FAQit: VL gay sekst op 16 jr, kent zijn SOA’s niet maar is knuffelend monogaam

Vlaamse gay ook niet vies van experimenteren met seks en drugs (al dan niet samen)

In 2007 organiseerden de Universiteit Gent en Sensoa een sociologisch onderzoek naar het seksgedrag van homo- en bimannen in Vlaanderen. Wel Jong Niet Hetero kon de eerste bevindingen inkijken. Daaruit blijkt dat de leeftijd van de ‘eerste keer’ daalt, dat SOA-kennis en veilig vrijgedrag nog steeds meter kan, maar ook dat homo’s monogame knuffelbeesten zijn.

1.736 Vlaamse MSM, mannen die seks hebben met mannen, vulden de FAQit-vragenlijst in. Een kwart van de responden noemt zich ‘niet uitsluitend homo’, 9% noemt zich bi. 37% woont met zijn vaste partner samen, waarvan 10% getrouwd is en 4% een samenlevingscontact heeft. 29% woont nog thuis of deelt een woning met vrienden.

Onderzoek FAQit: Leeftijd eerste homoseks daalt, Dimitri Vanderhaeghen, WJNH.be, 28.07.2008.
Leeftijd eerste homoseks daalt
Jongens die nu jonger dan 24 zijn, hadden hun eerste homoseks gemiddeld op 16,5 jaar. Voor mannen die nu tussen de 36 en 49 jaar oud zijn lag hun eerste homosekservaring op gemiddeld 20 jaar. De eerste homoseksuele partner is gemiddeld vier jaar ouder.

11,3% had 50-100 partners, 12, 5% had 100-500 partners en 5,4% denkt dat hij meer dan 500 partners had.
Uit het onderzoek blijkt dat 41% tot nog toe tien of minder sekspartners had. 29% van de mannen had er meer dan vijftig, 18% meer dan honderd en 5% meer dan vijfhonderd bedpartners. Deze cijfers zijn wel sterk afhankelijk van de leeftijd. Zo is de helft van de mannen die al meer dan vijfhonderd bedpartners heeft gehad tussen de 36 en 49 jaar oud. Bij de jongeren jonger dan 24 jaar had 47% vijf of minder sekspartners gehad.

Bij 15% van de geteste homo’s werd een soa vastgesteld na soa-test
53% van de mannen liet zich het voorbije jaar testen op een soa (seksueel overdraagbare aandoening), één op zeven liet zich zelfs meermaals testen. Naarmate de leeftijd stijgt, neemt ook het testgedrag toe. Bij 15% van de geteste personen (1 op 7) werd het voorbije half jaar een soa vastgesteld. Syfilis wordt hierbij het vaakst genoemd, gevolgd door genitale wratten en gonorroe. Bij 7,5% van de respondenten is dus een soa vastgesteld.

Hepatitis B: 4,7% ooit geïnfecteerd, slechts 57% gevaccineerd
4,7% van de homomannen werd ooit geïnfecteerd met Hepatitis B (9% bij de leeftijdsgroep 36-49). Slechts 57% van de homomannen heeft zich laten vaccineren tegen Hepatitis, 18% weet niet of hij is ingeënt. Slechts 10% van de mannen die nog niet zijn gevaccineerd haalt de hoge kostprijs aan als reden hiervoor. De meeste aangehaalde reden is onwetendheid over de mogelijkheid om zich te laten vaccineren. 30% van de niet ingeënte mannen zegt dat ze de vaccinatie niet nodig hebben omdat ze veilig vrijen. Vermits ook dit antwoord te wijten is aan kennisgebrek, kan je stellen dat 61% van de mannen die zicht niet laat inenten onvoldoende geïnformeerd is over risico’s en mogelijkheden tot vaccinatie.

1 op 20 homo’s weet dat hij seropositief is
Eén op twintig (5,6%) van de respondenten weet dat hij seropositief is. 73% liet zich ooit testen op hiv, bij de -24-jarigen daalt dit cijfer tot 49%. Drievierde van de geteste mannen liet zich het voorbije jaar testen op hiv. Voor één op drie was onveilige seks de reden om zich te laten testen, voor één op vier was de hiv-test een voorbereiding op het weglaten van het condoom met de vaste partner. Bij één op zes gebeurde de hiv-test op aanraden van de arts.
Het merendeel van de hiv-testen (zo’n driekwart) vonden plaats bij de huisarts. Iets meer dan de helft ontving het testresultaat in een face-to-face gesprek, dat echter in bijna 90% van de gevallen een kort gesprek was waarin weinig meer werd besproken dan het testresultaat.

1 op de 16 homo’s durft zich niet testen op hiv
Tweederden van de mannen die zich nooit liet testen gaf de reden op dat men nooit onveilige seks had. Een kwart van de ongeteste mannen liet zich niet testen omdat ze zich ongemakkelijk voelen om over seks te praten bij een arts, één op zes haalt angst voor een positief resultaat aan als reden.

Driekwart van -24-jarigen met een vaste relatie (41%) kiest voor een monogame relatie
Van de homo- en bimannen die seksueel actief waren had 40% gedurende de voorbije zes maanden enkel losse partners, 32% had seks met één vaste partner en 28% had zowel losse als vaste partners (dus 60% heeft een vaste partner). 43% van de min24-jarigen had uitsluitend vaste partners, opmerkelijk is wel dat de ex-relaties in 68% van de gevallen minder dan zes maanden duurden.

52% van de respondenten met een vaste relatie spreekt af monogaam te zijn, 14% maakt helemaal geen afspraken. 30% maakt afspraken over seks met anderen dan de vaste partner, hetgeen meestal (20%) inhoudt dat men enkel beschermde seks mag hebben buiten de relatie. Bij min24-jarigen kiest driekwart voor een monogame relatie, tegenover een derde in de leeftijdsgroep 36-49.

37% had het voorbije half jaar onbeschermde anale seks
37% van de respondenten had in het voorbije half jaar onbeschermde anale seks. In meer dan de helft van de gevallen was de vaste partner de enige met wie men onbeschermde anale seks had, maar bijna één op zes had onveilige anale seks met zowel de vaste als met losse partners. Leeftijd en opleiding zijn doorslaggevend in het onveilige seksgedrag. Hoe ouder of lager opgeleid de respondenten zijn, hoe meer onveilige anale seks. Pijpen gebeurt zelden met condoom, slechts 8 à 9% gebruikte minstens één keer een condoom om te pijpen in de voorbije zes maanden.

Knuffelen, tongkussen en pijpen populair bij homo’s
Tongkussen, knuffelen en pijpen blijven de meest frequent voorkomende seksuele handelingen. Anale seks hebben homo’s vooral met een vaste partner (bijna 70%, terwijl de helft van de mannen enkel met losse partners anale seks heeft). Ongeveer de helft van de mannen heeft gerimd (likken aan de kont) of werd gerimd. Bijna één op vijf heeft al aan groepsseks gedaan. SM, plasseks, fisten (4,3% actief, 2,8% passief) en scat (minder dan 1%) vallen bij minder dan één tiende van de doelgroep in de smaak.

Internet is de belangrijkste plaats om nieuwe mannen te leren kennen
Homosauna’s, clubs en cafés zijn de belangrijkste plaatsen om sekspartners te vinden, maar internet is de belangrijkste plaats om nieuwe mannen te leren kennen. Slechts 20% maakt geen gebruik van het internet om sekspartners te vinden. 39% bezoekt vooral chatguy.be, 28% gaat via gaydar.be en telkens 18% maakt vooral gebruik van gayid.eu en de datingrubriek van GayBelgium.be.

Alcohol en poppers zijn populair tijdens seks of het zoeken naar sekspartners
Verder werd nog geïnformeerd welke drugs homo’s gebruiken tijdens seks of het zoeken naar sekspartners. Meer dan de helft vermeldt alcohol, bijna een kwart poppers. Viagra (8%), wiet (9%), xtc (4%), cocaïne (3%) en speed, reflexspray, GHB, crystal (1 à 2% of minder) worden door een kleine minderheid gebruikt.

56% noemt internet als informatiebron over veilig vrijen
Tot slot werd nog gepolst waar de respondenten hun info over veilig vrijen vinden. 56% noemt internet als informatiebron, maar de 33% die Sensoa vermeldt, bedoelt daarmee ook de sites van Sensoa. 40% noemt ‘folders’ als informatiebron terwijl Sensoa al vier jaar geen folders meer maakt. 34% haalt zijn info uit homotijdschriften, terwijl die nauwelijks of niet veilig vrijen info bevatten.

N.v.d.r.: de cijfers zijn aangepast na bemerkingen van Mark Sergeant (Sensoa).

4 Reacties

  1. […] Vlaamse gay ook niet vies van experimenteren met seks en drugs (al dan niet samen) In 2007 organiseerden de Universiteit Gent en Sensoa een sociologisch onderzoek naar het seksgedrag van homo- en bimannen in Vlaanderen. Wel Jong Niet Hetero kon de eerste bevindingen inkijken. Daaruit blijkt dat de leeftijd van de ‘eerste keer’ daalt, dat SOA-kennis […] Bron: FAQit: VL gay sekst op 16 jr, kent zijn SOA’s niet maar is knuffelend monogaam […]

  2. vreemde zinnen in dat artikel hoor.. als dat een thesis was, kon je maar beter tevreden zijn met een 11 ofzo 🙂

  3. […] FAQit: VL gay sekst op 16 jr, kent zijn SOA’s niet maar is knuffelend monogaam […]

  4. heb intresse in het nieuws

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: