Levensverwachting van mensen met hiv stijgt

De levensverwachting van de algemene bevolking blijft stijgen, maar ook die van mensen met hiv. Volgens het vakblad The Lancet is die tussen 1996 en 2005 met 13 jaar gestegen. “Een twintiger die tussen 2003 en 2005 startte met een combinatietherapie tegen aids heeft nog 50 jaar te leven. Sensoa heeft zijn begeleiding al aangepast. Al is er nog veel onbegrip, zelfs bij artsen.” Dat melden Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.

Mensen met hiv leven steeds langer, Sylvia Mariën, Het Belang van Limburg, 26.07.2008.
Aids is – in de westerse wereld – niet langer een dodelijke maar een chronische ziekte zoals diabetes, stellen de auteurs van het artikel in The Lancet. Dat is te danken aan de behandeling met antiretrovirale geneesmiddelen, de zogenaamde aidscocktail, die sinds 1996 op punt staat.

Geheime ziekte

Ria Koeck, serviceverantwoordelijke van Sensoa Positief, werkt al 18 jaar met hiv-patiënten. Zij heeft de hele evolutie meegemaakt. “Ik ben blij”, zegt ze, “maar we merken dat er nog veel onbegrip en onwetendheid is. Een patiënt heeft hiv daarom vaak in het geheim.”

Echt nieuw zijn de cijfers voor Sensoa niet. Het Vlaams service- en expertisecentrum voor seksuele gezondheid en hiv past zijn aanpak al langer aan het fenomeen ‘leven met hiv’ aan. “Sinds 2001 hebben we bijvoorbeeld geen buddy’s meer die een aidspatiënt tot bij hun dood palliatief bijstaan, maar werken we met ervaringsdeskundigen”, legt Koeck uit. “Die zijn er in moeilijke fases, bijvoorbeeld wanneer een hiv-patiënt zijn familie inlicht. Die aanpak biedt veel steun.”

Misverstanden

Maar er is nog veel werk, gaat Koeck verder. “De maatschappij is blijkbaar nog niet klaar om met hiv-patiënten om te gaan. We horen nog vaak: ‘De kapper heeft gehoord dat ik hiv heb en gebruikt dan bij mij een andere schaar’. Of: ‘Die tandarts zei dat hij niet in gevaar gebracht wilde worden’. Er zijn nog heel veel misverstanden. Hiv ís besmettelijk, maar de standaardveiligheidsmaatregelen – een tandarts die handschoenen draagt – zijn genoeg.”

“Wat veel mensen ook niet weten”, zegt Koeck, “is dat hiv-patiënten in behandeling onder bepaalde voorwaarden gerust zwanger kunnen worden. De kans op overdracht tijdens een zwangerschap bedraagt slechts 1 procent, terwijl dat vroeger zeker wel 20 procent was. Maar zie het zeker niet te simpel: het is en blijft een ernstige ziekte.”

In 2006 kwamen er in ons land 1.014 nieuwe hiv-patiënten bij, 2,8 nieuwe diagnoses per dag. Het aantal nieuwe hiv-diagnoses stijgt het meest onder niet-Belgen (60 procent van de gevallen) en jonge homomannen.

The Lancet blijft echter voorzichtig en kritisch. Zo vind het tijdschrift een Zwitserse aanbeveling om condooms achterwege te laten, onverantwoord.

Hiv-patiënten leven vandaag dertien jaar langer, De Morgen, 25.07.2008.
Chronische ziekte
Aids is niet langer een dodelijke ziekte maar een chronische ziekte, zoals diabetes, zeggen de Canadese professor Robert Hogg en zijn Britse collega Jonathan Sterne. De stijging van de levensverwachting is positief, maar hiv-patiënten bereiken wel nog altijd niet de normale levensverwachting. Er zijn ook grote verschillen tussen patiënten. Zo zouden drugsverslaafden met aids volgens de statistieken duidelijk vroeger sterven.

Seks zonder condoom
De experts uitten in The Lancet voorts scherpe kritiek op hun collega’s in Zwitserland die seks zonder condoom verdedigbaar vinden voor een beperkte kring van patiënten met een vaste, niet met hiv besmette partner. Vrijen zonder condoom is volgens de Zwitserse commissie voor aids-kwesties te verantwoorden bij die patiënten die behandeld werden met een combinatietherapie, in wier bloed al langere tijd geen virussen meer werden gevonden en die niet aan andere seksueel overdraagbare ziektes lijden.

Gevaarlijke aanbeveling
Maar dat vindt de Australische wetenschapper David Wilson een veel te gevaarlijke aanbeveling. Samen met collega’s van de Universiteit van New South Wales in Sydney berekende hij het risico voor mensen die volgens de Zwitserse bepalingen onbeschermd seks kunnen hebben met hun met hiv besmette partner. Uit dat onderzoek blijkt dat de kans op besmetting bij homoseksuelen vier keer hoger ligt dan bij koppels die wel een condoom gebruiken. Ook bij hetero’s stelden de onderzoekers een klein besmettingsgevaar vast. (dpa/tdb)

Eén reactie

  1. […] De levensverwachting van de algemene bevolking blijft stijgen, maar ook die van mensen met hiv. Volgens het vakblad The Lancet is die tussen 1996 en 2005 met 13 jaar gestegen. “Een twintiger die tussen 2003 en 2005 startte met een combinatietherapie tegen aids heeft nog 50 jaar te leven. Sensoa heeft zijn begeleiding al aangepast. […] Bron: Levensverwachting van mensen met hiv stijgt […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: