Musical Evita (NL) in Antwerpen en Gent

De Nederlandstalige versie van de musical Evita beëindigt zijn tournee in Antwerpen en Gent. Deze klassieker van Andrew Lloyd Webber en Tim Rice wordt in Nederland geproduceerd door Joop van den Ende.

‘Evita’ opnieuw in het Nederlands, Raymond De Condé, Gazet van Antwerpen, 15.07.2008.
Inmiddels is de musical natuurlijk ook verfilmd door Alan Parker met Madonna als Evita en daardoor is het stuk een sterke song rijker geworden: You Must Love Me. Het nummer werd in het Nederlands vertaald als Jij blijft bij mij en is een emotioneel hoogtepunt.

Aan de keuze van de titelrol ging een talentenwedstrijd vooraf op de Avro, waarvan de finale door 2,4 miljoenen mensen bekeken werd. Het was Brigitte Heitzer uit Maastricht die door het publiek uitverkoren werd. Zij doet het in haar eerste grote rol prima, niet enkel als zangeres maar ook als actrice. Nochtans is het Stanley Burleson die als Che Guevara de meeste aandacht opeist. Che levert als rebel cynische commentaar en doorziet alle listen en lagen van Eva Duarte, die op vijftienjarige leeftijd aan de hand van een nachtclubartiest naar Buenos Aires verhuist om actrice te worden en daar kolonel Juan Peron ontmoet, die haar leven voorgoed verandert. Haar ster als actrice rijst gelijk met de politieke carrière van Peron en wanneer hij president van Argentinië wordt, vervult ze op opvallende wijze de functie van First Lady. Ze zorgt voor vrouwenstemrecht, laat zich voorstaan op sociaal engagement maar baart tegelijk opzien door haar luxueuze levensstijl. Haar vroegtijdige dood – op 33-jarige leeftijd aan kanker – draagt bij aan haar legende. Hier en daar zijn er gelijkenissen met prinses Diana en in profiel is de gelijkenis tussen Brigitte Heitzer en de betreurde prinses van Wales treffend, zij het wellicht puur toevallig.

Het decor wordt beheerst door een muur die eruitziet als de koepel van het Romeinse Pantheon waarvan de insparingen stuk voor stuk apart verlicht kunnen worden. Sommige

kastjes gaan ook open voor tussenkomsten van de acteurs.

Een andere vondst van de Britse regisseur Matthew Ryan is de ijzeren steigerconstructie waar Evita symbolisch steeds hoger in opklimt. Ryan zorgt ook voor een verrassing tijdens de fameuze balkonscène: wanneer Evita Huil niet om mij, Argentina zingt, heeft een andere actrice zich in de majestueuze, wijd uitdeinende jurk gestoken en staat Brigitte Heitzer in eenvoudige kleren onopvallend vooraan op het podium, zodat je Evita’s dubbele kant in één scènebeeld te zien krijgt.

De rol van Juan Peron wordt gespeeld door Roberto de Groot. Dat zal ook in Gent en Antwerpen het geval zijn. De rol van Che zal hier echter worden overgenomen door Jan Schepens en die zal flink uit zijn pijp moeten komen om Stanley Burleson te evenaren.

‘Evita’, 20-30 november, Capitole Gent;

17-21 december Stadsschouwburg Antwerpen;

tickets 0900-84 100

http://www.sherpa.be

Eén reactie

  1. allemaal gaan kijken. Ik ben het niet eens met de bovenstaande woorden over stanley die de hoofdrol en de aandacht opeist. Brigitte neemt het hele podium! Zij is zonder twijfel de hoofdrol en doet het uitmuntend! Een absolute aanrader!!!!!!!! Met name om brigitte heitzer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: