“1 op de 10 homojongeren nog gepest op school”

WJNH wil blijvende aandacht voor holebi’s op school

PERSBERICHT WEL JONG NIET HETERO
“Blijvende inspanningen voor holebi-jongeren op school zijn nodig”

De holebi-jeugdbeweging Wel Jong Niet Hetero reageert positief op de recente resultaten van het Vlaams onderzoek dat de scholloopbaan van holebi-jongeren in kaart bracht. “Toch moeten we zeer waakzaam blijven,” waarschuwt woordvoerster Barbara Van Speybroeck. “iets meer dan 1 op de 10 holebi-jongeren is nog steeds slachtoffer van pesterijen en scheldpartijen op school.”

Meer depressieve gevoelens

Het is niet de eerste keer dat Wel Jong Niet Hetero de aandacht vestigt op het sociaal welzijn van holebi-jongeren. Eerder onderzoek toonde reeds aan dat holebi- jongeren meer kampen met depressieve gevoelens en zelfmoordneigingen. “Vooral jonge lesbische en biseksuele meisjes blijven een zeer kwetsbare doelgroep”, vertelt Van Speybroeck. “Gemiddeld behalen zij veel meer B- en C-attesten dan hun heterovriendinnen op school.” Het onderzoek vestigt ook de aandacht op bi-jongeren, een vaak vergeten doelgroep. “Jonge bi’s voelen zich op school of in de jeugdvereniging het meest in de kou staan. Het is belangrijk dat universitair onderzoek ook deze jongeren in kaart brengt.”

Open over seksuele voorkeur

Maar er is ook goed nieuws: 85% van de holebi-jongeren praat met zijn of haar vriend(inn)en openlijk over hun geaardheid. “Dat is een duidelijke positieve trend ten opzichte van enkele jaren geleden,” aldus Van Speybroeck. “Het wijst erop dat de nodige inspanningen van de overheid en de holebibewegingen om holebiseksualiteit in de klas bespreekbaar te maken, hun vruchten afwerpen. We mogen niet vergeten dat uit voorgaand onderzoek ook bleek dat een meerderheid van de 16-jarige jongeren duidelijk negatief stond ten opzichte van holebi’s”.

Blijvende inspanningen

Wel Jong Niet Hetero moedigt de Vlaamse overheid aan om blijvende inspanningen te doen rond onderzoek en sensibiliseringsacties gericht op jongeren. De campagne ‘Ik ben Tolero’, een initiatief van het ministerie van Gelijke Kansen en Wel Jong Niet Hetero, moet nog meer verder uitgebouwd worden op scholen en op andere plaatsen waar jongeren samenkomen.

Meer info (voor publicatie):
http://www.weljongniethetero.be , info@weljongniethetero.be,
Wel Jong Niet Hetero, Kammerstraat 22, 9000 Gent
http://www.holebifederatie.be, info@holebifederatie.be

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: