PoZpeople: BE forum voor stijgend aantal HIV-lijders

PoZpeople wil een forum creëren voor wie besmet is met hiv. De website brengt nieuws, heeft een forum en voorziet informatie rond hiv. PoZpeople is van oorsprong een Nederlands initiatief.

Er is een steeds grote ‘markt’ voor seropositieve mensen. Na een lichte daling in 2006 tekende het federaal Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid in 2007 een stijging van 3,75% op van het aantal nieuwe besmettingen. WJNH kon de voorlopige cijfers van het departement Epidemologie inkijken. In 2005 telde het WIV 1.074 nieuwe gevallen, in 2006 1.014 en in 2007 1.052. In België zijn de meeste nieuwe hiv-besmettingen het gevolg van homoseks.

5 Reacties

 1. hoi,

  Altijd fijn te zien dat er nieuwe initiatieven komen naar mensen met hiv. Fijn ook dat dit soort initiatieven de pers, media … halen. Jammer daarbij is wel dat al te vaak woorden worden gebruikt die kwetsend zijn en zeer stigmatiserend. Zo vind ik de titel in deze aankondiging nogal vreemd (en kwetsend). Enerzijds vreemd dat een forum, dat mensen met elkaar in contact brengt, gekoppeld wordt aan epidemiologische cijfers (dit forum lijkt er te zijn om contacten te leggen, niet omwille van het feit dat er een stijgend aantal infecties is). Verder ook de zeer stigmatiserende term ‘aidslijders’. Sowieso zijn er in het westen steeds minder mensen met aids; eerder hiv-positieven / seropositieven / mensen met hiv. Het zijn ook mensen met aids / aidspatiënten (als het echt om patiënten gaat) / of de Engelse term PLWHA:: people living with HIV/AIDS. Verder ook liever geïnfecteerd in plaats van besmet.
  Maar zoals gezegd: steeds blij met zulke initiatieven.

  Koen Block
  programmaverantwoordelijke Mensen met hiv – Sensoa

 2. Hallo beste,

  Wil ff vermelden dat we op en top Belgisch zijn & te vinden op 2 extensies;

  http://www.pozpeople.net
  http://www.pozpeople.be

  Bedankt om dit te vermelden op jullie site, wat de soort vermelding betreft schat elke lezer dit anders in dus persoonlijk heb ik er géén problemen mee, maar kan begrijpen dat somige mensen met een recente hiv+ diagnose misschien ff moeten slikken.

  Hiv+ lotgenoten en wij het PoZpeople team zijn jullie dankbaar om dit i/h daglicht geplaats te hebben, want een coming out ivm hiv+ is een must , want ik ben meer dan 2j ermee i/d kast blijven zitten met alle gevolgen vandien zoals bv; sociaal isolement etc…. daarom willen wij dit iedereen besparen en iets doen voor alle HiV+ en hun omgeving.

  Nogmaals bedankt Benjamin & Koen voor jullie support !

  Take care,

  JP @ PoZpeople
  Website beheerder;

 3. @Koen Block: (lichtjes off-topic):
  wat mij het meest kwetst (en shockeert) zijn de ontelbare online contact profielen op gaydar, gayromeo ed waarin zonder enige terughoudendheid door blijkbaar HIV+ gay mannen sans gêne “bare backing ok”, “safe sex: bespreekbaar” ea “zeer stigmatiserende” labels worden rondgestrooid alsof het om een verkoudheid ging.

  Het lijkt mij niet gepast om links naar dergelijke openbare profielen te posten, maar zonder veel moeite vond ik er dadelijk een twintigtal.

  Met schattingen à la “1-in-30 actieve gay mannen zijn HIV+” lijken de preventie campagnes van de afgelopen 20j totaal gefaald te hebben. Soit, het kon nog erger.

  Ik begrijp dat mensen met HIV steun nodig hebben, maar een significante (gay) minderheid lijkt er een na-mij-de-zondvloed mentaliteit op na te houden, met een verregaand gebrek aan respect voor de veiligheid van zichzelf en anderen.

 4. Dag Koen

  Bedankt voor je feedback

  De keuze is vooral pragmatisch: ’s morgens heb ik niet zo veel tijd meer en dan heb ik twee hiv-gerelateerde items aan elkaar gekoppeld. Misschien wat geforceerd, maar de bekendmaking van de cijfers was meteen een aanleiding op het forum aan te kondigen. Dat zat zal immers even in de e-schuif. Bovendien, WJNH had ook al de link gelegd.

  In de titel staat trouwens ‘hiv-lijders’ en niet ‘aids-lijders’. Een belangrijk verschil. Er bestaan wellicht meer politiek correcte omschrijvingen voor de doelgroep, maar dit is een blogbericht, geen beleidsnota. Anderzijds vind ik persoonlijk ook dat men moet opletten met het overdreven ‘zacht’ omschrijven van personen die iets onaangenaams hebben (meegemaakt). Er zijn grenzen aan de verbloeming.

  Toch nog even dit: Van Dale zet infectie en besmetting op gelijke voet: http://www.vandale.nl/vandale/opzoeken/woordenboek/?zoekwoord=infectie, http://www.vandale.nl/vandale/opzoeken/woordenboek/?zoekwoord=besmetting

  Maar bon, ik zal in het vervolg er wat op letten. Maar ik ga dus niet overdrijven met omschrijvingen voor zaken/mensen/situaties waarvoor één woord bestaat.

  Benjamin

 5. с обручем возможно ли похудетьекатерина миримонова система минус 60 или моё волшебное похудениебады для похудения миаози и феякак похудеть быстро от тренировокв москве правила предоставления молочного питаниядиета для девочек 15 летдиета по лиссе муссупродажа в спб в розницу коктелей для похудениядиета кати бужинскойантицеллюлитный концентрат от боттега вердедлительность диеты при язве 12-перстной кишкиантиаллергенные диетымаски для тела для похуденияталая вода помогает похудетьантицеллюлитный крем фирмы эвелине слим экстрим 3днасколько можно похудеть после трах антицеллюлитных массажерпохудение диета алкогольне покупая книги прочитать рецепт диетического питанияодзывы сидящих на японской на диете третьий и четвертый деньдиета на лимонном соке

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: