Holebi’s trouwen nu ook in Ecuador

De Zuid-Amerikaanse landen hebben ondanks hun macho-imago al veel bewezen op vlak van holebirechten. Aan het lijstje landen met een positieve wending mag je nu ook Ecuador toevoegen. Een van de groene longen van Zuid-Amerika besliste onlangs in een referendum voor het holebihuwelijk te zijn.

Pro huwelijk, contra ouderschap

President Rafael Correa wilde met de wetswijziging garanties bieden aan homo- en lesbokoppels in een stabiele relatie. Hij vindt nog wel dat het ouderschap  exclusief voor heterokoppels voorbehouden moet blijven. De lokale telg van de Katholieke Kerk sprak zich zoals verwacht tegen het voorstel uit, de gebeden mochten echter niet helpen.

Volledig rechtenpakket

De Ecuadoriaanse holebi’s moesten tot 1997 wachten vooral ze wettelijk mochten vrijen maar sindsdien ging de gelijkheid in een sneltrein. In 1998 sleepte Ecuador een primeur in de wacht door als eerste land van de Americas seksuele geaardheid grondwettelijk te beschermen. Op de vroegrijpe leeftijd van 14 jaar mag je er als hetero of holebi al legala van bil gaan. Sinds bijna een decenium vindt er een jaarlijkse pride plaats en de grootsteden Quito en Guayaquil hebben een grote gayscéne uitgebouwd. Go Ecuador!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: