Citytrip: Amiens & Chantilly

De eerste stop tijdens ons weekendje Frankrijk is Amiens, hoofdstad van Picardië. Een gezellig provinciaal dorpje met een paar culturele uitschieters. ’s Avonds bekomen we van de reis in Chantilly, een klein dorpje met een imposant kasteel en een fantastisch twee-jaarlijks vuurwerkfestival. Met maar liefst 35 000 bezoekers een niet te missen evenement.

Openluchtmuseum

De stad an sich is een klein openluchtmuseum van neo-stijlen, zowat alle gebouwen van enig belang zijn opgetrokken in een of andere neo-stijl. Amiens herbergt enkele prachtige gebouwen zoals de bibliotheek: een staaltje van 19de eeuws neo-classicisme. Helaas hebben ze met de binnenkant niet zo’n goed werk geleverd. Hier vloeken alle stijlen dat het een lieve lust is.

God is groot

Het hoogtepunt is zonder twijfel de Notre-Dame d’Amiens. Niet alleen is ze de grootste gotische kathedraal van Europa, ze is ook het bewijs dat de mens oneindig veel geduld kan bezitten. De bouw van deze dame nam maar liefst 155 jaren in beslag. De façade is een boek met maar liefst 400 beeldjes van bijbeltaferelen, de nijverheden uit die tijd en de sterrenbeelden. Wie goed kijkt ziet ook verschillende duivels en demonen tussen de mensengezichten staan.

Swastika

De binnenkant is minstens even imposant: hier is gespeeld met licht, kleur en openheid. Het inner sanctum herbergt ook nog een reliek, een stuk van de schedel van Johannes De Doper (of zo beweert men toch), in een letterlijk stralend met goud bekleed meubel. Ook de grond toont iets boeiends: een labytrint met o.a. swastikapatronen in! Neenee, geen nazi-symphatiën, de swastika is een van de oudste tekens en wordt hier gebruikt om te zon en de godheid te symboliseren. Het labyrint is je boetedoening: de volledige 234 m kruip je op je knieën om vergeving vragend. Met een beetje geluk ben je dan weer gezuiverd, down boy!

Nuits de feu

In Chintilly vinden sinds 1991 elke twee jaar de Nuits de feu plaats: de grootste vuurwerkwedstrijd ter wereld plaats. In het uitgestrekte park van het château worden de eerse lonten aangestoken zodra de zon onder is. Enkele maanden op voorhand tickets bestellen en jezelf warm aankleden zijn een must! Punten worden gegeven door een jury met Franse bekenden en door de aupplaudimeter, die de decibels van het publiek registreerd. De show is erg de moeite waard en tussen elk land word er een lasershow doorheen het park gelanceerd, imposant!

Meer foto’s volgen later

Eén reactie

  1. De kathedraal van Amiens is één van de mooiste kerken die ik al gezien heb! Indrukwekkend, ook ’s avonds als ze mooi verlicht is!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: