Hate crimes geregistreerd

Nederlanders hebben een website voor alles. Vrij Lekker, Vroeg Op Stap bijvoorbeeld. Maar ook voor serieuze zaken. Op HateCrimes.nl kan je homofoob geweld registreren. In België kan dat nog niet, al bestond er zo’n één à twee jaar geleden wel een pilootproject in Brussel.

Homofobie, negatieve houding, homofoob geweld. Dit thema was donderdag hip tussen dat ander mediageweld: het overlijden van Hugo Claus en het aantreden van de regering-Leterme I.

Neemt homofoob geweld toe? Of stappen meer slachtoffers naar de politie? Het eerste is een slechte zaak, het tweede enigszins een ‘goede’. In België en Vlaanderen bestaan weinig of geen wetenschappelijke statistieken over homofoob geweld. Dat vertelt Yves Aerts, woordvoerder van de Holebifederatie, aan GayBelgium.

Registreren in processen-verbaal

In juni 2006 stuurt het College van Procureurs-Generaal een rondzendbrief waarin politieagenten aangespoord worden in een proces-verbaal te noteren wanneer een geweldpleging een homofoob karakter had. Die omzendbrief was naar aanleiding van de Gay Pride in mei 2006 door toenmalig minister van Justitie aangekondigd. (Het Nieuwsblad, 10.07.2006)

Begin 2007 bestelde de minister een studie rond het thema bij de EHSAL (WJNH, 30.01.2007). In april van dat jaar raken de resultaten bekend. “Een op de drie homo’s in Brussel voelt zich minstens één keer per maand onveilig door zijn geaardheid. Bijna dubbel zoveel homo’s kreeg te maken met verbaal geweld, zes op de tien namelijk. Twee op de tien ondervraagden werden bedreigd, en een op de tien was daadwerkelijk het slachtoffer van fysieke agressie.” (WJNH, 19.04.2007).

Systeem

Van een systematische registratie is er in België dus nog geen sprake. Wel kan je bij het meldpunt discriminatie van de Holebifederatie terecht. Al is zo’n meldpunt niet altijd zo efficiënt.

Eén reactie

 1. http://www.holebi.info/forum/viewforum.php?f=34

  Hoezo meer HOMOfobie ?
  Lesbiennes zijn toch draagmoeders in alles…
  financieel, opvoeding, verzorging, …
  Het gemeen-te-huis doet toch goed zijn dienst…
  http://www.hetrozehuis.be/index.php?option=com_content&task=view&id=999&Itemid=66
  ‘ onlangs bevallen is van haar dochtertje Wadi’a
  Mijn vrije dagen vul ik graag met uitstapjes met mijn vriendinnen en hun kindjes. ‘

  In Maasmechelen werkt men aan een administratiecentrum Binnenhof
  aan de achterkant van het gemeentehuis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: