Charlie Hunnam (QAF UK) verleidt Daniel Craig (007) in Hadrian

Charlie Hunnam

Charlie Hunnam (28 ) zal James Bond-acteur Daniel Craig (40) verleiden in de biopic Hadrian, over de biseksuele Romeinse keizer Hadrianus. Charlie Hunnam ken je misschien door zijn rol van Nathan Maloney in de oorspronkelijke en Britse Queer As Folk. Nathan was de jonge van de bende, de Justin zeg maar.

De film Hadrian (door John Boorman) is gebaseerd op het boek Mémoires d’Hadrien van de Belgisch-Franse schrijfster Marguerite Yourcenar (echte naam: Marguerite Antoinette Jeanne Marie Ghislaine Cleenewerck de Crayencour). Hunnam zal de rol van Antinoüs voor zich nemen, de minnaar van keizer Hadrianus.

Het British Museum houdt momenteel een tentoonstelling over Hadrianus, en dat inspireerde De Tijd om dit te schrijven.

De Barack Obama van Rome, Marc Holthof, De Tijd, 02.08.2008.
homoseksuele relatie

Een merkwaardige episode is het panhellenisme van Trajanus. Hoe machtig de Romeinen ook waren, ze keken cultureel gezien nog altijd op naar de Grieken. Net zoals de Amerikanen vandaag nog altijd opkijken naar de Europese cultuur en geschiedenis. Het centrum van de Hellenistische cultuur lag in die dagen in Egypte, waar een zeer gesofisticeerde mengeling van Griekse en Egyptische cultuur was ontstaan. Hadrianus kweekte een baardje volgens de Griekse mode en had – ook al naar Griekse gewoonte – een homoseksuele relatie met de veel jongere Antinous.

Toen Antinous tijdens een tochtje op de Nijl verdronk, ontstond een hele cultus rond hem. Antinous werd zelfs geïdentificeerd met de Egyptische god Osiris. Wat er werkelijk gebeurd is, weten we niet. Verdronk hij werkelijk, pleegde hij zelfmoord of werd hij vermoord? Feit is dat de cultus rond Antinous de keizer de gelegenheid gaf zich als hellenist te ontpoppen, en de Hellenistische cultuur te gebruiken voor de keizerlijke propaganda. Zelfs in Egypte werden tempels voor Antinous/ Osiris opgericht.

Hadrianus dacht ook aan zijn opvolging. Na de dood van Antinous adopteerde hij Antoninus Pius, maar hij bereidde ook al de latere keizer en filosoof Marcus Aurelius voor op het keizerschap. Toen Hadrianus in 138 stierf was zijn opvolging verzekerd en het Romeinse Rijk voor vele decennia beveiligd. Hadrianus liet een kolossaal rond mausoleum voor zich bouwen, vandaag de Engelenburcht bij het Vaticaan.

Eén enkel idee lag ten grondslag aan alle beleidsdaden van Hadrianus: het besef dat brutale militaire macht op zich nooit genoeg is. Echte macht steunt niet (alleen) op de wapens, maar ook op de economie, politieke stabiliteit, cultuur en uitstraling. Kortom, op grandeur. En het is op al die vlakken dat Hadrianus zijn grootste triomfen vierde.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: