Holebifederatie wil aandacht voor homo asielzoekers

De Algemene Vergadering van de Holebifederatie (gisteren gehouden) vraagt aandacht voor homoseksualiteit in het asielbeleid. Aanleiding is het geval van Mehdi Kazemi, een 19-jarige Iraniër die in zijn thuisland de doodstraf riskeert.

Persbericht: Holebifederatie wil aandacht voor homoseksualiteit in asielbeleid

De Holebifederatie vraagt meer aandacht voor vervolging van holebi’s in landen waar homoseksualiteit strafbaar is. Deze vraag is actueel met het verhaal van Mehdi Kazemi. Deze jonge Iraanse homo ging in 2004 in het Verenigd Koninkrijk studeren. Daar kreeg hij te horen dat zijn vriend in Iran geëxecuteerd werd. Nu wil hij politiek asiel omdat hem hetzelfde lot wacht. De jongen ving bot in zowel het Verenigd Koninkrijk als Nederland. De Holebifederatie, die steeds vaker met de asielproblematiek in aanraking komt, wil dat de autoriteiten van Europese landen homoseksualiteit duidelijk erkennen als reden om politiek asiel te vragen. Dit heeft de jaarlijkse Algemene Vergadering van de Holebifederatie beslist.

“Steeds vaker krijgen wij vragen van buitenlandse holebi’s die in ons land asiel willen aanvragen. Soms staan ze plots voor onze deur en willen ze dringende hulp”, zegt Yves Aerts. “Wij werken samen met de Werkgroep Internationale Solidariteit met Holebi’s (WISH) die op dat vlak veel expertise in huis heeft. Zij werken op hun beurt samen met juristen die van asiel hun specialiteit hebben gemaakt.”

WISH gaat samen met een deskundige na of de persoon die zich aanmeldt, wel degelijk homo is. In een aantal gesprekken wordt het verhaal van de asielvrager getoetst. Het ‘certificaat’ dat overhandigd wordt als de deskundige beslist dat de homoseksualiteit van de betrokkene waarachtig is, werd in het verleden al succesvol gebruikt in asieldossiers.

De Holebifederatie vraagt meer duidelijkheid en meer aandacht van de Europese politici als het gaat over homoseksualiteit als grond voor een asielaanvraag.

“De regels over politiek asiel omwille van vervolging voor de geaardheid, zijn ofwel onbestaande ofwel onduidelijk. Daar moet verandering in komen. Het werk dat WISH doet om asielzoekers te helpen is nuttig en kwaliteitsvol, maar niet enkel de taak van vrijwilligers”, zegt Yves Aerts. “Wij vragen een duidelijk asielbeleid met expliciete aandacht voor homoseksualiteit als grond voor politiek asiel.”

Info over WISH: http://www.hetrozehuis.be/wish

3 Reacties

 1. Mehdi is nu nog steeds niet veilig en heeft ieders stem en steun hard nodig.

  Kijk ook op http://www.madhikazemi.com/ en
  http://www.ipetitions.com/petition/UKMADHI/signatures.html.

  Bij voorbaat dank!

  Jet, http://www.vrede.hotforum.nl

 2. mensen.. asielprocedures zijn heus niet willekeurig… vermits hij niet voldoet aan de vereisten gesteld in diverse wetgeving is er maar 1 mogelijkheid: opt vliegtuig zetten en opkrassen.

 3. ‘ Homo’s bestaan niet, maar krijgen wel straf
  ACHTERGROND, Van onze verslaggeefster Map Oberndorff
  gepubliceerd op 26 maart 2008 02:46, bijgewerkt op 02:46

  AMSTERDAM – ‘In Iran zijn geen homoseksuelen.’ Deze omstreden uitspraak van de Iraanse president Ahmadinejad vorig jaar aan de Columbia University in New York is kenmerkend voor de houding van veel regeringen in het Midden-Oosten. Op homoseksualiteit rust een groot taboe. Het wordt gezien als een van de ‘verderfelijkheden van het Westen’. ‘
  http://www.volkskrant.nl/buitenland/article519252.ece/Homo_s_bestaan_niet,_maar_krijgen_wel_straf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: