Homohuwelijk in Cuba

Raul waait nieuwe wind

Met  de aanstelling van Raul Castro, broer van, als nieuwe president zit Cuba in een stille revolutie. In positieve zin deze keer. Het zijn de kleine dingen die het em doen: sinds kort mogen gewone burgers ook beschikken over computers en internet, iets wat onder Fidel’s strenge regime ondenkbaar was. Zijn broer waait een nieuwe wind en ook de fel odnedrukte holebi’s mogen stilletjes aan terug ademhalen.

Lesbische presidentsdochter

Raul’s dochter Mariela Castro, zelf lesbisch, hieldt in alle openheid en rust een bijeenkomst tegen homohaat. Dat zoiets kan in een machocultuur als de Cubaanse is erg vernieuwend. In de jaren zeventig riskeerde je nog gevangenisstraffen op homoseksueel gedrag maar vandaag stelt de communistische partij zich veel verdraagzamer op. Ze overwegen zelfs om het homohuwelijk toe te laten. Dit zou een nieuw tijdperk inluiden voor holebi’s over de wereld!

Het nieuwe Cuba

De veranderingen in Cuba zijn al enkele jaren bezig: twee jaar geleden nog vond er voor het eerst een holebifilmfestival plaats. Op nationale televisie was dan weer een telenovelle waarin een getrouwde man op een andere man verliefd werd het meest bekeken programma van het jaar! De regering wil van hun socialistisch communisme een voorbeeld maken waarbij niemand mag uitgesloten worden.

Strategie?

Dit is natuurlijk ook een interessante zet in de anti-V.S. strategie van het land. Als je in de V.S. met een president zit die same-sex-huwelijken grondwettelijk wil bannen is het een erg goede imago zet om Cuba een toleranter imago uit te laten dragen. Momenteel is men al volop bezig met educatieve paketten i.v.m. seksuele oriëntatie. Cuba laat duidelijk zien hoe het wél moet.

bron: USA Today, DeWayne Wickham

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: