Marion Oprel wint dichtwedstrijd ‘Liefde, breng ons Dichter’ met ‘Vlieger in de wind’

Marion Oprel schreef het gedicht Vlieger in de wind, en won daarmee de Brusselse multiculturele poëziewedstrijd ‘Liefde, breng ons Dichter’. Haar gedicht wordt nu verspreid op postkaarten.

Persbericht: Hoogvlieger wint wedstrijd “Liefde, breng ons Dichter”

Op dinsdag 13 mei 2008 werd de winnares van de poëziewedstrijd “Liefde, breng ons Dichter” bekend gemaakt : Marion Oprel met het gedicht ‘Vlieger in de wind’ overtuigde met haar kunnen de jury waarin vertegenwoordigers van de multiculturele organisaties CDF, Kif Kif en Merhaba zaten.

Op donderdag 26 juni wordt het postkaartje met het winnende gedicht feestelijk overhandigd aan Marion tijdens de maandelijkse MerhaBar in het Regenbooghuis. De winnende woorden worden uitgedeeld onder de aanwezigen en nadien op ruimere schaal verspreid.

De jury was unaniem onder de indruk van de mooie boodschap achter het gedicht. Patrick N’Siala Kiese van de organisatie Kif Kif stak zijn bewondering niet onder stoelen of banken:

“Vlieger in de wind is een gedicht waar je even stil van wordt. Het is de ster of regenboog die je in minder goeie tijden hoop geeft, een oproep aan geliefden of eenzame harten om ‘ervoor te gaan’, ondanks alle tegenslagen. Maar een vlieger oplaten is ook zich kwetsbaar opstellen. De schrijfster geeft met dit gedicht haar positie bloot, maar de warmte die ze uit de liefde put maakt haar (even) onkwetsbaar.”

Yilmaz Kocak van de koepelorganisatie CDF vond het vooral belangrijk dat er een positieve noot uit het gedicht straalt: “Gedichten maken alle grenzen virtueel en openen een nieuwe wereld voor alle mensen die willen zien!”

Naast een vlammend passierode ruiker en de felicitaties van de jury, zal het gedicht van de winnares verspreid worden via een publicatie in The Rainbow Gazet en als postkaartje op 5.000 exemplaren via culturele centra, allochtone- en holebi-organisaties, … over heel Vlaanderen en Brussel verspreid worden. Van een vliegende start gesproken!

Marion Oprel verklaart waar haar inspiratie vandaan kwam als volgt: ” Vlieger in de wind schreef ik vanuit het besef dat onze liefde (= liefde tussen 2 vrouwen) voor sommige ‘buitenstaanders’ – al behoren ze tot onze familie en andere naaste omgeving – moeilijk te vatten kan zijn, dat ze soms hun grondvesten lijkt te doen schudden, alsof ons geluk een bedreiging voor hun wereldbeeld zou vormen.

Het vergt moed om desondanks te leven zoals je hart je ingeeft, en misschien kan het gevoel rond mijn vlieger – met de davers op je lijf toch respect opbrengen voor de ander en leren dat de liefde wegen vindt – het perspectief wat verruimen.

Allochtone holebi’s zijn een minderheid binnen andere minderheden, en hebben dus meer uit te zoeken dan een doorsnee autochtoon. Dat is geen gemakkelijke weg, en ik zou me kunnen indenken dat een allochtone holebi zich een tijd lang gedeisd denkt te moeten houden om anderen niet te kwetsen met zijn of haar authentieke manier van zijn, of zelfs om niet onderdrukt te worden.”

Of er een vervolg komt op Liefde, breng ons Dichter? De partners in rime zijn alvast klaar om er weer ‘in te Vliegen’:

– Patrick van Kifkif: “Als intercultureel platform staan wij open voor interculturaliteit. Merhaba is een bevriende organisatie die wij graag helpen, wanneer we kunnen. Kif Kif had tot voor kort een traditie van het belonen van interculturele dichters, dit project was een ideale aangelegenheid om die traditie enigszins voort te zetten.”

– Yilmaz van CDF knikt en vult aan: “Het is niet gemakkelijk om elkaar te vinden … soms kan een liedje, een gedicht wonderen verrichten. Wat met dit opzet zeker en vast al geslaagd is en het hunkert gewoon naar een volgende editie!”

2 Reacties

  1. […] Marion Oprel wint dichtwedstrijd ‘Liefde, breng ons Dichter’ met ‘Vlieger in de&nb… […]

  2. […] hele verhaal lees je hier. Marion Oprel getuigde eerder al over haar […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: