Antwerpse homo-expo Roots met Taboe in ICC Krakau (Polen)

De liefde is groot tussen de Vlaamse en de Poolse holebibeweging. Sinds twee jonge Poolse gay activisten, Bartek Lech en Samuel Jonatan Nowak een bezoek brachten aan Het Roze Huis in Antwerpen in 2004, zijn de banden erg nauw geworden. Werkbezoeken, kennisoverdracht en ook culturele uitwisselingen. Zo komt Samuel vaak naar België, trok Vlaamse Delegatie naar het Culture For Tolerance-festival en exposeerden Yves De Brabander en Dave SChweitzer in een kunstgalerij. Nu versast Roots met Taboe naar de Poolse stad.

Persbericht: Antwerpse holebitentoonstelling te gast in ‘vaak nog homofoob’ Polen

Expo toont onder meer portret van Pools jongenskoppel dat zich in eigen land niet vrij voelt
Antwerpse holebitentoonstelling te gast in ‘vaak nog homofoob’ Polen

Het Roze Huis – Antwerpse Regenboogkoepel is bijzonder verheugd dat haar tentoonstelling ‘Roots met Taboe, portretten over de verborgen geaardheid van allochtonen en asielzoekers’ vanaf volgende week in Polen te zien is. De fotoreeks is opgenomen in het kader van Belgian Contemporary Art’, een overzichtstentoonstelling waar naast de fotograaf Jan Keteleer (Janké) ook de kunstenaars Luc Ledene en Guy Vandenbranden hun oeuvre presenteren in het gerenommeerde International Cultural Centre van Krakau.

De holebi-organisaties Het Roze Huis en WISH (Werkgroep Internationale Solidariteit met Holebi’s) hebben fotograaf Janké in 2006 gevraagd om het taboe rond de seksuele geaardheid van allochtone holebi’s en holebi-asielzoekers in ons land te portretteren. Verschillende allochtone holebi’s en holebi-asielzoekers uit Antwerpen bleken bereid om te poseren, al dan niet verborgen achter een masker. De geportretteerden hebben hun oorsprong onder meer in Turkije, Rusland en Marokko. Eén jongenskoppel is zelfs afkomstig uit Polen. De fotoreeks ‘Roots met Taboe’ werd een succes en reisde intussen zowat heel Vlaanderen rond. Zo is ze momenteel ook te zien in het Brusselse Gemeenschapscentrum De Markten.

Dinsdag gaat de tentoonstelling in het Poolse Krakau open, in aanwezigheid van de fotograaf en afgevaardigden van Het Roze Huis en de Holebifederatie. “Door onze aanwezigheid willen we er bij de Poolse overheid op aandringen om de situatie van holebi’s te verbeteren” zegt Joke Weckesser, coördinator van Het Roze Huis – Antwerpse Regenboogkoepel.

“Discriminatie in al zijn vormen dient bestreden te worden, zelfs als het niet in jouw wereld past. Erover praten helpt, maar iets doen is zoveel beter”, zo meent fotograaf Janké. Ook de Holebifederatie, de Vlaamse koepelorganisatie is verheugd. “De situatie van holebi’s in Vlaanderen is onvergelijkbaar met die in Polen. We hopen dat dit soort evenementen het publieke debat in Polen kan aanwakkeren en in de goede richting kan sturen”, zegt Yves Aerts, woordvoerder van de Holebifederatie.

Dat de werken nu in Krakau te zien zijn, is een gelukkig toeval. Fotograaf Janké werd immers uitgekozen om samen met beeldend kunstenaars Luc Ledene en Guy Vandenbranden zijn oeuvre internationaal te presenteren. Het is echter zijn bewuste keuze om er ook de nadruk te leggen op de ‘holebi-werken’: de situatie van holebi’s in Polen is immers nog steeds allesbehalve rooskleurig.

Yves Aerts: “De betoging voor gelijke rechten vorige maand in Krakau werd alweer belaagd door extreemrechtse skinheads. Erg beangstigend, merkte ik zelf.” Het Roze Huis en de Holebifederatie steunen om die reden ook het jaarlijkse holebifestival ‘Culture for Tolerance’.

De vernissage in aanwezigheid van Belgische Ambassadeur Jan Luyckx en de Vlaams Vertegenwoordiger Koen Haverbeke in Polen, vindt morgenavond dinsdag 20 mei plaats om 17u in het ICC.

2 Reacties

  1. […] met Taboe in Sint-Jans-Molenbeek Geplaatst op juni 5, 2008 door Benjamin Reizende tentoonstelling Roots met Taboe komt ook naar Molenbeek, Brussel. Er is een heel programma […]

  2. […] is een tentoonstelling te zien van de Antwerpse Regenboogkoepel (het Roze Huis) met de titel ‘Roots met Taboe: portretten over de verborgen geaardheid van allochtonen en asielzoekers.’ In 2006 portretteerde […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: