“Tolero is een katholieke campagne”

Vier dagen free publicity

De F*ck hetero’s en holebi’s, ik ben tolerocampagne heeft de afgelopen vier dagen massa’s free publicity gekregen. Met dank aan Communicatiebureau Actie Gezin. Echte mediaplanners, die jongens. Eerst een ouderwetse analoge viral de wereld insturen, een kettingbrief / mailactie dus, zorgen dat het in handen komt van De Morgen en dan oogsten.

Vrijdagmorgen, De Morgen. De krant pakt uit met een actie van conservatieve CD&V-ers en sympathisanten die zich niet kunnen vinden in de F*ck van F*ck hetero’s en holebi’s. Het bericht wordt ondersteund door een opiniestuk van Vlaams minister voor Gelijke Kansen Kathleen Van Brempt.

Voldoende om Radio 1 wakker te krijgen. Ze bellen Mia De Schamphelaere (CD&V). Zij onderschrijft (een deel van) het gedachtegoed van Actie Gezin en wordt genoemd in het De Morgen-artikel. Maar zij weet van niets. Dankzij de Actie Gezin-actie heeft ze iets bijgeleerd. Mooi zo.

Idem met haar interimvoorzitter Wouter Beke in Terzake. Ook hij leert iets bij. Mooi zo.

Zaterdag lezen we nog allemaal eens in de kranten, maar dat is nieuws van vrijdag. Zo, denken we. Deze storm in een visbokaal is voorbij. Chapeau Actie Gezin. U haalde de krant, de radio, televisie en het internet. Vooral tv halen is bij communicatiemedewerkers en persattaché een doel. En Actie Gezin is erin geslaagd. Met wat controverse. Dat verkoopt altijd.

Maar néé. Maandag opnieuw tolero in de krant. Columnisten hebben een woord ontdekt. N-VA-voorzitter Bart De Wever kan weer de doctus poeta, geleerde auteur, spelen. Hij citeert F*ck hetero’s en holebi’s – ik ben tolero in een opiniestuk in De Gedachte (De Morgen) over haatmail van vroeger en nu. Vroeger, zelfs in het Oude Rome, gebeurde dat met graffiti, nu via het www (net, nieuws, blogs).

Journalist en tv-maker Sam De Graeve gaat er dieper op in. Hij noemt de campagne “katholiek”. Zijn column is getiteld Progressieven zijn tsjeven.

Progressieven zijn tjeven, Sam De Graeve, De Standaard, 21.04.2008.

[…]

Voorbeeld 2. De campagne ‘Fuck hetero’s en holebi’s, ik ben tolero’, van minister van Gelijke Kansen Kathleen Van Brempt. Onderzoek toont aan dat 43,5 procent van de Vlaamse jongens een negatieve houding heeft ten opzichte van holebi’s, tegenover 23,5 procent van de meisjes. Van Brempt bewees eerder met de televisieserie Emma dat ook minder getalenteerde acteurs en regisseurs een gelijke kans verdienen. Teneinde te weten waarover ik schreef, heb ik deze campagne op het net even gegoogled. Veel bijgeleerd, moet ik zeggen. Maar dat was ook omdat ik een tikfout gemaakt had en ‘fuck torero’ had ingetikt. Nou. Een mens vraagt zich toch af hoever een mens moet gaan om ‘tolero’ te zijn, want die ene stier zag er niet uit alsof de meneer met de malle baard achteraan eerst om wederzijdse toestemming had gevraagd. In wezen is dit een katholieke campagne die wil benadrukken dat God van elk zijn getal moet hebben en dat we elkaar allemaal graag moeten zien zoals we zijn. Overigens lukt dat vrij aardig, want onderzoek toont aan dat 56,5 procent van de Vlaamse jongens een positieve houding heeft tegenover holebi’s, tegenover niet minder dan 76,5 procent van de meisjes!

Een zichzelf pluralistisch noemende vereniging Actie Gezin, met daarin onder meer katholieken, vond de formulering wat ongelukkig en vond dat jongeren niet zo aangesproken horen te worden. Want, jeetje, als ze nu al zo worden aangesproken door de overheid, hoe moeten die jongeren zich dan later uitdrukken? Als ze nu al ‘fuck’ leren zeggen, dan mag een mens er niet aan denken welke woorden ze als volwassenen in de mond gaan nemen. ‘Fuckerdefuck’? En het wonderlijke is: Eigenlijk is minister Van Brempt het hier mee eens, want ze liet in een opiniestuk in De Morgen ‘verbaasd en geschokt’ weten dat de reacties op haar campagne weinig keurig waren en veel onfatsoenlijke taal bevatten.

[…]

Vier dagen free publicity. Proficiat. De Tolero-campagne heeft nu meer bekendheid. Maar of dat de bedoeling was?

Benjamin

3 Reacties

 1. Tolero is latijn en is niet katholiek gebonden.
  http://www.ond.vlaanderen.be/onderwijsaanbod/so/richtingen_per_adm.asp?stdgeb=001&hs=311&graad=2&qry=_2de_en_3de_graad__&vorm=

  heilige lettertjes …
  De wet geldt toch voor iedere burger.

 2. GEDICHT Een stukje uit “Tommy’s bijbel” geinspireerd door het woord van “Tommy’s God” . Tommy’s bijbel roept op tot een levenstijl zonder leugen en de liefde uit ieders hart.

  ‘kijk in je hart, en niet in een oud boek.
  Geef jezelf meer dan enkel een stukje van bedorven koek.
  Geniet van het korte leven
  in de plaats van je te beperken in woorden uit vergane eeuwen
  dan pas kan je liefde ontvangen en geven.. en de boodschap uitschreeuwen.
  Kijk in je hart en niet in een oud boek.
  Geef je zelf meer dan enkel een stukje van bedorven koek.’
  http://zuzenzo-tommy.skynetblogs.be/post/5810853/gedicht-een-stukje-uit-tommys-bijbel-geinspir

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: