Eric Smout (Petrol): “Bounty Killer bezingt geen homohaat op podium”

Reggaezanger Bounty Killer (Rodney Basil Price) uit Jamaica concerteert op 30 maart in Club Petrol en dat zint openlijk homoseksuele Vlaams parlementslid Piet De Bruyn (N-VA) niet. Waarom? omdat Bounty Killer één van die reggaezangers is die homofobie prediken. De Bruyn schreef hierover Jozef De Witte van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding (CGKR) aan.

“Vrijheid van meningsuiting eindigt wanneer iemand zijn publiek oproept om homo’s op te knopen. Zoals het ook onaanvaardbaar is wanneer een zanger zingt dat vrouwen gemolesteerd of joden vergast moeten worden. Veel van deze concerten vinden ook plaats in een gesubsidieerd circuit. Daar mogen voorwaarden aan verbonden zijn”, stelt De Bruyn (Gazet van Antwerpen, 21.03.2008).

Maar Jozef De Witte van het CGKR heeft wat bedenkingen bij de klacht. “Als het gaat over aanzetten tot haat, geweld en discriminatie valt dit inderdaad onder onze bevoegdheid. Alleen ligt het vooraf toepassen van censuur moeilijk, en zou mijnheer De Bruyn best ook de politie contacteren. Die kan bij dit soort zaken zelfs zonder voorafgaande klacht optreden. Daarnaast zullen wij ook in overleg treden met de Holebifederatie, waar we goed mee samenwerken.”

“No Anti Homophobe Lyrics”

Concertorganisator Eric Smout van Club Petrol ziet het probleem niet. “Kijk op www.parkercom.de: daar staat een duidelijk statement van Bounty Killers boekingagent, dat hij op het podium geen gewelddadige of homofobe teksten bezigt. Ik heb de artiest geboekt voor zijn muziek, en wil hem er vooraf wel even op wijzen welke gevoeligheden hier bestaan, maar daar eindigt het. Die reggae-artiesten zijn zelf ook wel verstandige mensen, hoor. We vinden het bovendien bijzonder jammer dat Piet De Bruyn met ons geen contact heeft opgenomen. ”

Parkercom.de
“The Ground God “on Tour
08 March till Aprill 19th
Bounty Killer

Artist will not use any Violent Vocals on Stage ….
No Anti Homophobe Lyrics

“No Anti Homophobe Lyrics”. Letterlijk: “Geen anti-homofobe liedjesteksten”. Dus wél homofobe teksten. Maar misschien is dit wel een – zeer ongelukkige – taalfout… Bovendien heeft Bounty Killer de Reggae Compassionate Act nog niet ondertekend. Die verbindt reggaezangers ertoe geen homofobe teksten te zingen. Buju Banton, Sizzla en Beenie Man hebben de RCA al onderschreven.

Bron: Volksvertegenwoordiger Piet De Bruyn “Geen homohaat in Petrol”, GvA, 21.03.2008.

3 Reacties

  1. […] Eric Smout (Petrol): “Bounty Killer bezingt geen homohaat op podium” […]

  2. […] Eric Smout (Petrol): “Bounty Killer bezingt geen homohaat op podium” Bronnen van vreugde en ergernis […]

  3. […] door Benjamin 5 voor 12 en Petrol hebben het concert van Bounty Killer afgelast na druk vanuit de politiek en vanuit de Holebifederatie. Maar is zo’n maatregel wel nodig? De meningen zijn […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: