Hoe de BLGP 2008 een unieke kans liet liggen

Vandaag, 17 mei, Internationale Dag Tegen Homofobie, trekt de 13de Belgian Lesbian and Gay Pride door de straten van Brussel. Het is hopen op deftig weer maar dat is onzeker. De thema’s? De strijd tegen homofobie en internationale solidariteit. Terechte onderwerpen, maar de BLGP, de Holebifederatie en de Franstalige FAGL heeft een mooie kans laten liggen.

Gisteren maakten het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding (CGKR) en socioloog prof. dr. John Vincke (UGent) cijfers bekend over de ervaringen van holebi’s op het werk. Niet dat er echt gediscrimineerd wordt, maar het is er niet altijd even rooskleurig.

De timing van de bekendmaking lijkt logisch, aan de vooravond van de Roze Zaterdag. Maar hier ligt die gemiste kans. De voorbije twee weken hielden zo’n 6.300 grote en middelgrote bedrijven met meer dan 50 werknemers sociale verkiezingen. Die bepalen de zetelverdeling van de vakbonden ACV, ABVV en ACLVB in de Comités Preventie en Bescherming op het Werk (CPBW) en Ondernemingsraden (OR).

Net in die grotere ondernemingen blijkt het moeilijker om uit de kast te komen. En die cijfers zijn eigenlijk niet nieuw.

Waarom dan hebben de het Centrum, de BLGP, de Federatie en FAGL niet eerder hun resultaten bekendgemaakt? Loonde het niet de moeite om geaardheid als diversiteitsthema op de verkiezingsagenda te plaatsen? Werkgevers- en werknemersorganisaties denken bij diversiteit aan origine, leeftijd, geslacht en lichamelijk kunnen (personen met een handicap). Seksuele oriëntie zit veelal niet in dat rijtje.

Elk jaar stelt de BLGP, en daarin zijn de Holebifederatie en FAGL vertegenwoordigd, een eisenplatform samen. Die is dan gericht op de verschillende overheidsniveaus. Europa, België, de regio’s, de provincies en de steden en gemeenten.

Overheden bepalen veel in ons leven. Maar het is op het werk dat we het grootste deel van de week ons broek slijten. Is het dan niet hoog tijd ook de vakbonden en werkgeversverenigingen aan hun oren te trekken?

Dat had dit jaar gekund, een verkiezingsjaar.

Benjamin

Eén reactie

  1. […] Levensbeschouwing, Talk-of-the-Town, Vereniging-vzw TotT: towntalk.wordpress.com: Hoe de BLGP 2008 een unieke kans liet liggen ↓ Vandaag, 17 mei, Internationale Dag Tegen Homofobie, trekt de 13de Belgian Lesbian and Gay […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: