Geen aidsepidemie bij hetero’s buiten Afrika, homopreventie gefaald

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO erkent 25 jaar na het uitbreken van aids dat er buiten Afrika geen sprake is van een aidsepidemie bij hetero’s. Een deel van de preventie is gebaseerd op een foute inschatting, schrijft De Morgen. Kevin de Cock van de WHO stelt ook dat de organisatie slecht gepresteerd heeft bij homo’s.

“Behalve in zwart Afrika, de aandoening zo goed als alleen voorkomt bij specifieke risicogroepen”, zegt De Cock. In Aids Epidemic Update 2007 staat dat wereldwijd het aantal aidsdoden lichtjes daalt. De WHO en UNAIDS stellen gezamenlijk dat miljoenen getroffenen in ontwikkelingslanden nu antiretrovirale geneesmiddelen krijgen. Dat is nog steeds slechts één derde van de 10 miljoen hulpbehoevenden, maar wel een miljoen mensen meer ten opzichte van het jaar daarvoor.

Aidspreventie bij niet-Afrikaanse hetero’s is ‘niet meer nodig’, Barbara Debusschere, De Morgen, 09.06.2008.
Het slechte nieuws is dat aids nog steeds meer doden maakt dan alle gewapende conflicten samen. Ondanks lichte dalingen waren er in 2007 nog steeds 33 miljoen mensen besmet met hiv, kwamen er 2,5 miljoen nieuwe besmettingen bij en stierven 2,1 miljoen patiënten aan aids. Ruim 22,5 miljoen van de mensen met hiv wonen in Afrika.

Bovendien blijkt dat de preventiestrategie herzien moet worden. Dat verklaart epidemioloog Kevin de Cock, hoofd van het hiv/aidsdepartement bij de WGO, in de Britse krant The Independent on Sunday. De visie op de dreiging die hiv stelt is veranderd, aldus de Cock. Terwijl steeds werd aangenomen dat wat zich in Afrika voltrekt elders ook te gebeuren stond, blijkt nu dat het “erg onwaarschijnlijk is dat er sprake zal zijn van een epidemie onder hetero’s buiten zwart Afrika”, zegt de Cock. In niet-Afrikaanse landen is de hiv-piek onder hetero’s voorbij en slaat het virus zo goed als enkel toe bij risicogroepen zoals prostituees, homo’s en drugsgebruikers.

De Cock noemt Azië en Rusland als voorbeelden van de verkeerde inschatting. “Tien jaar geleden verwachtten velen een grote epidemie in Azië en maakten we ons veel zorgen om China, dat een enorme bevolking heeft. Nu zien we dat zo’n pandemie niet waarschijnlijk is, al zijn lokale pieken niet uitgesloten”, aldus de Cock.

In 2006 kwam ook de waarschuwing dat Rusland op de rand van een aidscatastrofe stond. Ook dat blijkt niet geheel uit te komen. “Ik acht het onwaarschijnlijk dat hiv zich op grote schaal onder de Russische heterobevolking verspreidt”, aldus nog de Cock.

Geld verkeerd gespendeerd

Er luidt al langer de kritiek dat het aidsprobleem opgeblazen wordt uit politieke correctheid. Zo zouden miljarden preventiegeld vereerd gespendeerd worden.

De Cock weerlegt die redenering. Tegen The Economist legt hij uit dat de cijfers lange tijd niet precies genoeg waren omdat er onvoldoende geld was om de werkelijke besmettingen te tellen. Wel geeft de Cock toe dat de kritiek dat niet gericht genoeg aan preventie is gedaan bij risicogroepen “deels klopt.” En dan gaat het dus over doelgerichte campagnes onder risicogroepen in plaats van zeer breed opgezette campagnes en om de redenering dat wat in Afrika gebeurt overal zal gebeuren.

Homoseks

De Cock geeft ook toe dat de preventie bij mannen gefaald heeft. Zowel in de geïndustrialiseerde als in de ontwikkelingslanden stijgt het aantal besmettingen bij mannen die seks hemmen met mannen (MSM).

“Het is verbazend hoe slecht we het gedaan hebben bij mannen die seks hebben met mannen. In de geïndustrialiseerde wereld daalt het aantal besmettingen in die groep niet, maar neemt het hier en daar zelfs toe. In Afrika is het aantal besmettingen in die groep ook hoog. Een rigoureuzere aanpak is voor die groep is een noodzaak.”

Voor de aanhoudende pandemie waar in Afrika wel sprake van is, noemt de Cock als oorzaken het grotere aantal prostituees en seksueel overdraagbare ziektes, het lage aantal tegen hiv-besmetting beschermende besnijdenissen, het hoge aantal herpesinfecties, de jongere bevolking en typische relatievormen. “Gemiddeld heeft men in Afrika niet meer bedpartners dan elders, maar wel meer bedpartners tegelijkertijd. Op die manier verspreidt het virus zich sneller in ‘netwerken’ in plaats van via een opeenvolgende keten van mensen.”

3 Reacties

  1. Goed nieuws! Tijd voor echt onderzoek naar het “virus”

  2. […] Geen aidsepidemie bij hetero’s buiten Afrika, homopreventie gefaald […]

  3. Bij homo mannen meer Hiv+ zal ik het dan uitleggen. Mannen die geen vrouwen en dus geen kindjes krijgen zitten heel anders inelkaar. Er is een grote groep die er lekker op los leeft. Sex met hopen. Condoom ???? waarom we leven nu en we leven er lekker op los. “Ja maar dan ga je sneller dood” hahaha en dan wil ik 70 worden AUB niet hé nu lekker kwik en lekker er tegen aan. Met 60 nog presenteerbaar de kist in.

    Dus hoe zou het komen denk je. enne ik geloof niet in hiv=aids=dood…. haha wanneer dit zou kloppen zouden we in regelmaat halve aids dooie aan de balies krijgen van de polie… hoe vaak gebeurt dat denk je…. HHooooo geloof jij dat ze allemaal net optijd aan de pillen komen … jep dat zal het zijn ppfffffff

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: