“Homocaust”, enkele bruggen te ver

In Brazilië is er een ‘homocaust’ aan de gang, schrijven verschillende media. Om de drie dagen wordt er een homo vermoord, en één op de twee is het slachtoffer een travestiet. In 2007 zijn 122 homo’s vermoord. Een ernstige en erge zaak. Maar van een homocaust spreken, is enkele bruggen te ver.

Homocaust is als woord uiteraard ontstaan uit holocaust (massale vernietiging, volkerenmoord). Dé Holocaust is de genocide die nazi’s ondernamen tegen joden en zigeuners tussen 1933 en 1945. De nazi’s roeiden deze bevolkingsgroepen uit vanwege hun ras.

Ook andere mensen werden naar de concentratiekampen gestuurd. Politieke tegenstanders, personen met een handicap, andersdenkenden en ook de zogenaamde sociaal onaangepasten. Holebi’s waren sociaal onaangepast, want zij bedreigden het goede voortbestaan van het Arische ras.

Paragraaf 175

Op basis van Paragraaf 175 van het Duits Strafwetboek werden holebi’s, en vooral homomannen, geregistreerd. De Rosa Listen telden zo’n 100.000 Duitse homo’s. Ongeveer de helft werd rechterlijk veroordeeld, en 5.000 à 15.000 werden naar concentratiekampen gestuurd. Ze werden gemarteld, beschimpt en ook door hun medegevangenen getreiterd. Geen lachertje.

Holocaust

De Holocaust was een systematische, bijna wetenschappelijke, uitroeiing van ongewenste bevolkingsgroepen door een overheid. Het staatsapparaat werd in het Derde Rijk doelbewust ingezet voor de Endlösung.

Zonder de ernst van de homofobie in Brazilië te willen minimaliseren, is het bestempelen van homofobe moorden als een homocaust fel overdreven. Voor zover geweten is er – nog – geen sprake van een systematische uitroeiing door de Braziliaanse overheid. Homocaust is dan wel mediagenieke woordkeuze, de vergelijking met de homovervolging in Nazi-Duitsland gaat niet op.

Homocaust

Homocaust is geen nieuw neologisme. Er bestaat zelfs Homocaust.org. In de media wordt al enkele jaren van homocaust gesproken. Of er in Nazi-Duitsland een homocaust is geweest, betwijfelen historici. Homo’s werden verafschuwd en veroordeeld, maar van een systematische uitroeiing was er blijkbaar geen sprake. Dat vind ik niet uit, maar dat schreven Anke Hintjens (ex-politiek medewerkster Federatie Werkgroepen Homoseksualiteit, nu Holebifederatie) , Gie van den Berghe (ethicus en historicus met als specialisatie nazi-kampen en deportatie), François Sant’Angelo (toen voorzitter van de Fédération des Associations Gayes et Lesbiennes) in 2001 in De Standaard.

De term homocaust gebruiken in de huidige Braziliaanse context is niet alleen te zwaar, het devalueert ook de ‘echte’ Holocaust. De Endlösung behoort tot een ander niveau van gruwelijke onmenselijkheid.

Benjamin

Eén reactie

 1. Devalueren tuurlijk slechte zaak…
  Maar gebeurtenissen hebben vele invalshoeken, dimensie’s, andersbekeken.

  Monumenten en herdenkingen…
  http://www.monumentenstrijd.be

  Ook te Hasselt
  http://www.holebilimburg.be/viewtxt.asp?id=128

  http://www.nationaalparkhogekempen.be
  Geopend in 2006 en vorig weekend http://www.natureoflife.be 🙂

  “bokito”-monument
  Want is alles wel Bokitoproof ?
  http://www.depers.nl/binnenland/154531/Bokitoproof-is-Woord-van-het-Jaar.html

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: