Peter Piot (UNAIDS): “Homofobie belangrijke rem in aidsstrijd”

De belangrijkste verdienste van de Wereld Aidsconferentie in Mexico-stad is misschien wel de erkenning van MSM (mannen die seks hebben met mannen) als risicogroep. Geen evident thema in tal van sterk religieuze gebieden.

Mark Sergeant reisde als programmaverantwoordelijke MSM van Sensoa naar Mexico en woonde allerlei workshops en debatten bij. Wat hem opviel is dat MSM steeds meer erkend worden als risicogroep.

Homofobie rem op preventie en behandeling

“Homofobie is één van de vijf belangrijkste redenen waarom we de strijd met aids nog altijd niet hebben gewonnen,” stelde dr. Peter Piot, aftredend directeur van UNAIDS, in zijn toespraak op ‘The Invisible Men’.  Deze kleinschalige tweedaagse MSM pre-conferentie, die zich richt tot vertegenwoordigers van homopreventieorganisaties en holebiverenigingen, ging enkele dagen voor de Wereld Aidsconferentie van start.

Daarom bleek de aandacht voor MSM tijdens de Wereld Aidsconferentie openbarend. Mogelijk zal het Wereldaidsfonds MSM opnemen in de preventievereisten, wat een grote stap voorwaarts zou betekenen.

Immers, wettelijke, culturele, religieuze en ook familiale homofobie zetten de hiv-positieve homoman onder druk.

Aids in 2031: de toekomst is rood?

Als de komende jaren 2,7 miljoen nieuwe infecties plaatsvinden (het aantal nieuwe diagnoses van 2007, lager dan de voorbije jaren), dan zullen we In 2031, 50 jaar na de ontdekking van aids, 81 miljoen hiv-positieven Moeten bijtellen bij de huidige 33 miljoen. Om al deze mensen te voorzien van levensreddende medicatie, zou de productie verveertigvoudigd moeten worden. Nieuwe medicatie zal nodig blijven om resistentie tegen te gaan en moet ook vereenvoudigd worden.

Bijna één op drie mensen met hiv ontvangt behandeling met antiretrovirale middelen. Om deze inspanning vol te houden (en uitbreiden) zal de besteding van de middelen van zowel aidsprogramma’s van de overheid als van private fondsen op een efficiënter besteed moeten worden, meer met business dan met de huidige welfare models. Wat ook beter moet is het aantal mensen dat zijn of haar hiv-status kent. Op dit ogenblik kent slechts 20% van de mensen met hiv zijn serostatus.

Mark Sergeant focust in de volgende ZiZo op de situatie van MSM in landen met een laag inkomen.

2 Reacties

  1. […] Peter Piot (UNAIDS): “Homofobie belangrijke rem in aidsstrijd” […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: