Niet-selectie of ontslag door geaardheid moeilijk te bewijzen

Het is moeilijk te bewijzen dat je niet geselecteerd bent of je ontslag krijgt omdat je holebi bent, stelt socioloog prof. dr. John Vincke in De Standaard. Hij bestudeerde de attitudes van holebi’s in hun werkomgeving.

De meest vermelde vorm van discriminatie is het mislopen van promotie (twaalf procent). Homofobie op de werkvloer is misschien te relativeren, maar de Holebifederatie is toch bezorgd.

Holebi’s blijven op werkvloer in de kast, Yves Delepeleire, De Standaard, 17.05.2008.
‘Deze conclusies zijn helemaal niet opbeurend, zeker als we kijken welke gevolgen discriminatie en homofobie hebben voor het welbevinden van de holebi’s’, zegt Yves Aerts van de holebifederatie. Twintig procent van de holebi’s die al slachtoffer zijn geweest van homofobie, zegt depressieve gevoelens te hebben. De helft worstelt met woede en stress.

Daarom pakt de holebifederatie uit met een brochure ‘Uit de kast werkt beter. Hoe holebivriendelijk is jouw bedrijf?’, die wordt verspreid onder de werkgevers en vakbonden. De uitgave gaat in op de voordelen van een holebivriendelijk beleid en over de gevolgen van een intolerant werkklimaat. ‘Intolerantie is slecht voor het welzijn van de holebi’s, en slecht voor de productiviteit van het beleid’, aldus Aerts.

En, voegt Vincke eraan, toe: ‘Intolerantie verklaart waarom veel holebi’s tijdens het weekend wegvluchten in hedonisme en escapiscme. Iedereen weet dat stress en depressies tot risicogedrag kunnen leiden, met alle gevolgen vandien.

2 Reacties

  1. […] 14.06.2008. “Grote bedrijven meest onvriendelijk voor holebi’s”. Het is vooral de impliciete homofobie (de grapjes, opmerkingen) die het meest kwetsen. Express.be schrijft dan weer dat holebi’s […]

  2. […] Nieuws op 14.06.2008. “Grote bedrijven meest onvriendelijk voor holebi’s”. Het is vooral de impliciete homofobie (de grapjes, opmerkingen) die het meest kwetsen. Express.be schrijft dan weer dat holebi’s kiezen […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: