Sven Pichal in De Magneet: Huurkwestie dit najaar van de baan

Het Roze Huis moet aan de Stad Antwerpen een achterstallige huur van net geen 40.000 euro betalen. In de volgende De Magneet geeft voorzitter Sven Pichal meer uitleg.

Huurkwestie dit najaar van de baan, Sven Pichal, De Magneet, september 2008

Het lijkt erop dat ‘de huurkwestie’ eindelijk een oplossing kent. Zo komt er binnenkort een einde aan het conflict tussen Het Roze Huis enerzijds en de Stad Antwerpen anderzijds over de huishuur van ons pand aan de Draakplaats.

De Stad Antwerpen heeft Het Roze Huis in het verleden een pand gegeven, Café Den Draak met de bovenliggende verdiepingen. De eerste jaren werd onze organisatie vrijgesteld van huur, zodat alle beschikbare fondsen in de renovatie van het pand konden worden geïnvesteerd. Maar vanaf 2004 zou er een huurprijs overeengekomen worden. Maar onder ‘overeengekomen’ begreep het stadbestuur enerzijds en het Roze Huis-bestuur anderzijds iets anders. De stad legde een huurprijs op, Het Roze Huis maakte duidelijk dat die prijs niet te betalen was.

Vier jaar lang bleef de kwestie aanslepen, tot er begin dit jaar opnieuw sterk werd aangedrongen op een oplossing. Vooral het naderende einde van het eerste huurcontract zette druk op de onderhandelingen. Midden de zomer liep dat eerste huurcontract namelijk af.

We zijn er bijna…
Nu, begin september is er zo goed als een overeenkomst. De stad heeft een marktconforme prijs voor het gelijkvloers uitgevaardigd, voor Café Den Draak dus. De eerste en tweede verdieping worden in concessie gegeven. Dat houdt in dat onze vzw elk jaar een klein bedrag betaalt, en zich in ruil inzet binnen de stad om bijvoorbeeld mee werk te maken van het diversiteitsbeleid aangaande holebi’s.

…maar nog niet helemaal
Want er is wel één maar. De stad vraagt ons ook om de huur van de voorbije vier jaar te betalen. Dat is een fiks bedrag dat we deels al bij elkaar spaarden, maar dat deels nog vergaard moeten worden de komende maanden en jaren.

Bovendien zal Den Draak vanaf nu dus een huurbedrag betalen en Het Roze Huis zal jaarlijks het bedrag dat tegenover de concessie staat overschrijven. Die feiten samen maken dat de financiële situatie van ons huis voorlopig nog wat onzeker is.

Maar we geloven in oplossingen. In oktober startten er gesprekken over een eventuele structurele ondersteuning door de Stad en provincie Antwerpen. Ook daarnaast willen we nieuwe fondsen vinden.

We kunnen het niet alleen.
Als de huurkwestie binnenkort echt van de baan is, vermoedt het bestuur dat onze organisatie een boost zal krijgen. Dit conflict slorpte veel energie op en zette onze positie binnen de stad telkens weer een beetje vast. Wanneer dat binnenkort verleden tijd is, moet onze organisatie een doorstart maken. Daarvoor moet onze organisatie in de eerste plaats meer vrijwilligers warm kunnen maken, om zo tot een nieuwe schwung te komen. En daarom bij deze; spreek onze coordinator Joke Weckesser aan, of Sueann Vandeputte of Peter Nijst van onze vrijwilligerswerking. Of vraag info via info@hetrozehuis.be. Alle hulp is welkom voor onze nieuwe boost. Wordt vervolgd.

Sven Pichal

2 Reacties

  1. http://www.vrijwilligerswerk.be
    http://www.rva.be/D_Egov/Formulieren/Fiches/C45F/FormNL.pdf

    Het t’is jammer dat je je onbezoldigd dient in te zetten om gelijke kansen te creëren voor minderheden.
    Terwijl je ziet dat bezoldigd werk = aan wegwerpprodukten.
    Misschien nobel zo’n onbezoldigde inzet maar niet realitisch, want we betalen toch allen huur of lening en gratis rijdt mijne auto niet.

  2. […] Sven Pichal in De Magneet: Huurkwestie dit najaar van de baan […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: