Zingevende holebi’s Effeta starten 25ste werkjaar

Al een kwarteeuw houden de holebi’s van Effeta in Brugge zich bezig met (godsdienstige) zingeving. En dat wordt gevierd.

Persbericht: In september 2008 start Effeta haar vijfentwintigste werkjaar.

De werkgroep werd in 1984 gesticht onder impuls van kanunnik P. Dehaene die als priester werkzaam was in teledienst en in het gezinspastoraal. De doelstelling van de groep was om de positieve boodschap te laten horen dat ‘holebi- en gelovig zijn’ wel kan samengaan. De louter negatieve benadering van homoseksualiteit en de veroordelende uitspraken van de kerk maakten het voor gelovige holebi’s erg moeilijk om een eigen en gelukkige levensweg te vinden.

Zijn de uitgangspunten van de groep, zoals ze vijfentwintig jaar geleden werden geformuleerd, nog steeds actueel? In vijfentwintig jaar is er veel veranderd; alleen het Romeinse leergezag lijkt onwrikbaar.

Naar aanleiding van het vijfentwintigste werkjaar dachten we dat het goed was om zowel even achter- als vooruit te kijken en ons de vraag te stellen wat ons NU bezig houdt en motiveert.

Op 21 september 2008 organiseert Effeta hieromtrent dan ook een “open denkdag”

Programma :
10h30 : viering met ‘De Lier’ te Brugge in aanwezigheid van Huub Oosterhuis (voor de geïnteresseerden)
Kapel St.-Leocollege
Potterierei 11
B-8000 Brugge
Ingang en parking via de grote groene poort in de Elisabeth Zorghestraat.

12h00 tot 14h00 : middagpauze: vrij om je eigen lunch mee te brengen of in de stad iets te gaan eten.

14h00 tot 18h00 : We denken na over holebi’s en zingeving in het Hof van Watervliet te Brugge. (moderator Bernard De Cock)
Hof van Watervliet
Oude Burg 27
8000 Brugge

18h30 tot ………: gezellig tafelen (voor de geïnteresseerden)

Al diegenen die geïnteresseerd zijn in het thema “holebi’s en zingeving” zijn uitgenodigd. Deelname aan de dag is kosteloos met uitzondering van de maaltijd nadien (ter plaatse zelf te betalen).

Om organisatorische redenen is inschrijven noodzakelijk. We vernemen dan graag :
§ Wie U bent?
§ Waar U woont?
§ Uw E-mail adres :
§ Schuift U mee aan voor het avondmaal?

Voor diegenen die niet naar de denkdag kunnen komen en toch hun mening willen geven, voegen we hierbij een aantal vragen. (Deze vragen zijn niet representatief voor de discussie op de denkdag zelf)

• Is er anno 2008 nog behoefte aan een aparte werkgroep ‘holebi’s en zingeving’?

5 neen, want er is geen band tussen zingeving en iemands seksuele identiteit. Holebi’s zouden dan ook beter aansluiten bij bestaande homovriendelijke zingevingsgroepen. Het bevordert de emancipatie meer dan ‘aparte’ groepen van alleen holebi’s.

5 ja, want holebi’s hebben vanuit hun specifieke seksuele geaardheid en minderheidspositie wel degelijk een eigen unieke kijk op zingevingsvraagstukken. De “meerderheid” kan ook nog wat van ons leren. Een werkgroep ‘holebi’s en zingeving’ geeft ons de ruimte om daarover na te denken.

5 ja, want een werkgroep ‘holebi’s en zingeving’ heeft ook een belangrijke functie naar de holebi-gemeenschap toe. (bv. vraagtekens plaatsen bij de verregaande commercialisering en de cultus van het jong en schoon zijn).

5 vul aan met je eigen antwoorden……(of commentarieer) …………

• Zie je jezelf meewerken in een dergelijke groep “holebi’s en zingeving”?

5 neen

5 ja

Waarom wel? Waarom niet?

Zo, ja : Hoe zie je de werking van een dergelijke groep?

Eén reactie

  1. […] Geplaatst op september 8, 2008 door Benjamin Effeta-Cultuur of Effeta-C, een periodieke ‘zingevende’ e-nieuwsbrief met allerlei tips, stopt. Bezieler Johan kreeg een computercrash te verwerken en gaat […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: