2 jaar cel voor Belgisch homohuwelijk in Senegal

Belg Richard Lambot (65) en zijn jonge Senegalese echtgenoot Moustapha Guèye zijn beiden veroordeeld in twee jaar cel. Waarom? omdat ze trouwden met elkaar en ‘daden tegen de natuur’ verrichten. Homoseksualiteit wordt in Senegal nog streng vervolgd. Dat schrijven De Morgen, Het Laatste Nieuws en Gazet van Antwerpen.

Homohuwelijk kost Belg en jonge echtgenoot twee jaar cel in Senegal, Marjan Justaert, De Morgen, 29.08.2008.
In de Senegalese hoofdstad Dakar heeft een rechtbank een Belg en een Senegalees veroordeeld tot een celstraf van twee jaar voor hun “homohuwelijk”. Dat heeft hun advocaat gisteren bekendgemaakt.

De 65-jarige Belg Richard Lambot (de Senegalese kranten spreken evenwel van ‘Lambeau’, MJ) en de jonge Senegalees Moustapha Guèye werden vervolgd voor hun “homohuwelijk en hun daden tegen de natuur” nadat ze op 15 augustus op heterdaad betrapt werden. Naakt in bed. Hun tuinman verwittigde de politie, die naar eigen zeggen bezwarende video’s, glijmiddel en boeken terugvond in het huis. “Eind vorige week belandden ze voor de komende twee jaar in de cel”, aldus hun raadsman. Beide mannen ontkenden voor de rechtbank hun relatie.

De twee leerden elkaar kennen in juni 2006 in Dakar. Richard Lambot, een gepensioneerde militair, stelde zijn piepjonge minnaar tewerk als boy. Maar de twee wilden meer, het leeftijdsverschil – Guèye is een twintiger – speelde voor hen geen rol. “Om Moustapha Guèye aan verblijfsvergunningen in België te helpen, trouwde Lambot in juli met hem in België”, weet de verdediging. Na het huwelijk gingen ze wel terug naar Senegal.

“Het huwelijk gebeurde enkel om Guèye aan Belgische papieren te helpen, niet om geconsumeerd te worden. Voor hij Lambot leerde kennen, was Guèye immers een arme marktkramer. Een adoptieprocedure was hun eerste keuze, maar dat duurde te lang”, argumenteerde de verdediging. Maar toen de Belg opbiechtte dat hij in zijn geboorteland drie kinderen heeft, was voor de rechter de maat vol. Ze werden, ondanks enkele procedurefouten, onmiddellijk veroordeeld.

Homoseksualiteit wordt in het islamitische Senegal streng bestraft met celstraffen van één tot vijf jaar en met een geldboete tot 2.300 euro. Begin dit jaar deed een ‘symbolisch’ huwelijk tussen twee mannen, afgebeeld op artistieke foto’s in een Senegalees glossymagazine, veel stof opwaaien. Vijf personen werden gearresteerd. Er volgde een protestmars en vlammende vrijdagsermoenen. Ze werden uiteindelijk niet in beschuldiging gesteld. (MJ)

Eén reactie

  1. Hmmm 65jarige met een jong groen Senegalees blaadje, hoor ik daar ‘schijnhuwelijk’ echoën?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: