Sensoa en ITG testen op hiv in homohoreca Antwerpen

Testen op locatie

Sensoa en het Helpcenter ITG (Instituut voor Tropische Geneeskunde), bieden vanaf zaterdag 29 maart aan om je te laten testen op locatie, in de gay scene. Sauna Kouros en kinky bar The Boots zegden al toe.

Bekijk hier het persbericht op pdf.

Laat je testen… op locatie

Het Helpcenter-ITG en Sensoa starten op zaterdag 29 maart met het project ‘Testen op Locatie’. Wie bieden je op een aantal momenten een gratis hiv- en soa-test aan in The Boots en in Sauna Kouros.

Een groot aandeel van de nieuwe hiv-infecties in België wordt vastgesteld bij homoseksuele mannen. In 39 % van de gevallen wordt de hiv-besmetting pas zeer laat ontdekt. Een hiv-infectie gaat in een vroeg stadium namelijk niet altijd gepaard met klachten of symptomen. Maar net op dat moment is de virale lading in het bloed het hoogst. Daardoor wordt hiv in die vroege fase zeer gemakkelijk overgedragen bij een onbeschermd contact.

Daarom ontwikkelden het Helpcenter-ITG en Sensoa een alternatieve strategie om hiv-infecties bij homomannen vroeger te detecteren. We hopen hiermee ook die mannen te bereiken die zich anders niet of te laat zouden laten testen.

De methode werd uit Nederland overgenomen, waar screening op hiv en andere soa op locatie al langer wordt aangeboden. Voor België gaat het om een nieuwe methodiek. Voor Helpcenter en Sensoa is dit dan ook een proefproject, daarom werd aan de test een kleine enquête verbonden.

Er werden twee locaties uitgekozen voor het proefproject: Sauna Kouros in Schoten en fetisjclub The Boots in Antwerpen. De test, in een apart lokaal binnen de zaak, is gratis en kan, indien gewenst, anoniem.

Wie zich laat testen, wordt achteraf via sms op de hoogte gebracht van het resultaat van het onderzoek. Als hiv of een soa werd vastgesteld, dan wordt gevraagd zo snel mogelijk contact op te nemen met Helpcenter-ITG. De agenda van Helpcenter is zo georganiseerd dat men de dag zelf nog kan langskomen voor een bespreking van de resultaten.

Een overzicht van de testmomenten:

+ The Boots:

Zaterdag 29 maart, 22 tot 01 uur
Zaterdag 26 april, 22 tot 01 uur
Zaterdag 31 mei, 22 tot 01 uur
Zaterdag 14 juni, 22 tot 01 uur
Zaterdag 12 juli, 22 tot 01 uur

+ Sauna Kouros:

Zondag 13 april, 15 tot 18 uur
Woensdag 7 mei, 19 tot 22 uur
Woensdag 4 juni, 19 tot 22 uur
Zondag 29 juni, 15 tot 18 uur
Zondag 27 juli, 15 tot 18 uur

8 Reacties

 1. Mijn bf heeft gezegd dat het een grote succes was bij The Boots op zaterdag.

  Gisteren was het de slavenmarkt bij The Boots, een 100% fundraising party voor Sensoa. Ik vind het vervelend dat NIEMAND van Sensoa was aanwezig. Ik denk Sensoa moet meer pro-active zijn (bijvoorbeld – een gratis condom distributie schema gevestigd)

  Stuart

 2. Het gratis en anoniem testen zaterdag in The Boots was inderdaad een (bescheiden) succes!
  Normaal gezien zou er ook een vrijwilliger van Sensoa aanwezig zijn op Slavenmarkt, de dag erna. Door omstandigheden is dat hem ditmaal niet gelukt. Jammer, maar helaas… Bij vorige edities was telkens een medewerker van Sensoa aanwezig tijdens de Slavenmarkt. Zeer tof initatief trouwens van The Boots!

 3. […] ITG: Testen Op Locatie: Sauna Kouros, 13 april Geplaatst op april 8, 2008 door Benjamin Na een succesvolle eerste editie organiseren Sensoa en het Helpcenter ITG een tweede testmoment. Dat meldt preventiemedewerker Mark […]

 4. […] op za. 26 april Geplaatst op april 22, 2008 door Benjamin Sensoa en Helpcenter ITG gaan opnieuw Testen Op Locatie. Op zaterdag 26 april kan je terecht in The […]

 5. […] in sauna Kouros Geplaatst op mei 5, 2008 door Benjamin Ocvermorgen 7 mei kan je je weer gratis laten testen op hiv in sauna Kouros, in […]

 6. […] Testen op Locatie: The Boots & Sauna Kouros Geplaatst op mei 26, 2008 door Benjamin Er zijn nieuwe data voor het gratis Testen op Locatie. […]

 7. […] juli 9, 2008 door Benjamin Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) organiseert een laatste ‘Testen op Locatie’, in The […]

 8. […] in Antwerpen hiv+ Geplaatst op november 27, 2008 door Benjamin Tijdens de  campagne Testen op Locatie in fetisjbaar The Boots en sauna Kouros bleek vijf procent van de geteste mannen seropositief. Dat […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: