Senioren willen holebi’s uit de kast houden

Sinds dinsdag kan je de tentoonstelling Toen holebisenioren twintigers waren bekijken in RVT De Gulden Lelie in de Schoytestraat. En de bewoners van het rusthuis vinden de expositie interessant, schrijft Gazet van Antwerpen. De tentoonstelling is een initiatief van Het Roze Huis en OCMW Antwerpen.

Holebi’s willen niet terug in de kast, Geraldine Dewart, Gazet van Antwerpen, 27.08.2008.
“Homoseksualiteit is geneesbaar. Dankzij de psychoanalytische therapie zijn veel wanhopigen toch gelukkig getrouwd.” “Homoseksualiteit is een aandoening. Laat je behandelen.” Deze slogans staan te lezen op krantenknipsels uit de jaren dertig, die aan de muur hangen. Ze maken deel uit van de tentoonstelling Toen holebisenioren twintigers waren, die terugblikt op de moeilijke levensgeschiedenis van homo’s, lesbiennes en biseksuelen.

RVT De Gulden Lelie is hiervoor de uitgelezen locatie omdat vooral in rusthuizen en dienstencentra het onbegrip tegenover holebi’s nog erg groot is. Een grote groep homoseksuelen die in de jaren zestig en zeventig vochten voor hun rechten, kruipen terug in de kast als ze naar een rusthuis verhuizen.

Toch zijn er weinig bejaarden te vinden in De Gulden Lelie, die het moeilijk hebben met de tentoonstelling.

Vies

“Iedereen heeft recht op liefde. Maar veel mensen hier vinden het vies”, zegt bewoonster Jeanne Demeyere. “De mensen die er niets mee te maken willen hebben, blijven gewoon op hun kamer zitten”, zegt projectmedewerkster Lennie Van Broeyen.

“Toen zij jong waren, werd verteld dat homoseksualiteit een keuze is. Dat denken ze nu nog steeds. We richten ons voornamelijk op de personeelsleden. Zij moeten ingrijpen als er holebi’s gepest worden of als de andere bewoners over hen roddelen.” Ook bewoonster Elisabeth Huybregts staat achter de expo. Ze heeft zelf een homoseksuele zoon en dochter. “Zij hebben het moeilijk genoeg gehad in hun jeugd. Ik hoop niet dat ze hetzelfde opnieuw moeten meemaken als ze naar een rusthuis gaan.”

3 Reacties

 1. […] 2008 bij 5:06 pm · Ingedeeld onder Informatie-website, Levensbeschouwing, Talk-of-the-Town Senioren willen holebi’s uit de kast houden Sinds dinsdag kan je de tentoonstelling Toen holebisenioren twintigers waren bekijken in RVT De […]

 2. Ik hoop niet dat ze hetzelfde opnieuw moeten meemaken als ze naar een rusthuis gaan.

  Thema “Rusthuis”

  Intermezzo: info en advies voor holebi’s, iedere donderdag 20.00-21.30 uur ( Kenniscentrum COC Limburg, Bogaardenstraat 43 in Maastricht).

  http://www.coclimburg.nl/index.php?siteID=1&pagid=35

  Deze website bundelt het vormings- en activiteitenaanbod voor de holebiverenigingen in Vlaanderen en Brussel.

  In-form.be is een samenwerkingsproject van de Holebifederatie en Wel Jong Niet Hetero.

  http://www.in-form.be

  Ben in onze openbare bibliotheek geweest en inderdaad d’r is geen ZIZO-magazine
  … ❓ …
  89 actieplannen voor meer gelijke kansen
  vrijdag 04 juli 2008

  Via de Open Coördinatie Methode (OCM) zorgt Vlaams minister van Gelijke Kansen Kathleen Van Brempt voor een focus op gelijke kansen in alle Vlaamse beleidsdomeinen. Voor 2008-2009 werden er 89 actieplannen verzameld. 39 initiatieven werken aan meer gendergelijkheid, 14 zetten in op meer gelijkheid op basis van seksuele identiteit, 21 acties hebben betrekking op toegankelijkheid en 15 acties werken op meerdere thema’s. De actieplannen werden vandaag meegedeeld aan de Vlaamse Regering.

  http://www.vlaanderen.be

  Lijkt me ook beter dan een zizo-magazine in een bibliotheek.

 3. […] 2008 bij 10:37 pm · Ingedeeld onder Informatie-website, Levensbeschouwing, Talk-of-the-Town Senioren willen holebi’s uit de kast houden Sinds dinsdag kan je de tentoonstelling Toen holebisenioren twintigers waren bekijken in RVT De […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: