Recensie NaviGAYtion 2008: En de ‘communiGAYtion’?

NaviGAYtion 2008 had alles om te slagen: mooi weer, genoeg volk, bootjes, ambiance op de bootjes, veel randanimatie, massa’s gratis tickets. En NaviGAYtion wás tot een bepaald punt geslaagd. Maar toch bleven we op ons honger zitten. Waarom? Velen zijn slechts één keer op een boot geraakt, anderen misschien twee keer, ondergetekende 0 keer.

Eerst en vooral was het traditiegetrouw drummen om op een boot te kunnen geraken. In plaats van een soort slangensysteem te voorzien zoals in pretparken of musea, troepte telkens een massa samen waar vermoedelijk een schip zou aanmeren. Na een lange procedure (aanmeren, mensen laten afstappen, catering aanvullen, mensen laten opstappen, wegvaren), stond je daar te wachten op een volgende boot. Die liet zijn loopbrug uit aan de andere kant van de massa, zodat je weer ‘achteraan’ stond. Frustrerend.

Ons geduld werd ’s avonds danig op de proef gesteld. Rond 19 uur wilde we aan boord van een schip. Eender welk. Helaas had één van hen (de Showroom-boot) een panne, en die werd voortgeduwd door een andere boot. Die deed wel eerst een toertje met de VIP’s. En op zich: het zijn invités voor iets en ze heb recht om in de watten te worden gelegd, maar de timing was bijzonder slecht.

Ondertussen was er een medische urgentie op de Boots-boot, en dus lag alles plat. Na lang wachten in een drummende massa (nichten hébben geen discipline, sommigen kropen nog stiekem op de boot), hielden we het rond 22.30 uur voor bekijken.

CommuniGAYtion

Een panne, een medische urgentie. Die dingen kunnen gebeuren.  Dat heeft de organisatie niet in de hand. Maar communiceer alsjeblief. Laat de party people niet onnodig wachten. Er was voldoende randanimatie. Zorg dan dat het geweten wordt. Kom de wachtenden zeggen dat er even geen boten varen, en dat er ondertussen alternatieven zijn. Het is zoals het lange wachten op Kylie in het Sportpaleis.

Want wat deden wij? We waren weg. We redeneerden dat om 22.30 uur – 23 uur er geen boten meer zouden uitvaren. Dus ja, wij weg. Uiteindelijk hoorden we dat er toch nog is uitgevaren, maar we waren al buiten.

Jammer. Het laat een wrang nasmaakje achter.

Enfin, er was veel volk en zon, er is aan allerlei gedacht. De prijzen vielen naar discotheek- en festivalnormen reuzemee (2,5 euro voor pintje of frisdrank). Velen zullen wél op de boten zijn geraakt, maar anderen niet of amper. Je kon dansen onder de brug, je kon sporten. We werden overstelpt door allerlei goodies. Bovendien kon bijna iedereen gratis binnen, waardoor ook veel mensen zijn gekomen. Van allerlei pluimage.

Sommige boten waren bovendien heel mooi gedecoreerd, zoals de foute Showroom en de hartige Love Everyone. Mooi zo.

NaviGAYtion 2008 was voor ons niet de meest geslaagde editie. Volgende zomer beter! Het concept blijft immers wel leuk en er is nog ruimte voor innovatie en verbetering. Op naar Antwerp Pride 2009 en NaviGAYtion 2009.

Benjamin

Nog wat foto’s van NaviGAYtion. Ook bij GvA.
Foto’s van de FalcomFair.

22 Reacties

 1. Ziet er mij bijzonder fout uit allemaal.
  Wat valt daar te beleven buiten mekaar keuren? Allemaal homootjes bij mekaar, dat geeft misschien een leuk samenhorigheidsgevoel, maar geef mij dan toch maar iets met een thema.

 2. En het is bovendien een fout signaal naar de hetero’s toe. Alsof we er niet bij willen horen maar iets apart willen, te midden van hartje Antwerpen dan nog

 3. groot gelijk, sven…

  het hele gebeuren wordt niet voor niks georganiseerd door een oude vieze man, die dan nog ’s aanbeden wordt als ware het een god ofzo.. En dat er niemand komt verkondigen dat het weer zo’n initiatiefje is om “ons” aan de buitenwereld te tonen, het samenhorigheidsgevoel te versterken en respect te vragen.. ’t is gewoon een platte commerciele bedoening, en niks anders..

  pas op, van mij mogen ze zulke (on)dingetjes organiseren, zolang ‘k er maar niet hoef bij te zijn.. ’t Is daarenboven een mooie bevestiging voor de normalen onder ons: we weten meteen aan welke standaard we niet wensen te voldoen 🙂

  van mijn part mag volgend jaar de stop uit een paar bootjes getrokken worden 🙂

 4. jupssss, op juni 30th, 2008 bij 11:01 am Said:

  oude vieze man, die dan nog ’s aanbeden wordt als ware het een god

  Dat is ’t thema
  http://viewopen.wordpress.com/2008/06/26/canal-pride-met-thema-religie/

  We kunnen naar de Gentse feesten gaan 🙂
  http://www.casarosa.be/gentsefeesten

 5. Ik gun iedereen een goed belegde boterham, maar zoals de vorige posters al vermeldden: het Antwerpse gay nachtleven draait momenteel vrijwel allemaal rondom één man (recent een koppel, soit).

  Navigaytion, Poppi, Red&Blue, de sportpaleis events: you name it, en het is in handen van BVBA Cargo (Ludo’s vennootschap) of het wordt gedomineerd door Gay Antwerp v.z.w., volgens het staatsblad ook gedomicilieerd op het Red&Blue adres. Een vzw dient meestal een ander doel.

  Het vorige duidt zichtbaar op het feit dat dit “gay community event” zoals jupssss al vermeldt gewoon ‘een platte commerciele bedoening’ is en blijft, een bedoening die één bedrijf bijzonder goed laat floreren. In de VS bestaat er een sterk gemeenschapsgevoel in de homo community, in B en NL gaat het steeds vaker alleen om de centen, met een typisch Vlaamse emotionele niet-betrokkenheid.

  Het Antwerps stadbestuur (in de persoon van vleesgeworden “get the cash” promotor CD&V-er Heylen) zal het worst wezen hoe het financieel in elkaar zit, zolang de stad en de horeca er maar beter van worden.

  Het label van de stad Antwerpen past imho absoluut niet op een affiche waar ook http://www.ahardnight.com/ op prijkt: deze fetish crowd heeft ernstige issues met bare-backing en andere vormen van onveilige sex.

  De mensen van sensoa kijken momenteel echt wat moedeloos naar de shockerende 1-in-30 HIV besmettingen bij homo mannen.
  De professionele, grappige maar softe “thefirstgay” campagne komt bewust niet op publieke kanalen (alleen ATV zond de spot uit, zonder ondertitels, die nochtans wel beschikbaar waren)
  Ik zou totaal moedeloos worden als na 20j HIV info de besmettingen verder escaleerden.

  Soit, ik vond Navigaytion (afgezien van het lawaai voor mijn deur) als event best wel grappig. De bezoekers bevestigden gewoon dat we in een zeer narcistische maatschappij leven, hetero, homo of “Tolero” zoals ons liefste maar wereldvreemde Kathleentje het zo graag hoort.

  Ik luisterde ook bewust naar wat mensen die buiten de hebben stonden te vertellen hadden: “das vor janetten”, “oh, mogen wij daar ook binnen?” en vooral wat lacherige reacties op de meer extreem uitgedoste exemplaren. Weinig echt vijandige reacties gehoord.

  In mijn sociale omgeving zitten vrij veel homo mannen die géén 20 meer zijn, niet echt zitten te wachten tot hun hoofd naast een dragqueen op een krantenpagina verschijnt, maar mannen die wel behoefte hebben aan gay social events waar geen tien camera ploegen rondlopen.

  Benjamin vermeldde de slechte on-site communicatie.

  M.i. heeft dit te maken met de basis aanpak van de organisatoren. Scorpions security mensen regelden deels het aan/instappen en laten we eerlijk zijn, daar is dit bedrijf niet in gespecialiseerd.

 6. man man man toch
  sorry maar er zitten zoveel fouten in jullie reacties, ik ga gewoon er niet aan beginnen, want het zou een blog op zijn eigen zijn!

 7. Zijn events zoals NaviGAYtion cliché-bevestigend? Misschien, misschien ook niet. Met Euro 2008 heb ik anders ook wel heel wat clichés rond heteroseksueel machogedrag gezien. Mensen die plots opvallen met voetbalshirts, ’s nachts toeteren, hun nationalisme uiten en hun land van origine scanderen. Is dat zo veel ‘beter’ dan de spreekwoordelijke pluimen in gaten? Ik vind van niet. Voetbalfans van een bepaalde ploegtrekken naar hun supporterscafés: segregatie! Het principe is niet anders dan een café dat gericht is op holebi’s.

  Maar omdat het voetbal is, mag dat.

  Is het verkeerd dat vzw en privé vermengd wordt? Tja, het gebeurt ook elders: bv. de Meir en de Kammenstraat hebben ook hun vzw’s.

  Commrentaren van omstaanders? Laat ze maar doen, wij geven ook commentaar. 😉

  Wat ik jammer vond bij NVG was het chaotische wachten zonder iets te weten, zonder dat er vooruitgang blikt te zijn. Zo’n slangensysteem zoals in pretparken en luchthavens kunnen imho een oplossing bieden.

  Anderzijds: we zijn hier kritisch ja. En we leggen de schuld vaak bij onszelf, bij de gemeenschap. Bij andere minderheden durft dat wel eens anders te lopen. Daar is het de schuld van de politie, van de scheidsrechter. Wij, holebi’s, zoeken het dichterbij. (Met uitzondering van “dé media”, de eeuwige boosdoeners)

 8. kdenk dat peter het anders erg mooi omschreef allemaal.. ‘k had ’t momenteel niet beter kunnen omschrijven..

  Erg grappig, dat de bezoekers aldaar niet eens doorhebben dat ze niet echt meer zijn dan een melkkoe van een zeer select gezelschap dat er veel geld probeert uit te sleuren (nu ja :))

  iemand een idee waar ’t geld van die vzw voor wordt aangewend?

 9. Tuurlijk wordt er verdiend aan zulke events, maar we leven dan ook in een kapitalistisch land… Echter grote evenementen als Navigaytion draaien meestal (amper) op een break-even en dienen meer als promo voor de verschillende uitgaansgelegenheid, zeg maar een proevertjesbord 🙂

  Akkoord dat momenteel veel concepten en gelegenheden rond dezelfde personen draaien, maar het is toch niet hun schuld dat ze leuke dingen bedenken. Van mijn part mag er nog wel en leuke homokeet bijkomen in de stad maar dan moet je durven risico’s nemen.

  En de events vanuit de basis Schipperskapelstraat zijn gericht op de mainstream gay. D-club dan weer op de pampers en keten zoals Oink Oink en Boots of weer een ander publiek. De Rue Vaseline op de oudere nicht en de prostitutie. Elke niche heeft z’n publiek en organisatoren. Zowel in hetero als homo-milieu.

  Clichébevestigend is ook zo’n raar woord: zong daar geen icoon ‘I am what I am’?

 10. Oh ja 🙂 en er waren eigenlijk best wel wat heterokoppels op zowel Navigaytion als de Falcomfair viel mij op…

 11. […] Recensie NaviGAYtion 2008: En de ‘communiGAYtion’? […]

 12. Dat laatste viel mij ook op (tenminste, op Navigaytion, ik ben geen leer-queen). Op een bepaald moment sleepte een stel zelfs een kinderwagen op het steenplein binnen.

  Een wat oudere man leek het ook best plezant te vinden: hij was niet gay, maar de sfeer leek aan te slaan.

  Prettig te lezen dat er binnen de ‘gay community” gezonde zelf-kritiek mogelijk is. Dat laatste kan idd niet gezegd worden van events waar heteroseksueel machogedrag zonder kritiek wordt gepromoot (voetbal is een klassiek vb).

  En Ludo: tja, als er iemand met een neus voor trends bestaat is hij het wel. Ik gun het hem graag, maar was twee jaar geleden niet te spreken over de brutale agressie van de door Navigaytion ingehuurde Scorpions Security, toen de toenmalige uitbater vd gay dance tent in de kelder vh postkantoor op het eilandje buiten het Navigaytion 2006 flyers liet uitdelen.

  Ik weet niet of Antwerpen groot genoeg is voor een 2e R&B.

  Wij zitten er trouwens niet op te wachten: onze dancing days zijn voorbij 😉

 13. Dat het commercieel is dat vind ik geen probleem. Op zich is dat zelfs heel positief, want gaymarketing werpt z’n vruchten af. Maar als ik moest kiezen tussen de BGLP en Navigaytion, dan kies ik voor BLGP want daar trek je letterlijk tussen de bevolking.

  Hopelijk hebben jullie zich toch wat geamuseerd. Het zach er allesinds redelijk plezant uit.

 14. […] Recensie NaviGAYtion 2008: En de ‘communiGAYtion’? […]

 15. […] Recensie NaviGAYtion 2008: En de ‘communiGAYtion’? […]

 16. Volgens mij was de Antwerp Pride 2008 over te kort een tijd georgaaniseerd (alleeen sins December).

  Een beter Antwerp Pride voor volgende jaar te maken moeten ALLEMAAL (commercieel en non-commerciel) binnen de volgende 2 maanden starten te organiseeren.

  Overal – een gooie begint (met naviGAYtion, A Hard Night, Falcom Fair, en ook de Traveties op Ramblas), maar samen kunnen wij het beter maken!

 17. […] persagentschap (UNIAN, УНИАН) na lijkt de mediareturn rond de Antwerp Pride, NaviGAYtion en FalcomFair eerder beperkt. Aankondigingen waren er wel in de mainstream media, maar artikels […]

 18. […] van het Antwerp Pride 2009-weekend is de website geüpdatet en het programma bekend. Na de focus verleden jaar op NaviGAYtion communiceren stad en holebihoreca […]

 19. […] van het Antwerp Pride 2009-weekend is de website geüpdatet en het programma bekend. Na de focus verleden jaar op NaviGAYtion communiceren stad en holebihoreca […]

 20. […] Na de chaos van verleden jaar hebben we dit jaar twee rondvaarten kunnen doen! Al was de start niet zo veelbelovend. De zon en […]

 21. […] 2009: trage en moeilijke start, betere opvolging Posted on juni 28, 2009 by Benjamin Na de chaos van verleden jaar hebben we dit jaar twee rondvaarten kunnen doen! Al was de start niet zo veelbelovend. De zon en […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: