Moslimjongeren dubbel zo tolerant tegenover holebi’s, plafond bij autochtonen

De homotolerantie onder jongeren stijgt en is vooral opvallend bij jonge moslims. Dat blijkt uit een onderzoek van de KU Leuven dat voorgesteld werd op een studiedag van de Maatschappelijke Jongeren Actie over holebitolerantie bij jongeren.

Zes op de tien jongeren gaan akkoord met de ideeën van activisten voor holebirechten. Twee jaar geleden was iets meer dan de helft van de jongeren het daarmee eens. In zowat alle sociale en culturele groepen werd een lichte stijging van de tolerantie vastgesteld, maar vooral onder moslimjongeren blijkt de die sterk toegenomen. In 2008 stonden vier op de tien moslimjongeren positief ten opzichte van homorechten, tegenover slechts twee op de tien in 2006. De KU Leuven ondervroeg 4.626 jongeren in 109 scholen.

Holebitolerantie bij moslimjongeren verdubbeld, Tina De Gendt, De Morgen, 01.10.2008.
Volgens onderzoeker Yves Dejaeghere geven de resultaten van de enquête geen reden tot juichen. “De tolerantie is weliswaar toegenomen, maar behalve bij de moslimjongeren is de stijging matig. In die groep was de tolerantie echter zo laag dat ze bijna niet anders kon dan stijgen. Bovendien vermoeden we dat er bij de autochtone leerlingen een tolerantieplafond bereikt is.”

De holebitolerantie is het grootst bij niet-gelovige jongeren en in het aso. Meisjes (zeven op tien) staan ook duidelijk positiever tegenover homorechten dan jongens (vier op tien). De tolerantie was het minst aanwezig bij jongeren die meer dan één keer per week naar een eredienst gingen (3 op tien) en bij leerlingen van het bso (vier op tien). Een andere bepalende factor was het opleidingsniveau van de moeder.

In een ander onderzoek dat werd voorgesteld op de studiedag bleek dat het opleidingsniveau van de moeder ook doorslaggevend was voor holebi-jongeren zelf. “Hoe meer de moeder gestudeerd heeft, hoe lager de kans dat haar holebikind depressieve gevoelens krijgt”, vertelt onderzoeker Alexis Dewaele van het Steunpunt voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding. Holebi-jongeren, en dan vooral biseksuele, zo bleek uit zijn onderzoek, hebben vaker last van depressies.

Tot slot beschouwt het gros van de bevraagden de school als holebivriendelijke omgeving. Toch stellen beide onderzoekers dat er meer nood is aan openheid op school.

Wel Jong Niet Hetero reageerde gisteren al en stelde dat er nog steeds veel werk aan de winkel is.

Eén reactie

  1. Dus eigenlijk cru gesteld: de dommer je bent/ gehouden wordt de minder tolerant 🙂 eigenlijk wel herkenbar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: