Het Roze Huis moet 40.000 euro huurgeld aan Stad Antwerpen betalen

Het Roze Huis moet 39.984 euro huurgeld betalen aan het gemeentelijk vastgoedbedrijf Vespa. De eerste helft voor eind december 2008, de tweede helft over zes jaar. Dat schrijft Gazet van Antwerpen.

Roze Huis in het rood, Sacha Van Wiele, Gazet van Antwerpen, 11.09.2008.
De holebi-organisatie Het Roze Huis heeft een huurachterstal van net geen 40.000 euro bij de stad Antwerpen. Het Antwerpse schepen- college heeft de vereniging een afbetalingsplan opgelegd.

Antwerpen

Het Roze Huis huurt het stadspand Den Draak aan de Draakplaats van het Antwerpse vastgoedbedrijf Vespa. De organisatie trok er in 1998 in, met een huurcontract tot juli 2008. De eerste vijf jaar moest de huurder niets betalen. Het pand werd door de organisatie op eigen kracht gerenoveerd. Vanaf het zesde jaar betaalde Het Roze Huis 1.500 euro huur, jaarlijks indexeerbaar. Bij het bepalen van de huur werd rekening gehouden met de huidige waarde van het pand in de wijk. Die regeling was voor de holebi-organisatie onbetaalbaar.

Van augustus 2004 tot op vandaag betaalde Het Roze Huis geen huur.

Het Antwerpse schepencollege stelt nu een afbetalingsplan voor. Zo moet de helft van de 39.984 euro huurachterstal voor december 2008 worden betaald. De tweede schijf wordt gespreid over een termijn van zes jaar. Als Het Roze Huis niet betaalt, wordt de huurovereenkomst met onmiddellijke ingang ontbonden.

De voorzitter van Het Roze Huis Sven Pichal is blij dat er een nieuwe regeling is. “Het zal wel even moeilijk worden om het nodige geld te vinden”, zegt Pichal. “Ik hoop onder meer op een structurele samenwerking met de stad Antwerpen en de provincie. Mogelijk gaan we benefiets organiseren. De afgelopen vier jaar was er door onze huur-achterstal bijna geen samenwerking met de stad Antwerpen. Met het akkoord rond de huur hopen we nauw samen te werken rond bijvoorbeeld het Antwerpse diversiteitsplan.”

Aanmaningen

In 2006 werd de stad Antwerpen nog geconfronteerd met vijf miljoen euro aan achterstallige huurgelden. “De achterstallige huren zijn voor 97 procent weggewerkt”, zegt Hella Rogiers van Vespa. “Het is zeer uitzonderlijk dat vzw’s niet tijdig hun huur betalen. Het Roze Huis vormt echt een uitzondering. Ook de andere huurovereenkomsten worden voor 90 procent correct nageleefd. De nodige aanmaningen betaalt iedereen. We ondervinden slechts in 2 à 3 procent van de gevallen problemen met het innen van de huur. Meestal door overlijdens of faillissementen.” Sacha VAN WIELE

Huurgeschiedenis

Het Roze Huis – Antwerpse Regenboogkoepel vzw en Café Den Draak CVBA hebben al een hele huurgeschiedenis achter zich. Rond de jaarwisseling 2004-2005 riep toenmalig voorzitter Yves Aerts de pers bijeen om te melden dat HRH-ARK zou sluiten. Sinds augustus 2004 moest het een huur van 1.500 euro betalen (met indexering), en dat kon / kan de organisatie niet ophoesten. Er stond zelfs een kleine politieke ‘rel’ tussen Open Vld die geen extra subsidies wou, Groen! (waarvan Yves Aerts lid is/was) en patrimoniumschepen Marc Van Peel (CD&V), die van al huurders geld wilde zien.

De ironie wil ook dat een van de tegenstanders van extra stadssteun voor HRH toen Carim Bouzian was. Hij was lid van Open Vld en baatte zelf de WonderBar uit. Diezelfde Carim beheert nu Café Den Draak.

Benjamin

7 Reacties

 1. […] Het Roze Huis moet 40.000 euro huurgeld aan Stad Antwerpen betalen […]

 2. […] Het Roze Huis moet 40.000 euro huurgeld aan Stad Antwerpen betalen […]

 3. […] Het Roze Huis moet 40.000 euro huurgeld aan Stad Antwerpen betalen […]

 4. Benjamin wrote:

  De ironie wil ook dat een van de tegenstanders van extra stadssteun voor HRH toen Carim Bouzian was. Hij was lid van Open Vld en baatte zelf de WonderBar uit. Diezelfde Carim beheert nu Café Den Draak.

  Reactie van Carim:

  Beste Benjamin, ik ben nog steeds geen voorstander van een structurele huursubsidie voor café Den Draak. Ik sta achter het voorstel van de stad om het café een marktcomforme prijs aan te rekenen als maandelijkse huursom.

  Het zou niet eerlijk zijn geweest moest Café Den Draak als cvba (en geen vzw als Het Roze Huis) gratis zijn economische activiteiten kon uitoefenen als enige in Antwerpen. Het spreekt voor zich dat dit oneerlijke concurrentie zou zijn voor andere horecazaken.

  Het voorstel dat tussen Het Roze Huis en Vespa is onderhandeld vind ik een eerlijk systeem waar iedereen alleen maar baat bij heeft.

  Bij mogelijke subsidies die Het Roze Huis ontvangt van de stad, spreekt het voor zich dat wij daar als café niet van mee kunnen genieten aangezien wij gewoon de huurgelden moeten betalen.

 5. Bedankt Carim voor je reactie!

 6. […] op september 16, 2008 door Benjamin Het Roze Huis – Antwerpse Regenboogkoepel moet misschien 39.984 euro achterstallige huur betalen, toch is dat geen reden om het feestweekend in mineur te laten […]

 7. […] 2008 door Benjamin Op Wapenstilstand, dinsdag 11 november, opent de restyled Café Den Draak aan Het Roze Huis. Verantwoordelijke Carim Bouzian en ploegmaats Peter Moens en Nathalie Passemiers zullen de […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: