Tecktonik: blijver of verdwijner?

Mainstream media hebben Tecktonik ontdekt. De muzieklabel is hot in Frankrijk, Wallonië en Brussel. Ook in Vlaanderen n en Nederland zou het doorbreken.

Tecktonik (TCK) is technisch gezien niet de dans of de muziek, het is eigenlijk een muzieklabel. De dans bestaat uit electro met hiphop en breakdance-elementen. De muziek, van Belgisch en Nederlands origine, is techno, hardstyle, electro. Ook de bij ons populaire jumpstyle beïnvloedt de TCK-teams. Zoals het nu verloopt, zal Tecktonik snel een eponiem worden zoals bic, pampers of macadam.


(Lange versie)

TCK is een echte marketingmachine geworden: muziek, dans, styling, kapsels, fashion maar ook exclusiviteit. Het totaalpakket, de Tecktonik Attitude, moet kloppen.

Je mag niet zomaar een officiële Tecktonik Killer (party/wedstrijd) organiseren. In november zal er volgens Le Soir een echte Killer gehouden worden. Louise Gallery (29.02) en Fuse (21.03) organiseren in Brussel Tecktonik-avonden.

Enkele kernwoorden

 • Een danser maakt deel uit van een team heeft een blaze (nickname, pseudoniem) en neemt aan battles (duels). Zo’n blaze toont wel aan dat de jeugd van tegenwoordig toch bezig is met zijn of haar internetfaam. De digitale voetafdruk kan later immers zuur opbreken.
 • Tecktonikers zouden geen drugs gebruiken.
 • Populaire platendraaiers: Alexandre Schippers (DJ Furax), jumpspecialist Koen Bauweraerts (DJ Coone), DJ Dess, Dim Chris, Laid Back Luke.
 • LBES: Ligue Belge Electro Style. Momenteel leading portal van de Belgische TCK scene.
 • Dreamtek: Brussels team dat de dagen aftelt tot ze 18+ zijn. Om uit te gaan in discotheken. Ook Be-Electro toont zijn kunsten op YouTube.
 • De harde wet van Google: Google Trends toont een stijging van Tecktonik, Tecktonique, Techtonik. Terwijl het zoeken naar jumpen (lichtjes) daalt. Nochtans brak jumpstyle pas eind 2006 door. Het gaat snel.
 • Styling: hoge witte basketters met open fluo veters, skinny jeans, spiegeltjes- of doodskopriem, getaillerde fluo en/of trashy T-shirt, hoodie, Beckham met nektapijt en korte zijkanten. Waar vind je dat? In de H&M, Cool Cat, Bershka.
 • Wie ouder is dan 22, vergeet het. Je bent geen puber van 16 meer.

Al voorbij?

Youthwatcher Tom Palmaerts van Ladda vzw gelooft niet dat Tecktonik een lang leven is geschoren. De Melbourne Shuffle en Crumping komen al aan. Er is nu ook Kuduro, uit Angola.

Lees ook: “Dansen als een robot”, Yves Delepeleire, De Standaard, 25.01.2008.

7 Reacties

 1. In België is het nog maar ‘net op komst’. Op de house, electro, .. fuiven begint het nu nog maar goed op gang te komen. (Buiten die in de grootsteden dan)

 2. Wel, de muziek is alvast al stukken beter dan jumpstyle, en de “look” ziet er ook al beter uit (skinny jeans, trashy shirts? Yummie ;-)). Alleen… azo ’n stom danske! 🙂

 3. Ik vind de dans wel iets hebben, maar ik kan het van geen kanten 😛

 4. zelf dj. kdenk da dit jenre lang zal blijven, nu het hier doorkomt.
  kben al een tijdje zo een soort muziek aant draaien.
  het dansen zelf zal vlug geleerd worden, ge kunt er u eigen ding doen.

 5. Ja dat is zeker! Bij jumpen zitten ze een beetje vast, je hebt de basis en veel verder gaat het bij de meeste niet. Terwijl er bij tecktonik niet echt een basis is, de meeste bewegingen voer je wel met je armen uit, maar er zijn tal van mogelijkheden en combinaties. Het is vooral je eigen uitdrukken op je eigen manier zonder dat je al teveel binnen bepaalde lijnen moet bljiven. Op http://www.dancing-youth.be staan er wel heel wat bewegingen uitgelegd zodat iedereen alvast een paar bewegingen kan oefenen 😉

 6. MAW is het een blijver ! 🙂

  Vergelijkbaar is ons http://www.nationaalparkhogekempen.be

  Er staan enkele tekens/lijntjes getekend
  rood-blauw-groen-geel
  maar je kunt een wandeling uitstippelen…
  en meerdere tekens/kleuren volgen 🙂

  http://nl.youtube.com/watch?v=-JpJjsHgYHA
  Enigma – Return to innocence

 7. […] door Benjamin De tijd staat niet stil. Zijn we amper bekomen van Jumpstyle, Melbourne Shuffle en Tecktonik, of er is een nieuwe dans: appelen. En je moet goed uit de voeten kunnen. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: