Vlaamse Musicalprijzen 2008 zonder Aanstormend Talent

Normaal gezien kondigt jurylid en presentator Jo De Poorter de Vlaamse Musicalprijs voor Aanstormend Talent aan met een of woordspelletje, maar dit jaar reiken de VMP geen juniorprijs uit. “Het jonge talent heeft het voorbije seizoen niet de kans gekregen om zich te tonen”, stelt juryvoorzitter Leah Thys

Behalve veel musicalplezier voegt de VMP-jury telkens een politieke boodschap toe. En telkens is het een vraag voor serieuze steun aan het genre. Telkens krijgt Vlaams minister van Cultuur Bert Anciaux (Vl.Pro.) die oproep.

Dit jaar is het genoeg geweest. Uit protest is er geen Aanstormend Talent 2008.

Pleidooi van juryvoorzitter Leah Thys
De Vlaamse Musicalprijzen hebben altijd tot doel om de Nederlandstalige musical in al zijn vormen in een positief daglicht te zetten. Dat is dit jaar niet anders en dat zal altijd zo blijven. De jury is zeer zeker tevreden met de genomineerden dit jaar, die we nog eens willen feliciteren, en ook met het uiteindelijke palmares. Maar er zijn nu eenmaal wijnjaren en wijnjaren en de jury kan niet anders dan in alle eerlijkheid toegeven dat het voorbije seizoen geen jaar was van grand crus.

De jury wil dan ook enkele bedenkingen maken bij het afgelopen seizoen. In ons taalgebied is musical altijd een samenwerking geweest tussen Vlaanderen en Nederland. Vlaamse musicalmakers verdienen hun brood in Nederland en andersom. Dat tweerichtingsverkeer is goed en moet blijven. Maar als een producent een Nederlandse productie inkoopt, het volledige Nederlandse ensemble behoudt en maar één of twee hoofdrollen vervangt door Vlamingen, dan kan je nog moeilijk van een Vlaamse productie spreken. Dat heeft ook zijn consequenties voor jong Vlaams musicaltalent dat hierdoor weinig kansen krijgt om zich te bekwamen in een ensemble of een bijrol om in het vak door te groeien.

Nu al horen we bij uitgerekend bij Stage Entertainment, dat toch niet verlegen zit om fondsen, dat er in Vlaanderen te weinig jong talent is om een hele productie mee te bezetten. Niet dat er geen jong talent is. Denk alleen maar aan het feit dat in de vorige edities van de Vlaamse Musicalprijzen jong talent als Veerle Baetens, Goele De Raedt, Bruno Van Heystraeten en Steve Beirnaert een prijs voor Aanstormend Talent hebben gekregen. Zij hebben of zijn op weg naar een knappe carrière.

Dit jaar kunnen we die categorie helaas niet uitreiken. Het jonge talent heeft het voorbije seizoen niet de kans gekregen om zich te tonen. De jury vindt dit ontzettend jammer, want we hechten veel belang aan dat jonge talent. Het ontwikkelen van een gezonde musicalmarkt heeft ook te maken met lange termijndenken en daarom moeten producenten nu kansen geven aan de winnaars van morgen.

Daarnaast wil de jury aan de verschillende producenten vragen om onderling beter te overleggen. Het voorbije seizoen mag dan geen uitstekend jaar geweest zijn, volgend seizoen – zo zal u merken tijdens de uitreiking – zullen de grote producties zich in sneltempo mekaar opvolgen. In het verleden is het al gebleken dat de Vlaamse markt maar zoveel grote producties aankan. De jury vraagt zich af of de sector baat heeft bij die nodeloze concurrentie. Zou het niet beter zijn dat producenten hun producties beter op mekaar afstemmen en spreiden. Op die manier moeten ook acteurs niet het ene seizoen bijklussen om rond te komen om in het volgende seizoen werk te moeten weigeren.

Een andere reden waarom het een minder sterk jaar was, ligt voor een groot deel ook bij de overheid. De idee om het musicalgenre volledig onder te brengen in de commerciële sector heeft nog maar weinig vruchten afgeworpen. Het resultaat is dat moeilijkere en onbekendere titels niet kunnen overleven in die markt. Er wordt nog nauwelijks gerepeteerd om de kosten te drukken en je moet als acteur al stevig in je schoenen staan tijdens het onderhandelen van de contracten.

Dat leidt alleen maar tot een verschraling van het aanbod. De productie van de Vlaamse musical is ook ineengekrompen. Jonge creatievelingen missen een structuur waarbinnen ze hun ding kunnen doen. Het idee van het cultureel investeringsfonds heeft misschien nog niet de tijd gehad om zich volledig te kunnen bewijzen, maar de recente ervaringen zijn niet hoopgevend voor wie musicalplannen heeft. Aan de vooravond van de nieuwe subsidieverdeling vraagt de jury dan ook aan de commissie Muziektheater en aan de cultuurminister om de ingediende musicaldossiers ernstig te nemen.

De jury van de Vlaamse Musicalprijzen 2008,
Leah Thys, voorzitster
Jo De Poorter
Luc Milio
Gui van Roy
Christel Carnas
François Van de Brul
Peter Van Camp
Guy van Vliet
Wilfried Eetezonne

2 Reacties

  1. […] Vlaamse Musicalprijzen 2008 zonder Aanstormend Talent […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: