The Gays of our Lives: Belgische ambassade in Parijs

De controverse rond ex-ex-ambassadeur Pierre-Dominique Schmidt kent maar geen einde. Het is een echte soap geworden, die vooral door De Morgen en De Standaard uitvoering wordt uitgesmeerd. Ook Le Soir doet gretig meer.

Douglas De Coninck van De Morgen ging eens horen wat Schmidt en zijn advocaat Jean Bourtembourg over de kwestie te zeggen hebben. Beide heren geloven in een complottheorie. Hij is een notoire homo, uitbundig, organiseert tal van onconventionele feestjes en houdt te veel vast aan Parijs. En dat steekt zijn concullega’s van de Belgische diplomatie blijkbaar tegen.

Kleine ambassadeur

Schmidt wordt verdacht van valsheid in geschrifte. Hij zou een document hebben vervalst dat uitgaat van de Federale OverheidsDienst (FOD) Buitenlandse Zaken om hem een krediet van 75.000 euro bij Fortis te verkrijgen. Nonsens, zegt Schmidt.

De Morgen:
Er stond ambassadeur. Zonder hoofdletter. Volgens diplomatieke bronnen in Brussel is dat bijna een halsmisdrijf. Dit móét wel opgezet spel zijn. Als je de ambassadeur mag geloven. Probleem. Minister Karel De Gucht (Open Vld) gelooft hem niet. Totaal niet, zelfs.
Publiek of privé? Rond de financiën van Belgische ambassadeurs zijn de lijnen moeilijk te trekken. In het ancien régime liet een ambassadeur zich enkel vergoeden door het hogere goed dat prestige heette. In deze traditie van blind vertrouwen krijgen Belgische ambassadeurs maandelijks een som op hun privérekening gestort. Dat is én hun salaris én een provisie op representatiekosten. Ze moeten er alles mee betalen: van hun chauffeur tot het boeket bloemen voor de vrouw van de bezoekende diplomaat. Eén keer per jaar moet de ambassadeur die uitgaven wel verantwoorden.

Het document is té slecht vervalst zegt Schmidt, de handtekening van BuZa-directeur Jan Grauls is te amateuristisch gekopieerd, en het woordje ambassadeur is met een kleine a gespeld. Absoluut not done in diplomatieke kringen. “Ik ben erg bedreven met Photoshop”, zegt Schmidt. “Ik heb op de ambassade duizenden vellen briefpapier van FOD Buitenlandse Zaken. Met de juiste hoofding. Het zou voor mij een koud kunstje geweest zijn om een vervalsing te fabriceren. Zelfs met een fles whisky op zou ik het zo slecht niet hebben gekund.”

De Morgen:
In juni al wist Schmidt dat zijn dagen in Parijs geteld waren. Bij de diplomatieke beweging van 2008 zou hij gegarandeerd worden overgeplaatst, misschien wel naar Oslo. De verkiezingsuitslag bood in elk geval weinig garantie op politieke steun in wat voor richting ook. Schmidt is uitgesproken PS. Hij was kabinetschef bij Laurette Onkelinx, en rekent zichzelf tot de beste vrienden van Elio Di Rupo en Jean-Claude Marcourt.
Schmidt zette zijn zinnen op de Fondation Biermans-Lapôtre, het statige Belgische studentenhuis op de internationale campus in Parijs. Met de vele culturele evenementen, het prachtige gebouw en de royale jaarlijkse dotatie (137.000 euro) van Wetenschapsbeleid is dat ook een soortement ambassade. Peter Van Opstal, de huidige Nederlandstalige directeur, moest dan maar opkrassen. Schmidt, door zijn ambt als ambassadeur voorzitter van de Stichting, bokste een reorganisatieplan in elkaar, waardoor het huis in de toekomst niet langer de indruk zou wekken van, zoals hij het zelf ooit noemde, een “jeugdherberg”. Hij wou sponsors aantrekken en partnerships uitwerken. Hij zou dan wel geen diplomaat meer zijn, maar wel een waardig vervolg kunnen realiseren op Het Leven Zoals het Is op de Belgische ambassade in Parijs.
Pierre-Philippe Gendraud, een ex-Interpol-agent en tevens goede kennis van Schmidt, pende een audit vol verwijten neer aan het adres van Van Opstal. Schmidt trok ermee naar de raad van bestuur. Het was een kwestie van een paar razende telefoontjes van het kabinet van de minister van Wetenschapsbeleid (Open Vld) of die had Schmidt woensdag al meteen benoemd tot nieuwe directeur.

Du jamais vu

En dààr wringt het schoentje. Schmidt is té onconventioneel. Op zijn 47ste werd hij ambassadeur in Parijs, en dat is te jong. En vastklampen aan zijn postje, dat is ook niet flink. Verleden week werd hem de betrekking adjunct-directeur Politiek Europa op het Ministerie van Buitenlandse Zaken aangebode (Het Laatste Nieuws, 12-9), maar die functie wees hij af.

Bovendien krijgt Schmidt nu via een petitie / open brief in Le Soir de steun van Belgische zakenlui in Parijs. Geen kleine vissen, maar managers van Telindus, Toerisme Vlaanderen, KBC Bank, Reebok, Nike, Quick, Omega Pharma en SN Brussels Airlines.

De Morgen:
Schmidt, gisteren aan de telefoon, lichtjes aangeslagen: “Ik verneem nu dat de heer Geert Declerck van Toerisme Vlaanderen in Parijs vanuit Brussel onder druk wordt gezet om zijn naam van de petitie te laten verwijderen (ook Herman Carpentier van SN Brussels Airlines kreeg van zijn oversten een boos telefoontje, DDC). Ik vraag u dan, van man tot man: is België nog wel een democratie?! Bestaat dat nog wel, vrije meningsuiting?”
Onder de gewichtige namen op de lijst was er ook nog die van Christophe Navarre. Hij is directeur-generaal van Moët Hennessy.

Elio Di Rupo

De ambassadeur zegt een persoonlijke vriend te zijn van PS-voorzitter Elio Di Rupo. Wat zegt hij over de zaak?

Steven Sameyn, De Standaard:
Is Pierre-Dominique Schmidt, de in opspraak gekomen ambassadeur in Parijs, een parvenu?

‘Ik hoor allemaal verhalen, maar heb geen idee wat daar van aan is. Eén zaak staat vast: de aanvallen op de PS met betrekking tot deze zaak zijn totaal onaanvaardbaar. Je wordt geen ambassadeur omdat je voor de PS stemt. Je wordt ambassadeur door het afleggen van examens. Schmidt kwam als een van de eersten uit die examens en tests. Een diplomatieke carrière heeft niets te maken met de politiek.’

De politiek speelt toch een zekere rol?

‘Ik ga niet ontkennen dat de minister beslist wie er op een belangrijke post terechtkomt. Maar politici hebben niets te maken met wie diplomaat wordt of wat er op een ambassade gebeurt. U denk toch niet dat ik mij bezighoud met het reilen en zeilen op de Belgische ambassades? Weet u wel hoeveel werk ik hier heb? De zaak-Schmidt is een interne zaak voor het departement Buitenlandse Zaken. Punt.’

A qui profite le crime?

Een mooi scenario voor een soap, of een film. Want wie zou zo’n lastercampagne opzetten? En waarom?

De soap is nog zeker niet voorbij.

2 Reacties

  1. […] Schmidt definitief ambassadeur af in Parijs Pierre-Dominique Schmidt (49) verlaat met ingang van maandag 1 oktober zijn ambassadeurspost in Parijs. Hij krijgt een […]

  2. […] zelf verklaarde toen dat hij slachtoffer was van homofobie vanwege de gevestigde – Vlaamse – diplomatieke orde. Schmidt is openlijk homoseksueel en stond […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: