1 op 30 homomannen in België heeft HIV

Eén op de dertig homomannen in dit land heeft hiv. Sensoa stelt hierover een campagne voor: Hiv is dichterbij dan je denkt.

Nieuwe campagne: minstens 1 op 30 homomannen is HIV-positief

Sensoa, het Vlaams service- en expertisecentrum voor seksuele gezondheid, wil dat homomannen beseffen dat elk van hen met HIV te maken krijgt. Een eenvoudige berekening op basis van de recentste cijfers van de geregistreerde infecties leert dat ten minste 1 op 30 Belgische homomannen HIV-positief is. Dat cijfer ligt zo goed als zeker hoger omdat doorgaans één derde van de HIV-infecties nog niet vastgesteld is. Met zijn nieuwe campagne over deze confronterende cijfers wil Sensoa geen paniek zaaien, maar wel duidelijk maken dat HIV een aandoening is waar homomannen rekening mee moeten houden. Veilig vrijen blijft essentieel voor homomannen, omdat zij meer dan anderen risico lopen op HIV.

Dankzij de moderne antiretrovirale therapieën zijn de zichtbare symptomen van HIV grotendeels verdwenen. Veel mensen met HIV houden daarom hun HIV-status liever voor zich omdat het risico op discriminatie te groot is. Dat maakt HIV onzichtbaar, waardoor het lijkt alsof HIV niet voorkomt onder homomannen. Daaruit trekken sommigen de conclusie dat preventieboodschappen op hen niet van toepassing zijn. Door te communiceren dat minstens 1 op 30 homomannen HIV heeft, maakt Sensoa duidelijk dat homomannen wel degelijk rekening moeten houden met de ziekte.

Wat vertellen de cijfers? Er zijn 5 miljoen Belgische mannen. 4% van de mannen is homoseksueel, wat bij benadering neerkomt op 200.000 Belgische homomannen. De seksueel meest actieve groep zijn de 20- tot 45-jarigen, die een derde uitmaken van de bevolking, dus ongeveer 70.000 homomannen.
Van het totaal aantal mensen in België waarbij HIV werd vastgesteld en waarvan voldoende gegevens bekend zijn (geslacht, nationaliteit, overdrachtswijze) zijn er 2.800 Belgische mannen die geïnfecteerd zijn via homoseksueel contact. 2.400 van hen behoren tot die seksueel meest actieve groep.
Dus, zeker 3,43 % van de homomannen is HIV-positief, of iets meer dan 1 op 30 homomannen.

Daar moet bij worden vermeld dat het hier gaat om een conservatieve schatting. Het reële aantal mensen die leven met HIV ligt ongetwijfeld een stuk hoger. Onderzoek uit het buitenland wijst uit dat ongeveer een derde van HIV-infecties nog niet is vastgesteld, met andere woorden een derde van de mensen die leven met HIV weet dat zelf nog niet. Daar komt nog bij dat van een aantal geregistreerde personen met HIV de overdrachtswijze, bv. via homoseksueel contact, niet bekend is. Als we dit zouden verrekenen in onze raming, dan is het waarschijnlijk correcter om te beweren dat 1 op 20 homomannen met HIV leeft, reden genoeg om veilig te blijven vrijen.

Meer info: http://www.mannenseks.be

De campagne kwam tot stand met de steun van Vlaams Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Steven Vanackere

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: