797 Antwerpse jongenshoeren, vanaf 13 jaar

Sociologe en criminologe Marion van San bestudeerde de prostitutie in Antwerpen voor het stadsbestuur en vzw Gh@pro. Hoewel het Schipperskwartier opgeruimd is, stelt ze het beleid in gebreke. Twee fenomenen vragen om dringende aandacht: mannenprostitutie en verdoken prostitutie.

Antwerpse prostitutie in cijfers

1.716sekswerkers verdienen hun brood in Antwerpen
382vrouwen zijn actief in de raamprostitutie, 80 in de straatprostitutie, 190 ronselen klanten in cafés en bars, 163 doen het via internet en 104 werken thuis.

797mannen en jongens verzeilden in de prostitutie, van wie het gros (529) klanten zoekt via internet

49straatprostituees liepen in de Atheneumbuurt al een straatverbod op

1.000prostituees kloppen elk jaar aan bij het gezondheidscentrum Ghapro; ze komen gemiddeld zo’n drie keer langs

0prostituees werden ondertussen succesvol begeleid om uit het beroep te stappen

Onbekend is hoeveel klanten een beroep doen op de sekswerkers

797 mannen, en daarbij zitten ook 13-jarige jongens.

“Tippelzone onwerkbaar”

Stad Antwerpen kreeg maandag veel kritiek. Prostitutieambtenaar Hans Willems erkent het probleem, maar wijst ook op de moeilijkheden. Zo vinden (ex-)prostitués of prostituees moeilijk werk. Vraagt een werkgever naar ervaring, kan een kandidaat moeilijk liegen. Sekwerkers vinden moeilijk een baan.

Het voorstel om een gecontroleerde tippelzone in te stellen, veegt Willems van de baan. “We zouden als enige stad zo’n tippelzone hebben, waardoor we een aanzuigeffect krijgen. En in Nederland werden ondertussen een aantal van deze tippelzones opgedoekt, omdat ze te veel problemen opleverden. De ervaring in Antwerpen leert trouwens dat, wanneer we een locatie voorstellen, niemand zoiets in zijn achtertuin wil”, zegt Willems in Het Nieuwsblad.

De aanbevelingen uit het rapport van criminologe Marion van San

1 Zet een monitoringssysteem op, waardoor er een beter beeld komt van de sekswerkers in Antwerpen.
De stad nam hier nog geen initiatief, op het bestellen van het rapport van San na.

2 Organiseer een betere samenwerking tussen stadsdiensten, politie en andere instanties zodat mensenhandel beter kan worden opgespoord en gesignaleerd.
De stad nam hier nog geen extra initiatieven.

3 Tracht meer zicht te krijgen op de verslavingsproblematiek van sekswerkers, zodat een hulpaanbod op maat kan uitgewerkt worden.
Ghapro (Gezondheidshuis voor Antwerpse Prostitutie) dient samen met Pasop (Gent), Espace-P (Brussel) en andere hulpverleningsorganisaties in Wallonië een project in bij de Federale Overheid om de verslavingsproblematiek bij sekswerkers in België in kaart te brengen.

4 Continueer het centrum waar prostituees terechtkunnen voor sociale en juridische hulp (Connecta) en maak het beter bekend.
Zowel Ghapro als het Boysproject werden opgenomen in het Stedenfonds 2008-2013 waardoor hun werking verder gefinancierd kan worden. Binnen deze werking is er sinds 2007 een luik EXIT, met speciale aandacht en hulpverlening rond psychosociale, juridische en andere ondersteuning.

5 Zet een hulpverleningsprogramma op voor jongens in de prostitutie waar gewerkt wordt rond huisvesting, scholing en tewerkstelling.
Dat is het Boysproject, een laagdrempelig inloophuis dat zich vooral naar jongens in het Stadspark richt.

6 Bevorder deskundigheid bij diensten die te maken krijgen met jongens en mannen in de prostitutie.
Er is een structureel overleg gaande tussen de lokale politie, centrum, de jeugdbrigade, de cel prostitutie, de stadsdienst integrale veiligheid en het Boysproject. De ondersteuning die Ghapro de voorbije vier jaren verleent aan het Boysproject, gebeurt op volledig vrijwillige en onbezoldigde basis.

7 Zorg dat straatprostituees bereikt worden door de hulpverlening, met onder meer brood-bad-bed-opvang, een gecontroleerde tippelzone en opvangplek.
Het schepencollege keurde op 15 februari het project outreach en basiszorg straatprostituees goed. Deze actie zal nog dit voorjaar opgestart worden. Daarmee zal laagdrempelige gezondheidspreventie geboden worden aan straatprostituees en kunnen met ‘vinden en binden’ de contactmogelijkheden met de hulpverlening vergroot worden. De stad is niet meteen voorstander van een tippelzone.

8 Ontwikkel speciale tewerkstellingsprojecten en andere sociale initiatieven voor vrouwen en mannen in de prostitutie, die uit het beroep willen stappen
Het exit-luik Connecta binnen Ghapro zette een structurele samenwerking op met tewerkstellingsorganisatie Levanto om sekswerkers die uit de prostitutie willen stappen een menselijk alternatief te bieden. Levanto reageerde al wel dat dit haar moeilijkste opdracht ooit was. Weinig werkgevers willen bijvoorbeeld een voormalige sekswerker aanwerven.

8 Reacties

 1. Waarom betaalt men voor seks… ?

  http://www.fuckingmachines.com/site/fm/machines/?c=1
  Informatief niet duidelijk genoeg ?

 2. […] 797 Antwerpse jongenshoeren, vanaf 13 jaar […]

 3. […] internet en Web 2.0. Ook het RISBO-rapport van sociologe Marion van San (Schone schijn bedriegt) maakte onomwonden duidelijk dat er iets moet […]

 4. […] Daarin wil het zowel zorgen voor de sekswerkers en tegelijk repressief overlast wegwerken. Het idee van een tippelzone is definitief […]

 5. […] vzw Alias bekommert zich nu over de meestal jonge prostitués. Ter vergelijking: Antwerpen telt zo’n 800 prostitués. In april gaf een telling nog 500 manhoeren in Brussel aan. Hoofdstad telt duizend mannelijke […]

 6. […] nog steeds mannen oppikken in het openbaar. Gazet van Antwerpen maakt een hele week reportages over prostitutie. Vandaag zijn mannen aan de beurt. Naar schatting zijn er 800 […]

 7. ik wil sex met homo ik vraag betaalt men voor seks

 8. mijn nr is 0032468176518

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: