Kris Vleugels (Actie Gezin): “Tolero’s zijn zelf intolerant”

Kris Vleugels, secretaris van Actie Gezin en voorzitter van C’axent, reageert op al die opiniestukken tegen zijn project en tegen de bezwaren van Actie Gezin tegen de Tolero-campagne.

Zelfverklaarde tolero’s meest intolerant, Kris Vleugels, 23.04.2008.
De oproep van minister Van Brempt om tolerant te zijn tegenover holebi’s, heeft wel de media gehaald, maar “mist haar doel”. Dat laatste was de boodschap van Actie Gezin. Door schuttingtaal te gebruiken, worden jongeren daarin bevestigd en dreigt het respect voor anderen juist te verdwijnen. Door de uitdrukking “F*ck hetero’s en holebi’s” te gebruiken als slogan druk je niet uit dat je tegen het vakjesdenken bent, zoals nadien met enige moeite moet worden uitgelegd. Eigenlijk bedoelde men “so what”, een uitspraak die jongeren ook gebruiken, maar dat was waarschijnlijk niet ‘cool’ genoeg.

Actie Gezin is niet tegen een campagne voor meer respect, integendeel. Nergens heeft de vereniging enige uitspraak tegen homo’s gedaan. Wel heeft ze zich afgevraagd wat men wilde bereiken met de slogan, want de uitdrukking roept eerder agressie op (al dan niet met de middelvinger omhoog) en in combinatie met “hetero’s en holebi’s” komt het duidelijk in de seksuele context en gaan jongeren de term zelfs letterlijk begrijpen. Daarom kreeg de minister na onze oproep heel wat brieven, sommige wel, andere minder subtiel. De uitspraken in die brieven werden Actie Gezin in de mond gelegd, zowel door de minister als door sommige media. Eigenaardige redenering. Als de uitspraken, die ik de afgelopen dagen in mijn mailbox kon lezen, de verantwoordelijkheid van de minister zouden zijn, zou ze waarschijnlijk haar ontslag al hebben aangeboden. Ik zal u slechts een voorbeeld geven: “Ik wens jullie aids toe alleszins! Jullie verdienen het!” Ik bespaar u de schofferende en vulgaire opmerkingen in vele e-mailberichten van zogenaamde verdedigers van de tolerantie.

Een aantal zelfverklaarde tolero’s lijdt blijkbaar aan een vorm van schizofrenie. Ze schreeuwen om tolerantie voor bepaalde bevolkingsgroepen, maar hebben niet het minste respect voor andere. Zo beschreef dhr. Stadeus, de hoofdredacteur van “Snoecks”, enkele jaren geleden in een vrije tribune in De Standaard (vroeger bekend als een kwaliteitskrant) de bijna vijfduizend mensen die in Brussel deelnamen aan de Mars voor het Gezin als “tuig van de richel” omdat ze zich uitspraken tegen adoptie voor homoparen. Nochtans haalde dit voorstel het in de Senaat met slechts 1 stem op overschot (en dan nog na zware partijdruk bij de VLD). Moeten we dan concluderen dat bijna de helft van onze senatoren ook “tuig van de richel” zijn? Op geen enkele wijze had ook maar iemand op die mars tegen homo’s gemanifesteerd. Er werd opgeroepen tot respect. Dat is eigen aan Actie Gezin. AG kreeg geen forum in dezelfde krant. Eerder werd zelfs een betaalde advertentie geweigerd. AG mocht enkel in de rubriek “lezersbrieven” reageren en werd zo in het verdomhoekje geplaatst. Tolerantie…

Nu tracht AG de minister te overtuigen dat haar slogan haar doel mist en voor problemen zorgt. Stel u maar eens de reactie van een leerling voor, als een leraar een opmerking geeft over zijn grof taalgebruik, terwijl affiches en T-shirts van de overheid alom “F*ck” rondbazuinen. Maar meteen wordt “homofobie en intolerantie” geschreeuwd. Het gevolg is dat de pers AG allerlei uitspraken over homo’s in de mond legt en dat er weer vrije tribunes verschijnen. In DS titelt VLD Kamerlid Mathias De Clercq: “Geen tolerantie voor intolerantie”. Niet gehinderd door enige kennis van zaken beschrijft hij daaronder Actie Gezin als een homofobe club. Hij deed niet eens enige moeite om met ons te spreken, laat staan ons te leren kennen. In Knack titelt ene Joël De Ceulaer: “Beste Kris Vleugels” en dan volgt een persoonlijke aanval in sarcastische stijl met aan het einde een impliciete oproep tot mobbing, met twee e-mailadressen erbij om het de lezer gemakkelijk te maken.
Wat is er aan de hand in dit land? Waarom worden verenigingen die verre van onverdraagzaam zijn, maar wel een mening hebben, meteen kop van jut en slagen de meest onverdraagzame, maar zelfverklaarde tolero’s erin om in bepaalde pers een forum te krijgen. Dit zegt iets over de verantwoordelijken van deze bladen…
Het zal ons echter niet verhinderen om te blijven oproepen kinderen te beschermen en het gezin te verdedigen. Laat dat duidelijk zijn.

Kris Vleugels is secretaris van Actie Gezin en voorzitter van C’axent.

Eén reactie

 1. Waarom lezen zovelen ’t met een andere invulling ?

  Krijg je aids dmv het opsteken van een vingertje ?
  en d’r staat niet eens fuck maar f*ck
  en d’r staat ik ben tolero, dus niet die f*ck.

  Zelf lees ik vooral dat het om tolero gaat.
  Schakelt dat hetero en holebi uit ?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: