Bisschop Léonard: “Homo’s niet abnormaal”

André-Mutien Léonard, bisschop van Namen, schrijft in het Katholiek Nieuwsblad dat hij homo’s niet abnormaal vindt. Aanleiding is het proces tegen hem wegens discriminatie. De klacht wordt wellicht geseponeerd.

Aanleiding was een interview in Télé Moustique. Daarin stelde hij dat homo’s abnormaal zijn. Of tenminste, zo verstond de journalist het. Want nadien ontkende de geestelijke. “In een cultuur die voorrang geeft aan gevoel boven de rede, wordt het moeilijk een filosofische beoordeling van een gedrag te onderscheiden van een veroordeling van personen”, aldus de bisschop.

“Mensen met homoseksuele aanleg moet ik respecteren, en mag hen geen onterechte discriminatie laten ondergaan”, schrijft Léonard. “Maar deze respectvolle houding zal me nooit weerhouden te denken dat het fout is alle vormen van seksualiteit op gelijke voet te plaatsen, alsof ze gelijkwaardig zouden zijn. (…) Dit oordeel uiten komt in geen geval neer op het uitschelden van homoseksuelen voor ‘abnormaal’. (…) Een cultuur die dit onderscheid niet meer kan begrijpen, loopt het gevaar intolerant te worden.”

Een heikel onderwerp, André-Mutien Léonard, Katholiek Nieuwsblad, 16.05.2008.
Vorig jaar legde ik aan een journalist uit dat de homoseksuele geaardheid niet overeenstemt met de logica van de seksualiteit. Zoals aangeduid door de etymologie van het woord – ‘seks’ komt van het Latijnse werkwoord secare dat ‘snijden’ betekent, berust de seksualiteit op de scheiding en het elkaar aanvullen van beide geslachten met in het vooruitzicht de liefdesgemeenschap en het verwekken van leven. Aan de journalist, die me toen vroeg of daar een ‘abnormaliteit’ in zat, heb ik dit moeten beamen, alhoewel ik persoonlijk steeds deze dubbelzinnige term vermijd. Ongelukkigerwijs heeft hij dit vertaald alsof ik verklaard had dat homoseksuelen ‘abnormaal’ zouden zijn, wat zeer beledigend is. Maar in plaats van een klacht in te dienen tegen de journalist (!), wilden de homoseksuele verenigingen er een aanvatten tegen mij… De Procureur des Konings pleitte voor ontslag van rechtsvervolging, omdat er tegenover niemand belediging of discriminatie was geuit, enkel filosofische overwegingen omtrent seksualiteit.

Waarom wordt het, buiten dit persoonlijk voorval, zo moeilijk over dit onderwerp te spreken zonder van ‘homofobie’ verdacht te worden? Simpelweg omdat, in een cultuur die voorrang geeft aan gevoel boven de rede, het moeilijk wordt een filosofische beoordeling van een gedrag te onderscheiden van een veroordeling van personen. Zo denk ik bijvoorbeeld, om filosofische redenen, dat abortus een zeer immorele daad is, die direct inbreuk maakt op een menselijke persoon in wording. Maar dit betekent niet dat ik oordeel over het hart van de mensen die zich laten aborteren.

Evenzo moet ik mensen met homoseksuele aanleg respecteren, en mag hen geen onterechte discriminatie laten ondergaan. Maar deze respectvolle houding zal me nooit weerhouden te denken dat het fout is alle vormen van seksualiteit op gelijke voet te plaatsen, alsof ze gelijkwaardig zouden zijn. Homoseksualiteit, lesbianisme, biseksualiteit en heteroseksualiteit zijn niet gewoon ‘varianten’ op de seksualiteit, zoals blond, zwart of rood ‘varianten’ zijn van onze haren. Enkel de heteroseksualiteit is conform aan de dynamiek van de seksualiteit.

Dit oordeel uiten komt in geen geval neer op het uitschelden van homoseksuelen voor ‘abnormaal’. Want een persoon is meer dan zijn gedrag. Een beetje zoals anorexia een disfunctie is van de eetlust die noodzakelijk is voor ons behoud, en in die zin een ‘abnormaliteit’ is. Maar dit impliceert geenszins dat anorexiapatiënten ‘abnormaal’ zouden zijn. Een cultuur die dit onderscheid niet meer kan begrijpen, loopt het gevaar intolerant te worden.
+ André-Mutien Léonard

Vandaag is het Internationale Dag Tegen Homofobie en de Belgian Lesbian and Gay Pride 2008.

3 Reacties

  1. […] Levensbeschouwing, Talk-of-the-Town, Zonder categorie, cd&v TotT: towntalk.wordpress.com: Bisschop Léonard: “Homo’s niet abnormaal” ↓ André-Mutien Léonard, bisschop van Namen, schrijft in het Katholiek Nieuwsblad dat hij […]

  2. […] De bisschop liet zich in TM negatief uit over holebi’s, en noemde hen abnormaal. De kerkleider ontkende en legde de schuld bij een foute weergave door de journalist. In mei stelde hij in een opiniestuk andermaal dat hij homo’s niet abnormaal vindt. […]

  3. […] blijft bij zijn standpunt dat homo’s abnormaal zijn. Maar hij zegt impliceert ook dat zijn woorden worden verdraaid. Bovendien heeft hij al homo’s […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: