Stadsplan Diversiteit: “njet” voor allochtonen- en homoquota bij aanbestedingen

Het Stadsplan Diversiteit van de Stad Antwerpen dat gisteren bekend raakte, schiet bij sommigen in het verkeerde keelgat. Vooral die ene passage waarin het Plan vooropstelt enkel samen te werken met bedrijven die meer allochtonen, holebi’s en personen in met een handicap in dienst nemen, lokt kritiek uit. Open Vld, Unizo en de Confederatie Bouw Antwerpen willen daar niets van weten.

“Het beleidsplan is globaal bekeken een goed plan”, reageert Open Vld-fractieleider Annick De Ridder In Het Nieuwsblad. “Maar we blijven ons verzetten tegen quota. We gaan geen bedrijf voortrekken omdat het één allochtoon meer heeft dan een ander bedrijf. Trouwens, in de nota hebben we alleen goedgekeurd dat we zouden onderzoeken of zo’n clausules in een aanbesteding wettelijk afdwingbaar zijn.” In Het Laatste Nieuws luidt het: “De liberalen hebben niets tegen het onderzoek naar diversiteit van schepen De Coninck. Open Vld zal zich wel uitdrukkelijk verzetten tegen elke maatregel die een discriminatie tussen bedrijven invoer.”

Unizo-directeur Peter Aerts noemt het een “nobel doel, maar de verkeerde weg”. En de Confederatie Bouw Antwerpen vindt het Diversiteitsplan ronduit hypocriet. Want de stad stopte het diversiteitsproject Bouwpool te steunen.

Naar 20% allochtonen

In De Morgen legt schepen van Sociale Zaken en Diversiteit Monica De Coninck (sp.a) uit dat binnen de tien jaar 20% van de stadsmedewerkers van allochtone origine moeten zijn. In het volgend decennium zullen immers tal van huidige medewerkers met pensioen gaan.

“We willen bedrijven waarmee de stad Antwerpen denkt te gaan samenwerken, een aantal criteria opleggen waar punten aan verbonden zijn. Een van de criteria is maatschappelijk verantwoord ondernemen. Hieronder wordt aandacht voor milieu verstaan, maar bijvoorbeeld ook hoeveel allochtonen er bij het bedrijf werken. Ondernemingen die goed scoren op dat vlak krijgen meer punten en maken meer kans om van de stad een opdracht te krijgen. We gaan natuurlijk niet zo ver dat we de homo’s en allochtonen gaan tellen bij een broodjeszaak”, zegt De Coninck in De Morgen.

4 Reacties

 1. […] 12:43 pm · Ingedeeld onder Levensbeschouwing, Talk-of-the-Town TotT: towntalk.wordpress.com: Stadsplan Diversiteit: “njet” voor allochtonen- en homoquota bij aanbestedingen ↓ Het Stadsplan Diversiteit van de Stad Antwerpen dat gisteren bekend raakte, schiet bij sommigen […]

 2. Het is natuurlijk moeilijk om discriminatie te bewijzen.

  Wanneer je quota’s in gebruik neemt lijkt dat inderdaad niet steeds de beste weg te zijn.
  Maar een commercieel centrum bijvoorbeeld waar geen plaats is voor holebi’s, discrimineert zo’n 5% van hun omgeving.
  http://www.holebifederatie.be/dossiers/basis/hoeveel.php

  Geen quota ?
  http://www.diversiteit.be

 3. Vrijdag 20 juni 2008 om 21.15 uur

  Een debat over: “De invloed van culturele en/of sociale diversiteit op het samenleven wordt sterk overschat”

  Deelnemers:
  Jozef De Witte (Centrum Gelijke Kansen en Racismebestrijding),
  Chokri Ben Chika (Theaterproducent),
  Anke Hintjes (Vlaams Netwerk Armoede),
  Carim Bouzian (Open VLD),
  Gianni Marzo (cel diversiteit VRT)
  Gie Goris (hoofdredacteur MO*) modereert het debat.

  Nieuws
  Groep INTRO vzw stelt voor: AnderZijds
  http://www.lachvzw.be/nieuws/2008/06/groep-intro-vzw-stelt-voor-anderzijds-.html

 4. […] stadsplan diversiteit 2008-2012 voorziet dat iedereen in Antwerpen de ruimte moet krijgen om de eigen identiteit te beleven en te […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: