De Roze Rimpel en Vieux Rose zien geen heil in rusthuis Holebihome

Het plan om naar Duits voorbeeld in Brussel een rusthuis voor holebi’s te starten, wordt bij De Roze Rimpel en Vieux Rose maar lauwtjes ontvangen. “Het blijft natuurlijk een vrije keuze, maar op die manier stop je homo’s en lesbiennes opnieuw in een ‘ghetto’. Het is véél belangrijker om bejaardentehuizen ‘holebivriendelijk’ te maken door meer sensibilisatie. Dat is nu niet het geval.”

De v.z.w. Holebihome ziet dat anders. “Een bejaardentehuis voor homo’s en lesbiennes is ook nodig in Vlaanderen”, verklaart Kristof Buntinx. “Het is voor bejaarde holebi’s erg moeilijk om in een gewoon rusthuis te verblijven omdat de meeste bewoners homoseksualiteit nog altijd als ‘abnormaal’ beschouwen. Oudere homo’s voelen zich ook eenzaam, omdat ze vaak geen kinderen hebben.”

Het rusthuis volgt het voorbeeld van bejaardentehuis Village Pflege-etage in de Berlijnse wijk Schöneberg. In de Verenigde Staten is zo’n home vrij courant.

Speciale aandacht

Vlaams minister voor Gelijke Kansen Kathleen Van Brempt maakt van holebisenioren een prioritaire doelgroep, al bij tijdens de receptie voor 10 jaar Wel Jong Niet Hetero in 2005 hamerde de minister op het belang voor aandacht voor senioren.

“Ook in Vlaanderen nood aan rusthuis voor holebi’s”, Het Laatste Nieuws, 19.01.2008.

7 Reacties

 1. Ik wil het wel! 🙂 Zo’n super-de-luxe uitvoering met privéjacuzzi in elke kamer en vloeibare chips + minibar in overvloed. En dan zo’n lekker ding dat mij elke komt ‘wassen’, aaah the good life!

 2. Dat het plan om in Brussel een holebirusthuis te starten naar Duits voorbeeld maar lauwtjes zou onthaald zijn door De Roze Rimpel en Vieux Rose, is echt wel té kort door de bocht. Het stond zo in Het Laatste Nieuws, maar het is wél een interpretatie van de journalist die ik te woord stond.
  Er is duidelijk gezegd dat de meningen daarover bij de ‘roze ouderen’ verdeeld zijn. Er zijn er die maar al te graag naar een exclusief holebirusthuis willen, maar er zijn er waarschijnlijk nog meer, die daar absoluut niets van moeten weten. Als er financiële middelen worden voor gevonden, dan zou het natuurlijk goed zijn dat er (minstens) één komt, zodat men tenminste de keuze heeft.
  Belangrijker lijkt ons dat de bestaande rusthuizen door sensibilisering holebivriendelijk worden gemaakt en dat er in de opleiding van het verzorgend personeel aandacht is voor de diversiteit in de maatschappij en dus ook in de rusthuizen.

 3. http://www.holebihome.be
  ‘Ook willen we mensen van verschillende kleinere tehuizen uitnodigen voor een gezellige wekelijkse bijeenkomst met de nodige koffie en gebak.’ 🙂

  @ Emanuel
  Hahaha, dat home met een erotische massage…

  en één home in Vlaanderen…
  Kunnen daar dan al men buren en kennissen en vrienden en familie mee in ?

  http://viewopen.wordpress.com/2008/01/19/rusthuis-of-rusthuis-voor-holebis/

 4. […] Aandacht voor seniorenwerking binnen de bolebibeweging is een van de stokpaardjes van Vlaams minister voior Gelijken Kansen Kathleen Van Brempt (sp.a). Specifieke home’s voor holebi’s staan niet op het verlanglijstje. […]

 5. […] Aandacht voor seniorenwerking binnen de bolebibeweging is een van de stokpaardjes van Vlaams minister voior Gelijken Kansen Kathleen Van Brempt (sp.a). Specifieke home’s voor holebi’s staan niet op het verlanglijstje. […]

 6. […] er in Brussel ook plannen waren voor een Holebihome. Er is zelfs een website voor het project. Maar De Roze Rimpel en Vieux Roze reageerden niet 100% enthousiast. Ook zij verkiezen dat alle rusthuisen geaardheidneutraal worden i.p.v. enkele roze rusthuizen. Al […]

 7. […] en een gesprekspartner voor holebisenioren met andere verenigingen en de overheid. Onlangs kwam de vereniging nog uitvoerig in de […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: