UEFA Euro 2008 / BLGP: Rode kaart voor homofobie in de sport

2008 is een sportjaar, met de Olympische Spelen in Peking, het EK Voetval 2008 in Zwitserland en Oostenrijk en ook een boek met roze sporters. Maar intussen klaagt de Holebifederatie de homofobie in de sport aan.

Belgian Lesbian and Gay Pride: Holebifederatie trekt rode kaart voor homofobie

Op zaterdag 17 mei trekt de 13de Belgian Lesbian and Gay Pride (BLGP) door de Brusselse straten. Op deze ‘Internationale Dag tegen Homofobie’ klaagt de Holebifederatie de homofobie in de sportwereld aan. Op een ludieke manier maken de Pink Devils – de enige Belgische homovoetbalploeg- duidelijk dat openlijk homo zijn geen probleem mag vormen binnen een voetbalclub. De Holebifederatie trekt de rode kaart voor homofobie.

De sportwereld heeft een hoog machogehalte. Op enkele ‘vrouwensporten’ na, zoals gymnastiek of kunstzwemmen, wordt sport geassocieerd met kracht, uithouding en mannelijkheid. Het idee dat homo’s niet in de sportwereld thuishoren, blijft bestaan. Vrouwelijke sportlui krijgen dan weer te maken met de negatieve perceptie van het ‘manwijf’, dat zich niet conformeert aan de heteronorm. De Holebifederatie klaagt de homofobie in de sport aan op een ludieke manier.

“Het is voor ieders welzijn beter als iedereen openlijk zichzelf kan zijn, ook in de sport,” zegt Yves Aerts. “Er zijn geen openlijk homoseksuele voetballers gekend, maar het is onmogelijk dat er geen homospelers zijn. Coming-out doen moet een eigen keuze blijven, maar het is erg jammer dat het klimaat binnen de voetbalwereld blijkbaar zo is dat spelers dit niet doen. De angst voor fluitconcerten of scheldpartijen blijkt te groot.”

Volgens de Holebifederatie is homofobie in de sport maar één voorbeeld van de heersende heteroseksuele norm binnen onze maatschappij. “Men denkt dat alles in kannen en kruiken is voor de holebi’s in ons land’” zegt Yves Aerts. “We zijn ook enorm tevreden met onze wettelijke gelijkheid. Wat dat betreft zijn we één van de koplopers in de wereld. Toch blijft de norm heterogericht. Wie daarvan afwijkt, stelt zich bijzonder kwetsbaar op. Dat blijkt in vele domeinen van de samenleving. De sportwereld is hier slechts één voorbeeld van”, besluit Yves Aerts.

5 Reacties

  1. Wat dat betreft zijn we één van de koplopers in de wereld. Toch blijft de norm heterogericht. Wie daarvan afwijkt, stelt zich bijzonder kwetsbaar op. Dat blijkt in vele domeinen van de samenleving. De sportwereld is hier slechts één voorbeeld van”, besluit Yves Aerts.

    Een gay parade http://www.blgp.be ivm onze rechten.

    Een pride ivm religie waaronder ook de christelijke voetbal.

  2. […] UEFA Euro 2008 / BLGP: Rode kaart voor homofobie in de sport […]

  3. […] dit jaar waren de strijd tegen homofobie (in de sport) eninternationa solidariteit […]

  4. […] verschillende landen ijveren homobewegingen voor de aanvaarding van holebi sportlui in de ploeg, bij de concurrenten en in de fans. Een terecht en nobel doel, maar het uitblijven van coming-out […]

  5. […] ‘Roze Duivels’ Pink Devils spelen tegen heteroploeg Geplaatst op oktober 16, 2008 door Benjamin De Pink Devils, onze Roze Duivels, spelen op 21 oktober tegen voetbalploeg van de Stad Mechelen. De match moet een statement zijn tegen homofobie in de sport. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: