Homopriester Rudy Borremans verlaat (even) zijn Kerk

Borremans neemt ‘sabbatmaanden’

Priester Rudy Borremans trekt voor zes maanden naar het buitenland om zich te bezinnen. Dat schrijft De Standaard. De openlijk homoseksuele Borremans heeft immers (alweer) een bewogen periode achter de rug.

Rebel Rudy Borremans verlaat Kerk (voor even toch), Yves Delepeleire, De Standaard, 02.09.2008.

BRUSSEL – Priester Rudy Borremans gaat zich zes maanden in het buitenland bezinnen.

‘Ik heb al mijn mandaten aan de Kerk teruggegeven, zowel mijn territoriaal als sectorieel pastoraal werk, en verlaat het vicariaat. Vanaf 8 september vertrek ik voor enkele maanden naar het buitenland om mij daar over mijn toekomst te bezinnen. Na verloop van tijd zal de aartsbisschop mij opnieuw uitnodigen voor een gesprek, om een oplossing te zoeken. Dat kan een nieuwe pastorale benoeming zijn’, zegt Rudy Borremans.

Over zijn plannen blijft priester Borremans vaag. Zeker is dat hij zich een tijdje in Nederland of Frankrijk gaat terugtrekken, vermoedelijk voor zes maanden. ‘Borremans heeft de Kerk niet verlaten. Hij blijft priester en wordt doorbetaald’, benadrukt Hans Geybels, woordvoerder van kardinaal Danneels.

Eerst wilde Borremans zijn intrek nemen in een huis van het aartsbisdom Utrecht, maar dat gaat niet door. ‘Ik heb daarover contacten gehad met Utrecht, maar aartsbisschop Eijk heeft mij laten weten dat dat nogal moeilijk ligt. Daarom zoek ik naar een andere oplossing’, aldus Borremans.

Het aartsbisdom Utrecht staat voor een grondige reorganisatie en zou daarom geen tijd hebben om een gast uit België op te vangen, luidt het.

Reden voor het vertrek van Borremans zijn de perikelen rond zijn functioneren als priester van de parochies Everberg en Meerbeek, waar hij nog geen jaar geleden werd aangesteld. Niet lang na zijn benoeming lag Borremans in ruzie met de federatiepastoor en -coördinator. Officieel luidt het dat de parochies het niet eens raakten over waar ze Borremans zouden huisvesten. Maar andere bronnen beweren dat Borremans niet kon samenwerken met de federatiepastoor.

Borremans, die het gekrakeel niet meer kon aanhoren, diende daarop al in februari zijn ontslag in als priester van de parochies Everberg en Meerbeek. Hij bleef al die tijd aalmoezenier in het rust- en verzorgingstehuis van Bertem, tot hij ook dat laatste mandaat vorige week teruggaf.

Het is niet de eerste keer dat eeuwige rebel Borremans onderwerp van discussie is. In september vorig jaar verliet hij de parochie Bertem wegens de ‘vaak wijzigende samenwerkingsverbanden in de federatie Bertem/Oud-Heverlee’. Borremans had daar in 2002 een tweede kans gekregen als priester nadat hij drie jaar geschorst was geweest omdat hij zich niet aan het celibaat hield. Borremans, die homoseksueel is, woonde samen met een man.

Tijdens zijn schorsing richtte hij nog de organisatie ‘Rent-a-Priest’ op, die heel populair werd, maar die hij al even snel weer verliet.

2 Reacties

  1. […] 2, 2008 bij 12:19 pm · Ingedeeld onder Levensbeschouwing, Talk-of-the-Town Homopriester Rudy Borremans verlaat (even) zijn Kerk Priester Rudy Borremans trekt voor zes maanden naar het buitenland om zich te bezinnen. Dat […]

  2. […] Borremans (42) in de dolle nineties zijn coming-out deed, werd hij een echte jobhopper binnen en buiten de Rooms-katholieke Kerk. Zo werkte hij even samen met […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: