“Schone schijn bedriegt”: 800 steeds jongere manhoeren in Antwerpen (update)

Jongensprostitués steeds jonger

Sociologe Marion van San wil meer aandacht voor homoprostitutie in Antwerpen. Zij onderzocht voor de vzw Gh@pro de situatie van prostitutie in de metropool. Het Schipperskwartier mag dan wel opgekuist zijn, maar de probleemprostitutie blijft bestaan. Alleen verhuist die naar de rand. Van San is gekend om haar onderzoek over allochtonen en criminaliteit.

Gh@pro (of Ghapro), voluit het Gezondheidstehuis voor Antwerpse Prostitutie, en het Antwerps stadsbestuur bestelden een uitvoerige studie. Schone schijn bedriegt, over opbloeiende prostitutie in de rafelrand is vandaag gelekt Het Laatste Nieuws.

“Ingrepen Schipperskwartier maat voor niets”, Joris Van der Aa, Het Laatste Nieuws, 10.03.2008.
Van San pleit in het rapport ook voor meer aandacht voor homoprostitutie. Ze schat het aantal mannelijke prostitués in Antwerpen op bijna 800, tegenover bijna 1000 vrouwen. De buurt van het Antwerpse stadspark is een belangrijke ‘afwerkplaats’ voor jonge homohoeren. «De politie gedoogt het om te voorkomen dat het fenomeen zich over de hele stad zou verspreiden», aldus Marion Van San. «De jongste tijd wordt er wel wat harder opgetreden omdat joodse burgers zich beklaagd hadden over de openlijke prostitutie in hun buurt.»

In Antwerpen houdt Boysproject zich bezig met homoprostitutie. De sekswerkers zijn vaak minderjarig en kunnen daar even tot rust komen.

Als oplossing suggereert Van San een gecontroleerde tippelzone. Maar dat valt niet in goede aarde bij bevoegd schepen van Sociale Zaken Monica De Coninck (sp.a) en burgemeester Patrick Janssens (sp.a). Beide bewindslui trachtten volgens Het Laatste Nieuws het rapport in de doofpot te steken.

Burgemeester Patrick Janssens (SP.a) en schepen van sociale zaken Monica De Coninck (SP.a) stelde de voorbije dagen alles in het werk om het rapport van Marion Van San geheim te houden voor de bevolking. Zelfs de leden van het schepencollege moesten hun exemplaar van het rapport afgeven, om te voorkomen dat de resultaten zouden uitlekken. Monica De Coninck beweerde dat het rapport niet openbaar gemaakt mocht worden, omdat in het verslag namen van ‘sekswerkers’ genoemd worden. De Coninck verzweeg wel dat alle namen die het rapport worden genoemd fictieve namen zijn, net om de privacy van de geïnterviewden te garanderen.

De wetten op de Openbaarheid van Bestuur stellen dat iedere burger het recht heeft om inzage te vragen in alle (bestuurs)documenten waarover de overheid beschikt of kàn beschikken. Het rapport van Marion Van San vermeldt letterlijk dat het onderzoek werd gevoerd (en gefinancierd) in het kader van het Federaal Grootstedenbeleid, stadscontract ‘2005-2007’

Lees meer op HLN.be.
Lees meer op Nieuwsblad.be.

Update 11.03.2008.

“Prostituees willen geen statuut”, Kris Goossenaerts, De Standaard, 11.03.2008.
Marion Van San doet acht beleidsaanbevelingen.

1. Zet een monitoringsysteem op, waardoor er een beter beeld komt van de sekswerkers.

2. Organiseer een betere samenwerking tussen stadsdiensten, politie en andere instanties zodat mensenhandel beter kan worden opgespoord en gesignaleerd.

3. Tracht zicht te krijgen op de verslavingsproblematiek van sekswerkers, zodat een hulpaanbod op maat kan uitgewerkt worden.

4. Continueer het centrum waar prostituees terechtkunnen voor sociale en juridische hulp (Connecta) en maak het beter bekend.

5. Zet een hulpverleningsprogramma op voor jongens in de prostitutie, waar gewerkt wordt rond huisvesting, scholing en tewerkstelling. Dat is het Boysproject, een laagdrempelig inloophuis dat zich vooral naar jongens in het Stadspark richt.

6. Bevorder deskundigheid bij diensten die te maken krijgen met jongens en mannen in de prostitutie.

Er is een structureel overleg gaande tussen de lokale politie, centrum, de jeugdbrigade, de cel prostitutie, de stadsdienst integrale veiligheid en het Boysproject.

7. Zorg dat straatprostituees bereikt worden door de hulpverlening, met onder meer brood-bad-bed-opvang, een gecontroleerde tippelzone en opvangplek.

Het schepencollege keurde op 15februari het project Outreach en basiszorg straatprostituees goed. Deze actie zal nog dit voorjaar opgestart worden. De stad is niet meteen voorstander van een tippelzone.

8. Ontwikkel speciale tewerkstellingsprojecten en andere sociale initiatieven voor vrouwen en mannen in de prostitutie, die uit het beroep willen stappen.

5 Reacties

 1. Ja, schone schijn bedriegt…

  Daar hebben we http://nl.wikipedia.org/wiki/Schone_Schijn_(televisieserie) ? 😀

  Zelf begrijp ik prostitutie niet zo.
  Kan men echt geen alternatieven opstarten ?
  http://www.lamuralla-ibiza.com/FAQ-Nl.html
  seksbar voor vermaak, voor gelijkgezinden ?

  http://www.bijstandsmoeder.nl
  Moeders zonder poen, laten zich in alle gaten doen.

 2. […] “Schone schijn bedriegt”: 800 steeds jongere manhoeren in Antwerpen (update) […]

 3. […] “Schone schijn bedriegt”: 800 steeds jongere manhoeren in Antwerpen (update) Bronnen van vreugde en ergernis […]

 4. […] het zowel zorgen voor de sekswerkers en tegelijk repressief overlast wegwerken. Het idee van een tippelzone is definitief […]

 5. […] Jongensprostitutie. Ondanks de verschuiving naar datingsites kan je nog steeds mannen oppikken in het openbaar. Gazet van Antwerpen maakt een hele week reportages over prostitutie. Vandaag zijn mannen aan de beurt. Naar schatting zijn er 800 manhoeren. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: