Concert Bounty Killer in Petrol afgelast, Holebifederatie tevreden

Het bestuur van 5 voor 12 heeft het concert van reggaezanger Bounty Killer afgelast. De Jamaicaan staat bekend voor zijn homofobe lyrics. De Holebifederatie reageert tevreden.

Bounty Killer afgelast

Het bestuur van 5 voor 12 en Muziekclub Petrol heeft beslist om het as. zondag geplande concert van Bounty Killer niet te laten doorgaan.

Bounty Killer is 1 van de sterkhouders van de hedendaagse Jamaicaanse muziekscene en is o.m. door zijn crossover met hiphop 1 van de populairste reggae-artiesten van dit moment, wat ook de concrete aanleiding heeft gevormd om hem een plek te geven in het programma van Muziekclub Petrol. Zijn laatste concert in België dateerde van 2 jaar geleden.

In het verleden heeft Bounty Killer teksten gebracht die aanzetten tot geweld tegen homoseksuelen. Op onze uitdrukkelijke vraag kregen we de mondelinge én schriftelijke garantie dat hij geen gewelddadige of homofobe teksten zal vertolken. Anderzijds vonden ook wij na rijp beraad dat dit engagement niet volstaat omdat hij zich niet nadrukkelijk wenst te distantiëren van eerder gebrachte teksten en statements. Om wille hiervan hebben we beslist om dit optreden toch niet te laten doorgaan.

vzw 5 voor 12
Muziekclub Petrol

Het optreden kwam onder vuur te liggen vanuit de politiek en vanuit de homobeweging. N-VA-er Piet De Bruyn en schepen Philip Heylen protesteerden, maar ook de Holebifederatie had bezwaren.

Holebifederatie blij met afgelasting optreden Bounty Killer

De Jamaicaanse dancehall-artiest Bounty Killer zal dan toch niet optreden in de Antwerpse Club Petrol, zoals gepland was. Het concert is afgelast. De Holebifederatie reageert verheugd op het nieuws. Op het aangekondigde concert was heel wat reactie gekomen van de Holebifederatie en het Antwerpse stadsbestuur. Bounty Killer wordt al jarenlang internationaal bekritiseerd omwille van zijn liedteksten die aanzetten tot extreem geweld tegen homo’s. De Holebifederatie is erg blij dat hij in ons land geen forum krijgt. Zolang een artiest zich niet expliciet distantieert van zijn uitspraken en consequent stopt met homofobe teksten te zingen, is er geen reden om hem op concerten te programmeren.

Bounty Killer spoort in zijn liedteksten aan om homo’s te vermoorden. Na internationaal protest tegen haatdragende liedteksten, ondertekenden enkele van Bounty Killers collega’s de ‘Reggae Compassionate Act’. Hierin engageren ze zich om geen expliciet homofobe teksten meer te zingen. Bounty Killer heeft pertinent geweigerd om dit document te ondertekenen. Hij heeft nooit afstand willen nemen van de inhoud van zijn teksten.

“Zolang Bounty Killer zich niet van zijn haatdragende boodschappen distantieert, zou hij geweerd moeten worden op Belgische podia”, zegt Yves Aerts. “Het consequent en herhaaldelijk oproepen tot moord en haat tegenover een bepaalde groep, is verboden.”

De Holebifederatie vroeg de concertprogrammator deze week om uitleg. Die antwoordde dat er geen probleem is omdat Bounty Killer beloofd heeft om tijdens het concert van 30 maart geen homofobe teksten te zingen.

“Dat was een zeer dubbelzinnige houding” reageert Yves Aerts. “Bounty Killer zou in Antwerpen geen homofobe teksten zingen, omdat hij weet dat hij anders niet geprogrammeerd wordt. In andere landen gaat hij rustig voort met het verspreiden van haat. Zijn houding tegenover homo’s verandert niet. De reactie van de programmator was oneerlijk en niet consequent. Waarom zou ons land een forum moeten geven aan iemand die opruiende taal hanteert en predikt dat homo’s vermoord moeten worden? We zijn blij dat de organisator uiteindelijk beslist heeft dat het concert niet kan doorgaan.”

5 Reacties

 1. Geef pestkoppen geen kans.

  Wanneer ie homo’s wilt vermoorden… laat hem dat dan grondig doen, t’is te zeggen… Dat ie duidelijk moet zijn en argumenteren.
  Waarom zingt hij niet… lang leve de belastingsdienst…
  http://www.vlaanderen.be/servlet/Satellite?c=Page&cid=1158040206331&pagename=Belastingen%2FPage%2FHomeArtikelActueleVragen
  uw aangifte in de personenbelasting en wonen …

 2. […] Concert Bounty Killer in Petrol afgelast, Holebifederatie tevreden […]

 3. Ieder jaar worden er concerten georganiseerd in Belgie van de neo nazistische ‘blood and honour’ beweging. Maar daar gaat men niets aan doen. Dit ruikt hier naar censuur. Piet de Bruyn is gewoon een mediageile politicus die eens wat aandacht wilde. Nou die heb je gekregen Piet!

 4. Wat is dit nu voor belachelijke oplossing
  waar is de vrijemeningsuiting gebleven?
  Rasta is ook maar een geloof en die mannen kunnen homo’s nu eenmaal niet apprecieren, moet je daarvoor zijn concert afgelasten??
  dit lijkt me niet de juiste oplossing. Hoeveel mensen straf je nu niet met deze oplossing, Bounty is the greatest!

 5. het is belachelijk dat mensen in staat zijn om artiesten te bannen.
  waarvan ze nog eens te tekst kunnen verstaan, achtergrond hebben van levenstijl en de reden waarom ze over homo’s zingen.

  geloof mij!!!!! er komt niemand van een bounty concert buiten
  met de gedachte “nu ga ik is op nen homo zijn gezicht slagen”

  de reggaelovers willen gewoon in stilte van hun muziek genieten en doen er niemand kwaad mee.

  er staan nergens dancehallbendes op de hoek van het straat te wachten tot er holebis voorbijkomen.

  laat die jamaicans toch gewoon hun ding doen en laat de holebis gewoon hun ding doen;

  zoek toch geen problemen waar er geen zijn
  en waar er nooit zullen komen

  tenzij ze zo blijven voort doen.
  als ze de topic zo blijven levendig houden en steeds oprakelen?.
  dan gaat er mss ooit wel is iets gebeuren;

  ge kunt een paar keer aan nen hond zijne staart trekken maar ooit wordt dat teveel

  leren die politiekers dan niks van “de nanny” op tv.
  daag niet uit want ge krijgt gewoon een averechts effect dan.

  please leave it be

  ik hou mij ook niet bezig met te proberen publieke holebi festiviteiten te bannen.

  ik geef toe ik heb ook liever niet dat er een gay parade voorbij komt waar mannen met pluimen uit hun **** liggen rond te paraderen in niets verhullende pakjes waar iedereen mee geconfronteerd wordt.
  Onze KINDEREN dus ook

  laat het gewoon!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: