Homoasiel kan door regeling ‘sociale groep’

In 2007 vroegen 1888 vluchtelingen asiel aan in België omdat ze in hun thuisland vervolgd worden omwille van hun homoseksualiteit. 60 aanvragen zijn goedgekeurd, meldde gisteren Gazet van Antwerpen.

Minister van Migratie en Asiel Annemie Turtelboom gaf in haar parlementair antwoord meer uitleg. “Seksuele geaardheid niet behoort tot de criteria voorzien in de Conventie van Genève van 28 juli 1951 voor de erkenning van vluchtelingen. Anderzijds is zo’n erkenning niet uitgesloten omdat de Europese richtlijn van 29 april 2004, omgezet in Belgisch recht via de wet van 15 september 2006, voorziet dat het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatslozen vluchtelingen kan erkennen omwille van hun ‘aanhorigheid bij een bepaalde sociale groep’. Personen die dreigen vervolgd te worden in hun land van herkomst omwille van hun seksuele geaardheid kunnen onder dit criterium vallen.”

Elk e aanvraag wordt individueel beoordeeld. Ook de partner kan op basis van de wet van 15 september 2006 familiale hereniging aanvragen bij de Dienst Vreemdelingenzaken.

Bron Raf Van Bedts, Gaylive.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: