Jimmy Samijn (Get Ready!): “outing in ZiZo heeft ons geknakt”

Jimmy Samijn is het boegbeeld van de jongensgroep Get Ready!. In Het Nieuwsblad blikt hij terug op zijn loopbaan. En daaruit blijkt dat hij de outing door ZiZo in 1997 nog steeds niet heeft verteerd.

Jimmy Samijn, Annelies Rutten, Het Nieuwsblad, 25.07.2008.
Heeft het succes je veranderd?

‘Natuurlijk. Al was het maar omdat de mensen rondom jou veranderen. Alles wat je doet, wordt door een vergrootglas bekeken. Ik zei iets en het was bam. Door al dat wikken en wegen word je mensenschuw. Met de Zizo-affaire (in 1999 bracht het tijdschrift Zizo de homoseksuele geaardheid van de jongens aan het licht, nvdr.) hebben we alle vier een knak gekregen. Tot dan waren we naïeve jongens die zich rot amuseerden. Het kwam zwaar aan, ook voor mijn ouders. Je moet je eens inbeelden dat je ma naar de bakker gaat en overal wordt nagewezen. Mij kon het niet zoveel schelen, maar voor haar vond ik het erg.’

Was het een strategie om jullie homoseksualiteit te verzwijgen?

‘Niet echt. We wilden de mensen -en onszelf ook – vermaken en gelukkig maken. Dat was ons punt. Natuurlijk was het delicaat. Je bent een droom voor zoveel mensen. Maar een droom, daar ga je toch geen relatie mee aan?

In 2000 zijn jullie gestopt. Waarom?

‘We hadden net een tournee in Zuid-Amerika achter de rug en de platenverkoop begon te slabakken. We verkochten nog 9.000cd’s, wat – bedenk ik achteraf – eigenlijk nog zo slecht niet was. Maar we kwamen natuurlijk van 80.000 of 60.000exemplaren. Het contrast was groot. Na zes jaar zwoegen zeiden we: doe het maar eens zelf. We hadden geen zin meer.’

GR! stapte toen naar de rechtbank en verkreeg een publicatieverbod. In 1999 volgde een schadevergoeding, dat in 2001 werd bevestigd. En natuurlijk was de redactie zwaar teleurgesteld over die beslissing.

Bericht van maandag 28 april 1997
JONGENSGROEP GET READY! GEOUT DOOR ZIZO

ZiZo, het “familieblad voor lesbiennes
en homo’s en bi’s”, out in haar mei-
nummer het populaire jongensgroepje
Get Ready!.

“Indien de Get Ready-jongens hun homo-
seksualiteit niet zouden verbergen,
zouden ze een mooi voorbeeld kunnen
zijn voor de vele Vlaamse jongens en
meisjes die nog niet met hun homo-
seksualiteit naar buiten durven treden”
stelt ZiZo.

De leden van Get Ready kiezen er even-
wel voor om zich heteroseksueel voor te
doen.
—————————————
In het artikel wordt ook gewezen op de
medeplichtigheid van de media:
“Journalisten die weigeren het stil-
zwijgen te behouden, worden bedreigd
met processen”.

ZiZo vindt het zwijgen en de leugens
van Get Ready vooral beledigend omdat
“hun houding stelt dat er iets grondig
fout zit aan homoseksualiteit, en op
zijn minst dat homo’s er goed aan doen
hun homoseksualiteit te verbergen ter
ere van hun carriere”.

De outing gaat vergezeld van een
stickercampagne met de slogan “Get
Ready, Get Out (Zing niet te gauw ik
hou van een vrouw)”.

In 2002 kwamen de jongens uiteindelijk zelf uit de kast.

7 Reacties

 1. […] succes je veranderd? ‘Natuurlijk. Al was het maar omdat de mensen rondom jou veranderen. […] Bron: Jimmy Samijn (Get Ready!): “outing in ZiZo heeft ons geknakt” (Talk of the Town) This entry was posted on Friday, July 25th, 2008 at 7:00 am and is filed under Syndication. […]

 2. […] Jimmy Samijn, Annelies Rutten, Het Nieuwsblad, 25.07.2008. Heeft het succes je veranderd? ‘Natuurlijk. Al was het maar omdat de mensen rondom jou veranderen. […] Bron: Jimmy Samijn (Get Ready!): “outing in ZiZo heeft ons geknakt” […]

 3. Mja, hoe je ’t ook draait of keert, die outing in Zizo was niet meer dan ’n staaltje paparazo-“journalistiek”. Ze zijn dan ook meer dan terecht veroordeeld tot ’n schadevergoeding.

  Ongeacht hoe overduidelijk homo iemand overkomt, en ongeacht hoe bekend iemand is, iemand heeft nog steeds het recht om zelf te beslissen of hij of zij naar buiten komt met z’n geaardheid. Het had ongetwijfeld een goed idee geweest als ze er zelf mee naar buiten waren gekomen en zoals Zizo meent had het waarschijnlijk wel wat positiefs kunnen verwezenlijken wat de maatschappelijke aanvaarding van holebiseksualiteit betreft – maar het is niet aan Zizo om zoiets in hun plaats te beslissen.

 4. Vind het ook terecht dat Zizo veroordeeld werd.

 5. Frankly , WHO gives a FUCK who or WHAT they fuck ?

  Only ONE thing is certain their music SUCKS !!!!

 6. Liegen tegen een grote massa mensen is zowiezo al fout. Get ready was daar fout in, al die tienermeisjes staan daar te schreeuwen, voor wat eigenlijk homo’s blijken te zijn. Nu ja persoonlijk vind ik wel dat het ‘ervanaf’ druipt, maar het belangrijkste is het eerlijk zijn.
  Trouwens als je die mensen in het dagelijkse leven tegenkomt zijn het zeer onsympathieke, arrogante, dikke nekken. Ik heb die kerels in een restaurant met hun misplaatste arrogantie gezien, dus het lijkt wel wel logisch dat ze een masker opzetten, en niet voordoen wie ze in het echt wel zijn! Hopelijk hoor je er binnekort gewoon (weer) opnieuw niets meer van.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: