2008: Holebikoppels trouwen en scheiden meer

2008 lijkt recordjaar te worden voor de ‘roze’ burgerlijke stand

Vijf jaar na het openstellen van het burgerlijk huwelijk voor holebikoppels zit het aantal echtscheidingen bij holebi’s ook in de lift. Dat meldt Het Laatste Nieuws.

Homokoppels trouwen en scheiden meer, Peter Gorle, Het Laatste Nieuws, 20.08.2008.
Vorig jaar gingen 184 homokoppels officieel uit elkaar. In de eerste helft van dit jaar zijn dat er al 128, zodat het ernaar uitziet dat de kaap van de 200 homo-echtscheidingen ruimschoots overschreden zal worden.

Overigens valt op dat lesbiennes vaker scheiden dan homomannen. Van de 184 gescheiden homokoppels in 2007, waren er liefst 111 vrouwelijke koppels en slechts 73 mannelijke.

Ook het homohuwelijk blijft in de lift zitten: vorig jaar stapten 1.554 homokoppels in het huwelijksbootje. In de eerste helft van dit jaar zijn dat er al 936.

8 Reacties

 1. Let op: het aantal homokoppels dat vorig jaar uiteen ging was 92, dit zijn 184 personen, en niet holebikoppels.

  Nu ja, de cijfers zijn blijkbaar nog niet up-to-date op de site van het NIS

 2. Het valt precies nog mee. Is het bij heterokoppels niet zo dat de helft van de koppels uiteindelijk de scheiding aanvraagt?

 3. Vorig jaar stapten 1.554 homokoppels in het huwelijksbootje. >>> dit klopt ook niet, het zijn er 2.300 (personen of een 1.150 tal koppels)

 4. […] pm · Ingedeeld onder Informatie-website, Levensbeschouwing, Talk-of-the-Town, Vereniging-vzw 2008: Holebikoppels trouwen en scheiden meer 2008 lijkt recordjaar te worden voor de ‘roze’ burgerlijke […]

 5. Inderdaad Dimitri,

  De cijfers van HLN verschillen van die van het NIS. HLN schrijft ook van wie het de cijfers heeft, en ik weet ook niet naar aanleiding waarvan dat artikel opdook…

  Voor de volledigheid, het NIS schrijft:

  (b) Dat het totaal aantal huwelijken tussen personen van hetzelfde geslacht niet lijkt overeen te stemmen met de som van het aantal huwelijken van mannen met mannen en van vrouwen met vrouwen, komt doordat het aantal holebihuwelijken als dusdanig op zich niet is gekend. Om dat aantal huwelijken te berekenen wordt het aantal bij een homohuwelijk betrokken personen door 2 gedeeld. De afronding tot op de gehele getallen maakt dat het totaal niet altijd gelijk lijkt te zijn aan de som van de delen. Zowel in 2006 als in 2007 is zulks het geval.
  Bron (verplichte vermelding): FOD Economie – Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie op basis van het Rijksregister. Berekening aantal homohuwelijken: Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie van de FOD Economie.

  Als de auteur zich vergist tussen trouwlustige individu’s en koppels, moeten we ons afvragen of er al 936 koppels zijn getrouwd, of 936 holebi’s, dus 468 koppels.

  Ik heb dan ook het bericht aangepast om duidelijker te maken dat HLN die cijfers naar voor schuift.

 6. […] Geplaatst op april 8, 2009 door Benjamin Vijf procent van de holebihuwelijken loopt af op een echtscheiding. Tussen 1 juni 2003 en november 2008 zijn er 11.653 huwelijken tussen personen van hetzelfde […]

 7. […] De voorspelling van augustus 2008 komt dus niet uit. Bij eerdere cijfers reageerde de Holebifederatie, nu Çavaria, dat de eerste vijf jaren van het holebihuwelijk een bevestiging inhielden van al bestaande lange relaties. Bovendien was de echtscheidingsgraad aangekondigd. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: