Wetsvoorstel geeft meemoeders vaderschapsverlof

Na Katia della Faille de Leverghem (Open Vld) en Vlaams minister van Gelijke Kansen Kathleen Van Brempt (sp.a) komt Sonja Becq (CD&V) met een wetsvoorstel om vaderschapsverlof ook toe te kennen aan meemoeders. In De Standaard van 15.07.2008 kwam de kwestie weer naar boven.

Vrouwen in een lesbische relatie van wie de partner een kind krijgt, kunnen geen aanspraak maken op de tien dagen vaderschapsverlof. Tenzij ze ambtenaar zijn met een vast statuut.

Wetsvoorstel geeft meemoeders vaderschapsverlof, Veerle Beel, De Standaard, 17.07.2008.
Ze krijgt daarover geregeld verontwaardigde telefoontjes van vrouwelijke ambtenaren met een contract, die de uitsluiting als regelrechte discriminatie ervaren. Tot tweemaal toe is een bepaling hierover uit het sectoraal akkoord voor de Vlaamse ambtenaren geschrapt.

Nu zit er toch een beetje beweging in het dossier. Kamerlid Sonja Becq (CD&V) laat weten dat zij zopas een wetsvoorstel heeft ingediend dat het ‘meemoederschapsverlof’ mogelijk moet maken in alle sectoren.

Door een wijziging in de arbeidsovereenkomstwet zou een partner van hetzelfde geslacht bij de geboorte van een kind net zo goed recht krijgen op tien vrij te kiezen dagen, op te nemen binnen de dertig dagen na de geboorte.

Omdat meemoeders geen juridische band kunnen aantonen met het kind, zouden ze een bewijs van partnerschap met de biologische moeder moeten voorleggen: een huwelijksakte, een bewijs van wettelijk samenwonen of een uittreksel uit het bevolkingsregister waaruit de inschrijving op hetzelfde adres blijkt gedurende minstens twee jaar.

Daarmee is het meemoederschap nog geen feit. Wetsvoorstellen blijven wel vaker op het schap liggen, en nu de regering in crisis verkeert, ligt het parlementaire werk zo goed als stil. In de tussentijd wil ook de Vlaamse minister van Ambtenarenzaken, Geert Bourgeois (N-VA), de zaak ter harte nemen. Hij wil dat vrouwelijke ambtenaren met een contract net dezelfde rechten krijgen als ambtenaren met een vast statuut, van wie het arbeidscontract min of meer toevallig helemaal genderneutraal is opgesteld.

Om hoeveel meemoeders het per jaar zou gaan, is niet geweten. Binnen de ambtenarij gaat het om niet zo heel veel vrouwen, meent Pelssers. ‘We hebben het eens berekend en het zou hooguit om een handvol cases per jaar gaan.’ Maar misschien vraagt niet iedere lesbische partner het vaderschapsverlof aan, omdat het wettelijk niet mogelijk is.

Het enige cijfer dat richtinggevend is, komt uit de adoptiewereld. Vorig jaar hebben 214 holebi’s zich aangemeld voor een voorbereidende cursus met het oog op een zogenaamde ‘stiefouderadoptie’. Het kan hier ook om homomannen gaan, maar het gros van deze holebi’s zijn vrouwen die het biologische kind van hun partner willen adopteren. Het is de enige manier waarop ze een juridische band met het kind kunnen krijgen.

Holebi-adoptie is mogelijk sinds juni 2006. In de tweede jaarhelft alleen hebben zich toen liefst 306holebi’s gemeld voor een stiefouderadoptie, of ruim 90 meer dan in heel 2007.

Kind en Gezin, dat deze cijfers bijhoudt, heeft geen verklaring voor die daling. Mogelijk hebben veel holebi’s die al jaren op deze kans zaten te wachten, zich onmiddellijk in 2006 gemeld. Ook voor kinderen die ze al meerdere jaren hielpen opvoeden.

4 Reacties

 1. En wat krijgen de vaders ❓

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Dink

  Dink of Dinky is een oorspronkelijk Engelstalige afkorting en staat voor

  Double Income, No Kids (Yet)
  Met een dinkie wordt een tweeverdienend stel bedoeld dat (nog) geen kinderen heeft en (mede) daardoor een bovengemiddeld inkomen heeft

 2. […] juli 18, 2008 bij 12:43 am · Ingedeeld onder Informatie-website, Levensbeschouwing, Talk-of-the-Town Wetsvoorstel geeft meemoeders vaderschapsverlof […]

 3. In Amerika is commercieel draagmoederschap wettelijk geregeld, alleen is het een dure zaak. “Ik schat dat we minstens zo’n 60.000 euro zullen kwijt zijn maar dat is het waard,” klinkt het.

  Kan een homo-dink een B.O.M 60.000€ steunen ❓

  De term Bewust Ongehuwde Moeder, (vaak afgekort tot BOM) kwam in 1977 in gebruik na de oprichting van de Bewust Ongehuwde Moeders door Cécile Jansen.

  Men sprak vaak ook van bommoeder of bomvrouw. In latere jaren werd ook de term Bewust Alleenstaande Moeder (BAM) gebruikt.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Bewust_Ongehuwde_Moeder

  Of is kunstmatige bevruchting voor holebi’s ongeschikt?

 4. Info
  VTM Telefacts-zomer editie
  Dindsdag 22 juli om 21:30 u – Homo’s met kinderwens.

  Homo’s op zoek naar draagmoeder, en gehuwd met een travestiet.
  http://holebi.info/phpnews/kortnews.php?action=fullnews&id=5380

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: