Wel Jong Niet Hetero Startival 2008: eerste holebi muziekfestival

Met een Startival wil de koepel van Nederlandstalige holebi-jongerenvereniging Wel Jong Niet Hetero een nieuw werkjaar inluiden. WJNH wordt immers steeds meer een jeugdbeweging en lanceert ook TOLER007, een oproep voor meer tolerantie.

Persbericht: Wel Jong Niet Hetero start nieuw jeugdbewegingsjaar
Holebi-jongeren gaan de festivaltoer op

Deze zaterdag 13 september nodigt Wel Jong Niet Hetero alle jonge holebi’s en hun vrienden uit naar het Oost-Vlaamse Hansbeke voor Startival, het allereerste holebi-jongerenfestival van Vlaanderen. De jeugdbeweging voor holebi’s gaat er uit de bol en lanceert er haar jaarthema ‘TOLER007’, een oproep voor meer tolerantie.

“Wie dacht dat het festivalseizoen al voorbij is, heeft het mis”, zegt woordvoerster Barbara Van Speybroeck. “Zoals elke andere jeugdbeweging openen we dit weekend officieel ons nieuw werkingsjaar. Alleen doen wij dat met Startival, het allereerste holebifestival in Vlaanderen. Op onze festivalweide staat een openluchtzwembad, verschillende animatietentjes en een podium voor openluchtoptredens van jong talent zoals Hong Kong Dong. Om de magen te vullen, organiseren we een massa-barbecue. Daarna wordt de weide opgezweept door de beats van DJ Davidov. Wie voor het maximale festivalgevoel gaat, blijft slapen op onze camping met ontbijtservice.”

Tolero

Startival betekent voor Wel Jong Niet Hetero de lancering van het nieuwe jaarthema. “Wij willen een volwaardige jeugdbeweging zijn, dus kon een eigen jaarthema niet uitblijven”, legt Van Speybroeck uit. “Het komende werkingsjaar werken we met onze twintigtal lokale groepen rond ‘Tolero’, een verwijzing naar de campagne ‘F*ck hetero’s en holebi’s, ik ben tolero’. We willen de tolerantie en het begrip verder promoten. Dat gaan we ludiek en jeugdig aanpakken, zo gaan Tolero-inspecteurs undercover op pad om jongeren te prikkelen en te informeren. We brengen ook de ‘wisselbeer’ en de ‘wisselknuppel’ in omloop, daarmee kunnen organisaties elkaar feliciteren of op de vingers tikken met hun (in)tolerante acties.”

“We willen ons jaarthema zelf ook waarmaken op Startival. Ons festival is niet het zoveelste dat holebi’s apart willen doen. Nee, wij willen uit de bol gaan samen met alle sympathieke hetero’s, dus wij verwachten alle feestbeesten op onze weide!”

Jeugdbeweging

Het gebeurt niet zomaar dat Wel Jong Niet Hetero zich nu toont als jeugdbeweging. “We kiezen heel bewust voor die verandering”, verduidelijkt Van Speybroeck. “Onze jongeren willen vooral plezier maken, nieuwe vrienden leren kennen en zich goed in hun vel voelen. We willen het holebi-zijn niet langer als een probleem aanpakken. Het is gewoon een deel van wie je bent, daarnaast ben je gewoon een jongere zoals zovele anderen. Maar vergis je niet: lang niet elke jonge holebi is vrij en blij met zijn seksualiteit. Daar blijven we aandacht voor hebben in onze onthaalgesprekken, op ons forum en op onze weekends speciaal voor deze jongeren.”

De andere jeugdbewegingen erkennen Wel Jong Niet Hetero als collega. “Ze vragen ons geregeld om hen te helpen rond het holebithema”, vertelt de woordvoerster. “Dan beantwoorden we hun vragen, geven een workshop aan hun leiding of sturen onze publicaties op. We vinden dat heel belangrijk, ons einddoel is dat een jonge holebi zich in elk jeugdwerk thuis voelt. We zijn ook erg trots op onze eerste deelname aan de Dag van de Jeugdbeweging, op 17 oktober. Het wordt voor ons een gloriemoment, een soort erkenning. We zitten wel met één probleem: wij hebben geen uniformen. Een roze tenue is absoluut taboe, daar moeten we dus nog een creatief alternatief voor vinden”, lacht Van Speybroeck.

Praktisch

Startival vindt plaats op zaterdag 13 september vanaf 14 uur in het Oost-Vlaamse Hansbeke, bereikbaar met de trein en een gratis pendeldienst. Je geraakt al op de festivalweide voor 5 euro. Ook de drank is zeer democratisch geprijsd. Boek vooraf je kampeerplekje met ontbijt voor 2 euro.

Samengevat

Hét holebi-jongerenevent van 2008 met een pittig festivalsausje:
– lancering van het allereerste ‘jaarthema’
– swingende muziekoptredens
– splashy openluchtzwembad
– bonkende percussie-animatie en -workshops
– spectaculaire circusanimatie en – workshops
– vlaamse kermis
– interactief infomarktje
– funky party met DJ Davidov
– koele drinks
– een massabarbecue om van te watertanden
– overnachting op kampeerterrein met ontbijt (eigen tent meebrengen!): je kan je plekje op het kampeerterrein reserveren via startival@weljongniethetero.be bij je inschrijving (zie ‘voorverkoop/inschrijving’). Je kan ook de dag zelf nog je tent meebrengen zonder vooraf te reserveren. Echter: VOL=VOL, dus wees er als de kippen bij!

Prijzen:
– Dagticket (zonder barbecue) in voorverkoop: € 5
– Dagticket (zonder barbecue) aan kassa: € 6
– Dagticket (met barbecue) € 15 => deelname aan barbecue enkel mogelijk via voorverkoop, niet aan de kassa!

Drank is te verkrijgen aan democratische prijzen!

Blijf je tot in de late uurtjes bij ons? Sla dan je tentje op op ons kampeerterrein. Voor slechts €2 per tweepersoonstent heb je een staanplaats en krijg je ook nog een gratis ontbijt op zondagochtend!
Je kan je plaatsje op de kampeerplaats best al vooraf reserveren via startival@weljongniethetero.be want
VOL=VOL!

Wel Jong Niet Hetero heeft er zin in! Jij toch ook? We ontmoeten elkaar op ‘Startival 2008’!

4 Reacties

  1. Toler007
    dat zal wel tof zijn om aan deel te nemen.

  2. Ik ga er natuurlijk zijn!

  3. […] Wel Jong Niet Hetero Startival 2008: eerste holebi muziekfestival […]

  4. […] jongeren die het sociale en gemoedelijke aspect van een praatcafé verkiest, maar die je niet de (festival)modder in moet sturen voor een x-daagse. Laat die groep alsjeblief niet vallen, want zo creëer je […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: