Sensoa en UGent zoeken vrijwilligers voor FAQ IT-onderzoek rond hiv

De Universiteit Gent en Sensoa zoeken online en offline mannen die willen meewerken aan het FAQ IT-onderzoek. De oproep, van enige tijd geleden, vind je hieronder. Wim Van den Berghe maakte tijdens de Poeperkesdag bekend dat de actie op maandag 5 november start.

FAQ IT
Beste,

We zien het in de statistieken en krijgen ook allerhande signalen van ziekenhuizen, huisartsen en andere hulpverleners: het aantal HIV infecties in Vlaanderen kent vandaag opnieuw een stijgende lijn. Ook is er sprake van terugkerende broeihaarden van andere seksueel overdraagbare aandoeningen (bvb. Syfilis). Het is u waarschijnlijk bekend dat één van de grootste doelgroepen binnen de Westerse wereld, mannen zijn die seks hebben met andere mannen. Het probleem van het risico op HIV en andere Soa’s bij homo – en bimannen is erg complex en speelt zich af op verschillende niveaus. Binnen Vlaanderen is er echter weinig geweten over het seksueel gedrag van deze groep zowel binnen als buiten hun relaties.

De vakgroep sociologie van de Universiteit Gent start begin november in samenwerking met Sensoa, het Vlaams service- en expertisecentrum voor seksuele gezondheid en HIV met een nieuwe campagne: FAQ. Er zijn Frequently Asked Questions (veel gestelde vragen) rond HIV en Soa’s maar op dit moment hebben we weinig echte antwoorden. On line, meer bepaald op http://www.faqit.be, zal er een vragenlijst aangeboden worden die ingaat op het seksuele leven van homo – en bimannen. Ondermeer door gerichte marketing op bekende sekschatsites zullen mannen aangespoord worden om te participeren. Om genoeg personen op de site te krijgen wordt FAQ ook off line gevoerd door middel van affiches in holebigerichte clubs, sekssauna’s enz. Er zullen ook gratis condooms verdeeld worden op holebifuiven en – events. Meer kennis betekent een klaardere kijk op de actuele situatie en uiteindelijk een betere preventie voor HIV/Soa’s binnen Vlaanderen.

Je voelt het al aankomen, je kunt ons namelijk ook helpen. We vragen je om op jullie sites, via nieuwsbrieven, aankondigingen, mailings of via activiteiten en algemene werking aandacht te geven aan deze campagne en dit thema. We kunnen het belang ervan niet genoeg benadrukken. We kunnen hiervoor materiaal ter beschikking stellen, namelijk FAQ banners, affiches en condooms. De campagne begint wel pas ten vroegste 1 november dus het is niet de bedoeling dat er voor die datum al iets uitlekt, exacte richtlijnen volgen nog. Kunnen je ons laten weten of je wilt meewerken? Zo ja, krijg je 2 affiches en een pakket condooms opgestuurd. Als je een banner wil voor op je site, laat ons direct ook weten in welk formaat. Stuur ons gewoon een mail ter bevestiging. Voor andere vragen kun je ons natuurlijk ook mailen of bellen.

Contactpersoon:
Wim Van den Berghe

Mail: wim.vandenberghe@ugent.be
Telefoon: 09 264 84 53

Bedankt alvast voor jullie medewerking en hopelijk tot binnenkort!

John Vincke
Wim Van den Berghe

Vakgroep sociologie
Ghent University (Ugent)

Korte Meer 5, 9000 Gent (Belgium)
[T] +32(0)9/ 264 84 53
[F] +32(0)9/ 264 69 75
[E] wim.vandenberghe@UGent.be
[W] http://www.psw.ugent.be/sociologie

2 Reacties

  1. […] Sensoa en UGent zoeken vrijwilligers voor FAQ IT-onderzoek rond hiv […]

  2. […] In 2007 organiseerden de Universiteit Gent en Sensoa een sociologisch onderzoek naar het seksgedrag …. Wel Jong Niet Hetero kon de eerste bevindingen inkijken. Daaruit blijkt dat de leeftijd van de ‘eerste keer’ daalt, dat SOA-kennis en veilig vrijgedrag nog steeds meter kan, maar ook dat homo’s monogame knuffelbeesten zijn. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: