Adoptie-economie: vraag stijgt, aanbod daalt (ook door homo’s)

Het aantal kinderen dat voor internationale adoptie wordt afgestaan, is flink gedaald. Maar de vraag is verdubbeld. “In 2006 kregen we twee keer zoveel vragen naar een adoptiekind”, legt Leen Du Bois, woordvoerder van Kind en Gezin in De Morgen uit.

België pastte in 2005 de adoptiewet aan het Europees Verdrag van Den Haag. Dit verdrag regelt de internationale samenwerking en de bescherming van kinderen bij adoptie tussen de landen onderling. Adoptie is alleen nog toegestaan als het kind echt niet in het land van herkomst kan blijven. Er moet grondig onderzocht worden of het kind niet bij familie kan opgroeien. Een andere mogelijkheid is binnenlandse adoptie. Pas als al deze opties niet haalbaar zijn, mag er overgegaan worden tot adoptie.

Schande

Kinderen afstaan aan buitenlandse ouders werd voor veel landen plots een “schande”, zegt Du Bois. Het aanbod daalt, de vraag stijgt.

In 2006 werden er 162 buitenlandse kinderen in Vlaanderen geadopteerd, terwijl Kind en Gezin 884 aanmeldingen kreeg van mensen die interesse hadden in adoptie. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2005. Zo’n 613 koppels volgden in 2006 de voorbereidingscursus en 604 koppels zetten effectief de stap naar de jeugdrechter om de procedure in gang te zetten.

Media en holebi’s

De stijgende vraag kent verschillende oorzaken. Zo is er de mediahype rond de kinderen van Angelina Jolie en Brad Pitt of de avonturen van Madonna in Afrika. Maar ook de openstelling van adoptie voor holebikoppels zorgt voor meer vraag.

“Het is niet zo dat we worden overspoeld door aanvragen van homo’s en lesbiennes, maar het zorgt toch voor weer een nieuwe doelgroep die bij ons aanklopt.”

Een derde factor is dat je niet meer zelfstandig mag adopteren zonder tussenkomst van de Belgische overheid.

Oplossingen?

Omdat de vraag zo groot is en het aanbod zo klein onderzoekt Kind en Gezin nu of er nieuwe landen in het programma kunnen worden opgenomen. Onlangs werd ook Kazachstan aan het lijstje toegevoegd. Veruit de meeste adoptiekinderen in Vlaanderen komen uit Ethiopië. Op de tweede plek staat China, gevolgd door Rusland en India.

Bron: Adoptieouders moeten steeds langer wachten, Janine Meijer, De Morgen, 11.04.2008.

3 Reacties

  1. Het adoptie thema heeft vele betekenissen.
    Moet adoptiekinderen blijven bestaan omwille van ’t thema ?

    Kinderen als handelsmerk

  2. […] Zias op de wereld. De kinderen dragen de dubbele familienaam, Van Thuyne-Maebe, na wederzijdse adoptie. Maar dat is uitzonderlijk. Wachten op ‘meemoederverlof’, Veerle Beel, De Standaard, […]

  3. […] gediscrimineerd voelen. Adoptie tout court blijft moeilijk. Horizon legde de boeken neer, en het aanbod is veel kleiner dan de vraag. In 2007 kwamen zo’n 800 aanvragen binnen bij Vlaamse adoptiebureau’s. 208 kinderen […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: