“Homo” populair scheldwoord bij jongeren, Gay Pride onpopulair

Vrouwen veel toleranter dan mannen

“Homo” is een – betekenisloos – scheldwoord bij Nederlandse jongeren. De Telegraaf wilde meer weten. De Nederlandse krant vroeg een panel van De Stelling of holebi’s en hetero’s gelijk zijn. Driekwart antwoordde ja, en dus een kwart nee. De resultaten liggen in dezelfde lijn als eerdere onderzoeken.

Vrouwen veel toleranter dan mannen, Marianne Janssen, De Telegraaf, 09.04.2008.
De Stelling luidde ’Homo’s en hetero’s zijn gelijk’. Het is eigenlijk een kwestie die niet aan de orde zou moeten komen, want volgens artikel 1 van onze grondwet zijn wij allemaal gelijk. Er mag op grond van geloof, geslacht, seksuele voorkeur en wat dies meer zij geen onderscheid tussen mensen worden gemaakt. Maar het woord is vaak hardnekkiger dan de praktijk van alledag.

Toch antwoordt driekwart van de deelnemers bevestigend op de stelling. Dat zou mooi zijn, als het gevolg daarvan: één op de vier deelnemers aan de Stelling van de Dag vindt dat homo’s en hetero’s níét gelijk zijn, niet enigszins treurig zou stemmen.

Dat zijn gemiddelden. Bij deze Stelling wijkt de mening van de mannelijke deelnemers opmerkelijk vaak af van die van de vrouwelijke deelnemers. We zetten wat percentages op een rij.

Zo vond 67% van de mannen homo’s en hetero’s gelijk, tegenover 85% van de vrouwen. En stelde 60% van de mannen dat zij het geen probleem zouden vinden een homoseksueel kind te hebben, tegenover 77% van de vrouwen. Ook vond 51% van de mannen het voorstelbaar dat homo’s werden gediscrimineerd tegenover 31% van de vrouwen. Daarbij verwachtte 73% van de mannen en 84% van de vrouwen dat homo’s het in de maatschappij moeilijker zouden hebben dan de heteroseksuele medemens.

Vrouwen toleranter dan mannen

54% van de vrouwen vindt dat homo’s uit de kast moeten (kunnen) komen.

Daar was 57% van de mannen het niet mee eens. Seks is een privézaak, nietwaar? We proberen ons voor te stellen hoe dat werkt: „Ik ben Piet de Boer, homo”? Of, om de zaken extra duidelijk te maken: „En ik ben Marie Jansen. Hetero”? Het geeft recepties wellicht een wat broeierig tintje, maar als men er nu op stáát… De jongste deelnemers aan de Stelling bevinden zich misschien nog op het jaagpad, want 53% van hen had de grootste behoefte aan een he- of ho-naamkaartje tegenover 39% van de 55-plussers. Of iedereen vervolgens eerlijk uitkomt voor zijn seksuele aspiraties is de vraag, want 20% van de mannen zegt dat hij zich zou schamen om homo te zijn, tegenover 8% van de vrouwen.

Homo’s hebben het, als minderheidsgroep, niet alleen moeilijker in de samenleving, volgens 59% van de deelnemers neemt de tolerantie steeds verder af. Volgens 58% van de deelnemers was dit te wijten aan het groeiend aantal moslims. Voor veel moslims is homoseksualiteit immers even zondig als voor de strenge tak binnen de christelijke kerk die minder lidmaten kent.

Inmiddels heeft er één oud waanidee het veld geruimd. Homoseksualiteit, stelt 88% van de deelnemers, is níét af te leren. En zo is het. En als we daar nu toch vrij eensgezind over zijn, is het eigenlijk uiterst merkwaardig dat ’homo’ door 60% van de deelnemers wel als scheldwoord wordt erkend.

Gay Pride scheef bekeken

Gay Prides worden in zo’n tijdsgeest dan ook wel wat scheef bekeken.

U toonde zich geen liefhebber van de feestelijke parade. ’Veel te provocerend’, ’Slecht voor de homobeweging’, ’Sodom en Gomorra’ en ’Belachelijk’ zijn de netste negatieve reacties. De rest besparen wij u. Wel zetten wij daar graag tegenover ’Een kleurrijk schitterend feest!’ Want van zo’n reactie wordt de mens blij. En dat is plezierig besluiten.

4 Reacties

 1. Dat homo als scheldwoord gebruikt word heb’k ook al willen merken. 😉
  Ook ik hoor het af en toe wel eens ‘stomme homo’ (Gericht op een hetero jongen dan wel).

 2. olivier, ge ze homo!

 3. Toch begrijpelijk dat ‘ homo ‘ als scheldwoord kan gebruikt worden…
  Zoek de betekenissen eens op…
  Nederlands, Engels en LATIJN !

  We gebruiken holebi 😀 of tolero 🙄

  en zoals HOMO een scheldwoord kan zijn, is ook PRIDE een scheldwoord.
  ( http://www.blgp.be/nl/index.php )
  het thema “Celebrate Diversity“.

 4. je wilt niet weten hoeveel mensen in voor jeanet uitmaak! 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: