Ook homohuwelijk in Noorwegen

Het Noorse parlement, de Stortinget, keurde gisteren een wet goed die het huwelijk opensteld voor paren van het zelfde geslacht. Daarmee is Noorwegen het eerste Scandinavische land dat dit toelaat. buurlanden Zweden, Finland Denemarken bieden wel al sinds lange tijd het samenlevingscontract aan.

Sverige’s riksdag

De Riksdag, het Zweedse parlement, hield al wel een informele stemming om te weten te komen hoe het homohuwelijk er ligt.  Zes van de zeven zetelende partijen waren voor. Een beslissing zou er mogelijk nog dit jaar of volgend jaar komen. De Zweedse kerk gaf op zijn beurt al de toestemming om homohuwelijken te zegenen. De Hoge raad heeft het echter nog niet officieel laten opnemen omdat er nog te veel meningsverschillen heersen.

Dänemarke Folketinget

Denemarken liep in 1989 met een primeur weg. Het Deense parlement, de Folketinget, was de eerste ter wereld die een samenlevingscontract voor holebi’s goedkeurde. Ook dat parlement staat positief (69% voorkeur) tegenover een homohuwelijk. Wanneer een nieuwe wet wordt voorgesteld is echter nog niet geweten. Homo’s en lesbiënnes kunnen er wel al de biologische kinderen van hun partner adopteren en ook kunstmatige inseminatie staat open voor alle koppels.

Suomi Eduskunta

In Finland kan ook in een samenlevingscontract stappen. Net zoals alle Scandinavische landen staat het lokale parlement, de Eduskunta, positief tegenover holebirechten. Het homohuwelijk staat echter nog niet op de agende. in 2006 keurde het parlement wel een wet goed die kunstmatige inseminatie opentrok voor alleenstaande vrouwen en lesbo-koppels.

Eén reactie

 1. De onverdraagzaamheid is tegenwoordig enorm.

  http://en.wikipedia.org/wiki/My_Fabulous_Gay_Wedding
  http://www.holebi.info : Schwarzenegger ziet homohuwelijk als superboost voor …
  Belgacom TV lanceert betaalboeket voor homo’s 17 mei 2008 MAN-X, de eerste Pan-Europese gay zender via Belgacom TV Belgacom TV lanceert deze week een …
  http://www.tv-visie.be/?pagina=nieuwsbericht&rubrieknr=8&bericht=23034

  DINKY is an acronym, short for dual (or double) income, no kids yet. … A version of the acronym, DINK, is still used in the United States and Japan, …

  http://www.en.wikipedia.org/wiki/DINKY

  ho·mo·sek·su·eel1 (dem; homoseksuelen)
  1 man met seksuele voorkeur voor mannen

  ho·mo·sek·su·eel2 (bijvoeglijk naamwoord; homoseksualiteit)
  1 betr. hebbend op de liefde voor geslachtsgenoten

  http://www.vandale.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: